Geriausias „ArtVilnius‘21“ jaunasis menininkas kovoja už žmogaus teises ir prieš socialinę nelygybę

Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ iki sekmadienio vakaro šurmuliuoja jau 12-oji šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius‘21“. Pirmąją mugės dieną tradiciškai buvo išrinktas ir paskelbtas geriausias jaunasis „ArtVilnius’21“ menininkas (iki 35-erių metų).

Menininkas Denisas Kolomyckis prie savo darbų meno mugėje „ArtVilnius“.<br>A.Vasilenko nuotr.
Menininkas Denisas Kolomyckis prie savo darbų meno mugėje „ArtVilnius“.<br>A.Vasilenko nuotr.
Menininkas Denisas Kolomyckis.<br>A.Vasilenko nuotr.
Menininkas Denisas Kolomyckis.<br>A.Vasilenko nuotr.
Meno mugė „ArtVilnius'21“.<br>A.Vasilenko nuotr.
Meno mugė „ArtVilnius'21“.<br>A.Vasilenko nuotr.
Mugės vadovė Diana Stomienė, menininkas Denisas Kolomyckis ir advokatų kontoros Cobalt vadovaujantis partneris Lietuvoje Irmantas Norkus.<br>A.Vasilenko nuotr.
Mugės vadovė Diana Stomienė, menininkas Denisas Kolomyckis ir advokatų kontoros Cobalt vadovaujantis partneris Lietuvoje Irmantas Norkus.<br>A.Vasilenko nuotr.
Denisas Kolomyckis ir Irmantas Norkus. <br>A.Vasilenko nuotr.
Denisas Kolomyckis ir Irmantas Norkus. <br>A.Vasilenko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 17, 2021, 2:52 PM

Šįmet laureatu tapo 29-erių metų tarpdisciplininio meno kūrėjas, pirmą kartą mugėje dalyvaujantis VDA pirmo kurso magistro studentas Denisas Kolomyckis – komisija jį įvertino ir apdovanojo už drąsią asmeniškumo ir politiškumo manifestaciją.

Geriausio jaunojo menininko nominacija ypatinga tuo, jog jos vienintelės nugalėtojui yra skiriamas specialus prizas – 2000 eurų premija. Siekdama paskatinti jaunuosius menininkus, premiją jau devintus metus skiria „ArtVilnius‘21“ mecenatė, advokatų kontora „Cobalt“.

Jaunojo menininko kūryboje – socialinės nelygybės temos, politiškumo manifestacijos

Nugalėtoją išrinkusios viena iš komisijos narių, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos pirmininkė Danutė Gembickaitė teigė, kad buvo išrinktas itin jautriai, asmeniškai, bet kartu stipriai ir manifestuojančiai į žiūrovus prabylantis kūrėjas. Tai nebe pirmas Deniso Kolomyckio apdovanojimas.

Dar šįmet jam buvo įteikta M. K. Čiurlionio paskata-stipendija jauniesiems kūrėjams, o pernai jis tapo Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatu.

Pastaraisiais metais Denisas rengė spektaklius, fotografijų parodas, tapybos darbus, kūrė instaliacijas, susijusias su žmogaus teisių tematikomis, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje – Londone bei Niujorke – yra dirbęs su tokiomis ryškiomis asmenybėmis kaip Jonas Mekas ir Šarūnas Bartas. Lietuvoje jis dar yra pelnęs ir vieno iš geriausiai žinomų lietuvių performansų meno atlikėjų vardą.

D. Kolomyckis nėra tik menininkas. Jis taip pat gerai žinomas visuomeninis veikėjas, aktyvistas ir kovotojas už moterų, migrantų, LGBT ir darbininkų (gaunančių mažiausiai apmokamą darbą) teises, tad natūraliai jo kūryboje atsispindi ir vyrauja socialinės nelygybės temos. Matydamas socialinę nelygybę visuomenėje, menininkas bando į jas reaguoti ir reflektuoti apie jas savo kūryboje.

„Kūryba man yra kaip savo pilietinės pozicijos išreiškimas. Gali būti įvairių medijų, tačiau meno medija yra būtent ta, kuria pasinaudodamas aš galiu kalbėti apie mane jaudinančias visuomenės temas – man tai artimiausia medijos rūšis, kuri kartais netiesiogiai, o kartais atvirkščiai – labai tiesiogiai implikuoja tą pačią problematiką. Kūryba tarsi praplečia bendrąjį suvokimo lauką, kaip meno kūrinys gali egzistuoti – koks gali būti konkretus objektas, kokios yra jo materijos ir bendrosios savybės.

Dažniausiai jos ir atliepia socialines problemas, apie kurias aš noriu kalbėti savo kūryboje ir bandau įkūnyti į skirtingas medžiagas ir objektus. Mes dažnai kvestionuojame, ar menas yra politiškas. Iš tiesų – tikrai yra. Menininkas visada politiškas, jis visada atstovauja kokią nors idėją, reaguoja į tam tikrus veiksnius ir reiškinius, kurie vyrauja visuomenėje, ir kūryba bando išreikšti savo asmeninę poziciją“, – pasakojo laureatas D. Kolomyckis.

Pasak jaunojo menininko, kūrėjas visuomenėje yra tarsi „įsiaurintas“ savo veikloje, jį supa daug klišių, dėl to kritinė menininko ekspresija yra reikalinga kvestionuoti tam tikrus procesus. Meno kūrinys yra ypatingas tuo, kad jį sukūrus, menininkas jį palieka ir kūrinys gyvena savo gyvenimą, o interpretacijos elementas lieka lankytojui arba žiūrovui.

Meno mugėje „ArtVilnius‘21“ D. Kolomyckio kūrinus pristato VDA parodų erdvės „5 malūnai“. Jo ekspoziciją galima pamatyti 3.17 stende. Istorijos atsispindinčios šiame stende esančiuose meno kūriniuose yra individualios arba susietos su patirtimis gautomis iš aplinkos, kurios jaudina ir į kurias kūrėjas nori, kad lankytojas atkreiptų dėmesį.

Denisas Kolomyckis: „Svarbiausia kurti ir nesustoti kurti“

Pasak geriausio jaunojo menininko premiją įsteigusios advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujančio partnerio Lietuvoje Dr. Irmanto Norkaus, smagu, jog laimėjęs jaunasis menininkas yra drąsus, progresyvus ir maištaujantis.

„Skirdami specialią „Geriausio jaunojo ArtVilnius menininko“ piniginę premiją mes siekiame padėti jauniems menininkams praplėsti jų kūrybos galimybes, įgyvendinti keisčiausias kūrėjo idėjas ir padėti jiems kurti kitokią, geresnę ir progresyvesnę ateitį. Šiuolaikinis menas siūlo nepasiduoti laiko tėkmei, nusistovėjusiam žinojimui ir mąstymui, visada turi naujumo elementą, dažnai kalba apie nepatogius dalykus.

Denisas savo kūryboje skelbia manifestus, nuoširdžiai stengiasi pakeisti nusistovėjusias visuomenės normas, griauna tradicinį mąstymą ir stereotipus. Jis yra puikus jaunojo menininko – visuomenės progreso puoselėtojo pavyzdys. Linkime jam ir toliau savo darbuose kalbėti apie idėjas, kuriomis jis tiki, siekti pokyčio bei žavėti visus meno mylėtojus“ – teigė Dr. Irmantas Norkus.

Pasak D. Kolomyckio šis apdovanojimas jam buvo netikėtas, bet labai malonus. „Laimėtą premiją labai vertinu, tai lyg tam tikras įgalinimas kurti toliau. Jauniesiems menininkams nėra lengva jų kūrybinio kelio pradžioje, tačiau aš visiems menininkams palinkėčiau kurti ir nesustoti kurti, tiksliai nusistatyti savo prioritetą dėl kurio gyveni – t.y kūrybos. Savo laimėjimą ir ketinu panaudoti kūrybai bei pasidalinti su tais, kam to labiausiai reikia“ – kalbėjo geriausias jaunasis menininkas D. Kolomyckis.

Apie ArtVilnius’21 apdovanojimus

Be geriausio jaunojo menininko nominacijos, geriausių mugės galerijų ir menininkų rinkimuose ir apdovanojimuose dar yra įsteigtos „Geriausios galerijos“, „Geriausio menininko“, „Geriausios skulptūros ar instaliacijos“, „Rinktinės žiūrovų galerijos“, „Rinktinės žiūrovų menininko“ nominacijos.

Nugalėtojus išrenka speciali „ArtVilnius’21“ komisija. Šiemet ją sudarė: komisijos pirmininkė Laima Kreivytė – nepriklausoma kuratorė, menininkė ir rašytoja, Monika Kozioł – šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje kuratorė, Virginijus Kinčinaitis – menotyrininkas, kritikas, fotografas, Neringa Bumblienė – šiuolaikinio meno kuratorė ir Danutė Gambickaitė – menotyrininkė, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos pirmininkė.

12-oji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’21“ vyks iki šio sekmadienio vakaro Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. „ArtVilnius’21“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, globoja –Vilniaus miesto savivaldybė, mecenatas – advokatų kontora „Cobalt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.