Į Vilnių sugrįžo šmaikštaus skulptoriaus kūryba ir naujas albumas su garsių istorikų tekstais

Šv. Jono gatvės galerijoje duris atvėrė jau trečioji Edmundo Frėjaus (1949-2009) paroda „Istorijos sugrįžimas“. Ši paroda atspindi glaudų skulptoriaus santykį su istorija ir užbaigia renginių, skirtų skulptoriaus gyvenimui ir kūrybai, ciklą.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 11:33 AM, atnaujinta Dec 12, 2021, 3:15 PM

„Edmundo Frėjaus kūrybai atminti skirtus renginius pradėjome dar vasarą Klaipėdoje, kur pristatėme parodą „Sugrįžtantys paukščiai“, spalio mėnesį organizavome milžiniško susidomėjimo sulaukusią parodą Kauno kino teatre „Daina“ „Gimęs skraidyti“, o dabar prie šio unikalaus menininko darbų galės prisiliesti ir vilniečiai, – teigia parodų organizatorė, Kauno modernaus meno fondo steigėja Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė.

Vilniuje atidaromoje parodoje bus pristatyti skirtingų dešimtmečių autoriaus kūriniai: medaliai, skulptūros, piešiniai ir video darbai. Čia bus atspindėtas ryškus skulptoriaus kūrybinio gyvenimo santykis su istorija, jo smalsaujantis žvilgsnis į pasaulį ir laisvamaniškas pasaulio kūrimas kalvėje.

Pasak parodos kuratorės Kristinos Budrytės-Genevičės, E. Frėjus nuolat domėjosi istorija kūrybiškai. „Pradėjęs savo meninį kelią nuo medalininkų stovyklų ir jų parodų, skulptorius savo darbuose įamžindavo pagrindines Lietuvos istorines datas ir išskirtines asmenybes – Simoną Daukantą, Joną Šliūpą, Lazdynų Pelėdą ir kitus, – teigia K. Budrytė-Genevičė.

Parodoje „Istorijos sugrįžimas“ bus eksponuojamos ir unikalios E. Frėjaus abstrakčios kompozicijos su ironiškais pavadinimais, atspindinčiais laikmetį: „Lietuvoje nieko naujo neįvyko 1994-1997“ arba „Lauksime XXI amžiaus“.

Įdomu tai, kad būtent Šv. Jono gatvės galerijoje prieš trylika metų E. Frėjus buvo surengęs personalinę parodą pranašišku pavadinimu „Globalinis atšilimas“, jau tuo metu įžvelgdamas pasaulio skaudulius ir juos pabrėždamas. Keletas šios parodos kūrinių bus eksponuojami ir parodoje „Istorijos sugrįžimas“.

Parodoje lankytojai galės peržiūrėti Henriko Gulbino dokumentinius videofilmus apie skulptorių: „Frėjus“ (2007 m.) ir „Ad volandum natus. Frėjus“ (2009 m.) bei paties E. Frėjaus kurtus trumpus video fragmentus iš jo asmeninio gyvenimo.

Taip pat parodoje vyks autoriaus kūrybos ir gyvenimo atminimui skirto albumo „Frėjus“ pristatymas. Šiam leidiniui tekstus rašė garsūs menotyrininkai, prisiminimais dalijosi artimieji ir draugai – Egidijus Aleksandravičius, Petras Repšys, Alfredas Bumblauskas ir kiti.

Parodą organizuoja Kauno modernaus meno fondas, remia – Lietuvos kultūros taryba. Šv. Jono gatvės galerijoje paroda veiks iki 2022 m. sausio 4 d. (Šv. Jono g. 11, Vilnius). Parodos lankymas nemokamas, galimas tik su apsaugine veido kauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.