Ukrainiečių „Erdvės“ – kaip šie kūriniai atsirado dar prieš karą, iš kur tokie sutapimai ir pranašystės

Liepos 7 d., ketvirtadienį, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjunga bendradarbiaudama su galerija YA Ukrainoje, atidaro penkių menininkų – Mykola Malyshko, Ihor Yanovych, Dmytro Moldovanov, Pavlo Makov, Andriy Sahaydakovskyy – iš Ukrainos parodą „Erdvės“ galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7).

Andrijaus Sahaidakovskio ir Dmytro Moldovanovo darbai..<br>Organizatorių nuotr.
Andrijaus Sahaidakovskio ir Dmytro Moldovanovo darbai..<br>Organizatorių nuotr.
Pavl Makov. Tarp dviejų imperijų.<br>Organizatorių nuotr.
Pavl Makov. Tarp dviejų imperijų.<br>Organizatorių nuotr.
Mykola Malyško. Iš serijos „Dešimt figūrų“.<br>Organizatorių nuotr.
Mykola Malyško. Iš serijos „Dešimt figūrų“.<br>Organizatorių nuotr.
Ihorio Janovičiaus „Forma“.<br>Organizatorių nuotr.
Ihorio Janovičiaus „Forma“.<br>Organizatorių nuotr.
Dmytro Moldovanovo paveikslas.<br>Organizatorių nuotr.
Dmytro Moldovanovo paveikslas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Galerija „Arka“

Jul 4, 2022, 4:28 PM, atnaujinta Jul 4, 2022, 4:31 PM

Parodos kuratorius Pavlo Gudimovas pristatydamas ekspoziciją rašo: „Šiandien mes esame aukos. Bet nenorime jomis būti. Šiandien vyksta karas. Bet mes jo nenorėjome. Apie Ukrainą šiandien kalba visas pasaulis. Mes norėjome būti išgirsti, bet ne dėl šių priežasčių. Visos tautos kalba žmonių ir kultūros kalba. Norėjome, kad Ukraina būtų žinoma kaip kultūros ir grožio kupina šalis. Paroda „Erdvės“ pasakoja mūsų istoriją vizualaus meno pavidalu.

Kai Lietuvos dailininkų sąjungos ir galerijos „Arka“ kvietimu pradėjome rengti parodą, nusprendžiau neskirstyti menininkų, o vietoje to paskatinti skirtingų autorių kūrinių sintezę juos apjungiant erdvėje.

Parodoje pristatomi menininkai iš skirtingų geografinių vietovių ir dirbantys skirtingomis medijomis, reprezentuojantys mus kaip skirtingus, bet kartu ir vienalyčius. Karo metu viskas keičia savo kontekstą.

Pavyzdžiui, medines skulptūras iš Mykola Malyško serijos „Dešimt figūrų“, kurios griūva ir skyla į smulkius gabalėlius, žiūrovai dabar suvokia giliau nei prieš karą. Arba XXI a. pr. Pavlo Makovo grafinius laiškus, kuriuose sovietų alavinis kareivėlis puola Pentagoną, bei „Nuovargio fontaną“, šiemet atstovaujantį Ukrainą nacionaliniame Venecijos bienalės paviljone.

Naivūs Dmytro Moldovanovo paveikslai, kuriuose vaizduojami žmonės ir gyvūnai, atsidūrę ties konflikto, puolimo, pasiaukojimo riba. Ir dar rudasis lokys, tradiciškai siejamas su Rusija. Ihorio Janovičiaus projekto „Forma“ abstraktaus meno raiška artima aplinkinių įvykių brutalumui.

Andrijus Sahaidakovskis, kankinamas ir žudomas ant kruvinų kilimų, mus kviečia asmeninei refleksijai. „Am rande der Welt“ – žemės arba pasaulio pabaiga su pažįstamu dūmų virš horizonto vaizdu...

Kaip šie kūriniai atsirado dar prieš karą? Iš kur tokie sutapimai ir pranašystės? Ar mes visa tai išgalvojome? O gal mes tai pajautėme? O gal tiesiog ieškome jų ten, kur galime rasti? „Erdvės“ – tai paroda apie kūrybiškumo begalybę, apie dvasios stiprybę, apie stiprų meno balsą tuo metu, kai jis turėtų skambėti garsiai. Mėgaukitės! Šlovė Ukrainai!“.

Kuratorius: Pavlo Gudimovas. Dalyviai: Mykola Malyshko, Ihor Yanovych, Dmytro Moldovanov, Pavlo Makov, Andriy Sahaydakovskyy. Organizatorius: Lietuvos dailininkų sąjunga, galerija „Arka“, YA galerija. Partneriai: LR ambasada Ukrainoje, Lietuvos kultūros institutas. Projekto koordinatorės: Eglė Ganda Bogdanienė, Evelina Januškaitė. Parodos vadyba: Yurii Horpynych, Anna Hodun, Monika Valatkaitė. Tekstai: Pavlo Gudimov, Natalia Tulina-Marunyak.

Paroda veiks iki rugpjūčio 6 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.