Filmo „Ilgas kelias žemyn“ recenzija: juodojo britų humoro dozė

„Gyvenimo taip lengvai neatsikratysi...” – byloja užrašas prancūzų režisieriaus Pascalio Caumeil filmo „Ilgas kelias žemyn” plakate. Juodojo humoro komedijoje, sukurtoje pagal britų rašytojo Nicko Hornby to paties pavadinimo novelę, šis teiginys patvirtinamas. Joje apie savižudybę, baimes, sunkumus, meilę, pasiaukojimą bei kitokius gyvenimo išbandymus pasakojama ir linksmai, ir ciniškai pasišaipant.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

2014-06-16 12:43, atnaujinta 2018-02-12 19:56

Pasimatymas. Naujųjų metų naktį ant vieno Londono dangoraižio stogo susitinka keturi nepažįstamieji. Visi jie čia atsidūrė ne norėdami pamatyti, kaip atrodo fejerverkais švytintis šventinis miestas. Ant stogo kiekvienas iš jų užkopė tikėdamasis sykį ir visiems laikams išspręsti visas savo problemas – tiesiog nusižudyti.

Tačiau, kai vienu metu toje pačioje vietoje susiburia net keturi savižudžiai, situacija tampa tragikomiška. „Tai populiariausia savižudžių vieta Londone, turėjau apie tai pagalvoti”, – keiks save vienas iš gyvenimą šuoliu žemyn baigti panorusių herojų. Netikėtas susitikimas sujaukia visų nelaimėlių planus.

Savižudžiai. Keturių nusižudyti pasiryžusių žmonių likimai skirtingi. Buvęs populiarus televizijos laidų vedėjas Martinas Šarpas (Pierce’as Brosnanas), atsėdėjęs kalėjime už sangulavimą su penkiolikmete. Mylimojo atstumta ir jaunatviško įniršio apimta Džesė (Imogen Poots), kuri yra garsaus politiko dukra („Žudeisi? Baik, Džese, man ir taip sunku”, – tik apie save galvoja karjerai atsidavęs tėvas.). Neįgalų sūnų visą gyvenimą slauganti vieniša motina Morina (Toni Collette) („Socialinės tarnybos jam tikrai būtų parūpinusios geresnę priežiūrą”, – iš meilės sūnui pasiryžusi pasiaukoti motina.). Smegenų vėžiu sergantis picų išvežiotojas, o iš tiesų – talentingas muzikantas Džei Džei (Aaronas Paulas).

Data. Po trumpo prisistatymo priežastys, dėl kurių nelaimėlių ketvertas nusprendė sutrumpinti savo gyvenimą, tarsi aiškios ir neatremiamos. Tačiau to padaryti vienas kitam jie vis dėlto neleidžia. Galų gale juk statistika tvirtina, kad dažniausiai žudomasi ne Naujųjų metų naktį, o per Valentino dieną. Kodėl gi nepalaukus jos?

Sutartis. Keturi nepažįstamieji ant Morinos atsisveikinimo raštelio topicos pusės (kaip simboliška!) pasirašo sutartį: nuo stogo jie visi nulips gyvi ir padės vienas kitam nenusižudyti dar pustopico mėnesio – iki vasario 14-osios. Nuo šiol jų pilką kasdienybę praskaidrina pati sunkiausia užduotis – savo bičiulį išlaikyti gyvą.

„Draugai iki grabo lentos”, – juodai pajuokaudamas sutartį užtvirtina iškalbos meistras Martinas ir naujieji bendraminčiai pradeda vykdyti planą.

Pinigai. Per kelias vos ne paskutines gyvenimo akimirkas sužinoję apie vienas kitą šį tą daugiau, nei derėtų, sandorio dalyviai nusprendžia, kad dalį jų problemų galėtų išspręsti pinigai. Paskatinti buvusio pramogų pasaulio liūto Martino, savižudžiai mielai pasakoja savo neįtikėtiną ant stogo nutikusią istoriją žiniasklaidai, nevengdami pagražinimų ir pafantazavimų apie neva jau matytus angelus.

Populiarumas. Genialus jų pasipelnymo planas negailestingai smogia atgal – niekas neapskaičiavo populiarumo kainos. Britų televizijos laidos vietinė Rūta Mikelkevičiūtė savo klausimais herojus subado tarsi peiliais ir dar pamindo skaudamas žaizdas.

„Aš neįvertinau, kaip jie manęs nekenčia”, – apstulbs Martinas, kuris niekaip negali susitaikyti su prarasta šlove. Anot jo, žvaigždės, kad ir ką padarytų, negali būti smerkiamos, nes populiarumas viską pateisina.

Pabėgimas. Po sensacingos laidos savižudžių ketvertui teks slėptis nuo užgriuvusios šlovės. Sąmokslininkai griebsis kito plano, kuris, mūsų akimis, nėra toks ir prastas, – spruks į saulėtąją Tenerifę.

Dovana. „Mes visi vienas kitam dovanojome po penkias gyvenimo sekundes, kurias užtrunki, kol krinti nuo stogo...” Ar herojai pasinaudos šia dovana?

Skaitiklis. 96 minutės su grupele žmonių, kurie nutaria paliūdėti drauge iki vasario 14-osios.

„Ilgas kelias žemyn” (A Long Way Down). Komiška drama. Didžioji Britanija, Vokietija, 2014 m. Režisierius Pascalis Chaumeil. Vaidina: Pierce’as Brosnanas, Imogen Poots, Aaronas Paulas, Rosamund Pike, Toni Collette, Tuppence Middleton.

* * * * * * * * * *

6,5 balo iš 10

imdb.com lankytojų vertinimas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.