Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis

Tepadeda mums Dievas.

Knygos "Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis" autorė L. Lavaste.
Knygos "Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis" autorė L. Lavaste.
Daugiau nuotraukų (1)

Laima Lavaste

Nov 3, 2012, 9:50 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:27 PM

Viskas, ką jūs pasakysite apie šią Knygą ir Autorę, bus tiesa. Vien dėl to ją verta įsigyti.

Šią knygą rašiau laisva valia ir sveiku protu. Puikiai suprasdama, kad niekada jau nebūsiu apdovanota Nacionaline kultūros premija (virš 100 000 litų) ar Gedimino Didžiojo ordinu (be pinigų). Ir iš manęs gali būti atimta 1-ojo pensijų skyriaus apskaičiuota būsima 780 litų pensija, kuri man po 42-ejų darbo metų garantuos orią senatvę.

Tepadeda mums Dievas.

Laima Lavaste

P.S. Šįkart - pirmoji ištrauka iš naujosios knygos.

* * *

MES, LIETUVA IR PASAULIS

63 milijonai litų. Už tiek prieš kelerius metus turėjo būti sukurtas tinkamas Lietuvos įvaizdis pasauliui. Bet pinigai išmesti į balą! - šiemet paskelbė Valstybės kontrolė (Lietuvoje vasaros lietingos ir yra daug balų).

Už 60 000 litų turėjo būti sukurta ir Lietuvos pristatymo pasaulyje strateginės rinkodaros koncepcija: „Lietuva - drąsi šalis“. Ją įamžinti turėjo Holivude susuktas filmas apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kovas.

Iš viso to išėjo šnipštas. Agentūra „Not Perfect“ tik 100 egzempliorių tiražu už 70 000 litų išleido brošiūrą apie Lietuvą (vienos kaina - 700 litų).

Suprantama, lietuviai jos neįpirko (minimali alga 2012 metais - 850 litų).

Ko norėti iš agentūros tokiu pavadinimu?

O štai jūs pagaliau savo rankose už kuklių pietų kainą kavinėje turite Knygą apie drąsią šalį Lietuvą, jos drąsius žmones, jų darbus Lietuvoje bei svetur!

Manau, kad mano knyga taps pagalbine priemone visose Lietuvos mokyklose ir puikuosis viso pasaulio bibliotekų lentynose su užrašu: „Trumpas kursas, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis saviems tikslams.“

Štai ką gali privati iniciatyva, aštrus autorės protas ir jūsų, mielieji, pageidavimas!

KNYGA GIMĖ NUKRITUS NUO DVIRAČIO

Parašiau šią knygą jūsų pageidavimu. Užkankinote jūs mane klausimu - o kada parašysite ir apie mus tokią linksmą knygą, kokią parašėte apie suomius?

Tad turėkit - Knyga apie lietuvius jau ant stalo!

Ši knyga gimė iš skausmo ir iš meilės. Vieną dieną mane, dviračiu važiuojančią Gedimino prospektu, prie šaligatvio krašto prispaudė juodas džipas su numeriu „KRUTAS 000". Prisimenu tą akimirką, kai su skausmu atsikėlusi nuo žemės ištariau - taip, tai bus linksma knyga apie lietuvius ir Lietuvą! Parašyta su meile apie praeities ir dabarties žygius bei didvyrius, apie drąsią mažą šalį ir jos mėlynakius, geraširdžius žmones.

Tačiau per visus lietuviškus televizijos kanalus pasižiūrėjus vakaro ir vidurnakčio žinias, manyje pabudo visai kitas žmogus.

Ir tas kitas žmogus visai nebenorėjo pradėti savo knygos klausimu - kodėl mes, lietuviai, esame geraširdiškiausi, linksmiausi, droviausi, drąsiausi žmonės Europoje? Tas kitas žmogus įkyriai klausė - kodėl mums, lietuviams, geriausias patiekalas yra kitas lietuvis?

Tad dabar, atsipūtę ant sofutės kurį nors blaivų sekmadienio rytą, mes visi:

- ir tie, kurie naktį padegė kaimyno tvartą,

- ir tie, kurie priglaudė benamį šunį,

- ir tie, kurie nuskriaudė moterį ir vaiką,

- ir tie, kurie paaukojo svetimam savo artimo širdį,

- ir tie, kurie sėdo į cypę, nes nedavė kyšio,

- ir tie, kurie nušovė gandrą,

- ir tie, kurie sąžiningai moka mokesčius,

- ir tie, kurie prieš atominę elektrinę,

- ir tie, kurie nugvelbė iš kapinių kryžių,

- ir tie, kurie vakar dėl butelio užtalžė kirvuku kaimyną,

- ir visi tie, kurie dar myli Lietuvą, - turėkime drąsos pažvelgti sau į akis, kad pažvelgę galėtume paklausti - KAS MES, KOKIE MES IR KODĖL MES TOKIE?

KAS YRA LIETUVA?

Lietuvą pasauliui trumpai nusako keturios didžiosios G: Grybai (nacionalinė aistra, mėgsta 100 proc. lietuvių), Gintaras (mėgsta 68 proc.), Gandras (visos tautos mylimiausias paukštis, kasmet nušauname po keletą) ir šalies prezidentė Grybauskaitė (mėgsta 80 proc. lietuvių, 2012 m.).

Tačiau tai dar nėra geriausia, ką mes turime.

„Geriausia, ką mes, lietuviai, turime“, yra lietuviška degtinė! Tai mums įkalė televizijos reklama 2011 metais, praėjus lygiai 1002 metams nuo to, kai 1009 metų žiemą Lietuva prisistatė pasauliui.

Dar viena Lietuvos ypatybė, kad Lietuvoje, kitaip nei likusiame pasaulyje, nepriklausomai nuo Saulės judėjimo orbita, yra tik vienas metų laikas- - ruduo. Jis skirstomas į:

a) ankstyvą rudenį,

b) vėlyvą rudenį,

c) ilgą rudenį,

d) sumautą rudenį.

Iš esmės tai vienas ir tas pats.

Laukite tęsinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.