Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis (2)

Netrukus knygynuose pasirodys žurnalistės Laimos Lavastės knyga „Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“. lrytas.lt pateikia antrą ištrauką iš šios šmaikščios knygos. Pirmąją galima rasti čia.

Knygos "Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis" autorė L. Lavaste.
Knygos "Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis" autorė L. Lavaste.
Daugiau nuotraukų (1)

Laima Lavaste

Nov 7, 2012, 11:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:29 PM

* * *

KOKIU BŪDU PADAROMI LIETUVIAI?

99 proc. lietuvių kol kas padaromi tradiciniu paprastuoju būdu. Šiuo būdu per metus jų padaroma apie 32 000 - 35 000. Ką šio proceso metu veikia tėvas ir motina, paaiškinama jau pradinių klasių vadovėliuose ir lytinio švietimo brošiūrose.

Versija, kad juos atneša gandrai, jau yra praeities atgyvena, nuėjusi į užmarštį kaip boloniniai lietpalčiai ir miežinė košė. Antra vertus, ko norėti iš gandrų, jei mes juos taip smagiai šaudome?

Senovėje lietuviai paprastuoju būdu būdavo padaromi namie, svirne, jaujoje, ant šieno kupetos, miške ir pievose per Jonines. Gimdavo dažniausiai namuose ar bulvių vagoje. Sunkiai gimdančią moterį vedžiodavo po padėtą ant žemės ližę, triskart apvesdavo apie stalą, aprengdavo vyro marškiniais, išpindavo kasas, statydavo ant garų, tarp kojų dėdavo įkaitintą ir degtine užpiltą plytą.

Kadangi Lietuva jau nuo XV a. pradžios (nuo 1412 m., kai buvo apkrikštyti paskutiniai pagonys - žemaičiai) nebe pagonių kraštas, o ES narė, čia privalo kelią skintis ir europietiškos tradicijos.

Todėl ne už kalnų diena, kai lietuvius pagal ES instrukcijas darys ir du tos pačios lyties asrnenys (du tėtukai ir dvi mamytės) moksliniu techniniu būdu. Jeigu tam pritars Seimas.

Kur gimsta lietuviai?

Dabar lietuviai gimsta gimdymo namuose, turtingesni - privačiose klinikose. Bet kuriuo atveju lietuvio gimimas šeimai kainuoja 200-1000 litų kyšį, žiūrint, kiek pinigų tam reikalui turi tėvai.

Tačiau nutinka, kad lietuviai gimsta ir neįprastose vietose, ir tai dažniausiai nieko nekainuoja. Arba kainuoja gimdyvei kelerius metus kalėjimo, jei ši naujagimį nusprendžia gimdyti į lauko tualeto duobę.

2007 metų sausį, kol kelyje Šilutė-Tauragė pareigūnai tikrino į gimdymo namus skubiai žmoną gimdyti vežusio vyriškio blaivumą ir rašė protokolą, nekreipdami dėmesio į gimdyvės šauksmus, ši išlipo iš automobilio ir pagimdė naują Lietuvos pilietį tiesiog ant apsnigto kelio. Užuot padėję gimdyvei, policininkai aiškinosi, ar jos vyras neviršijo greičio ir nepažeidė kelių eismo taisyklių.

Gimdykla - lauko tualetas

„Negalime nutylėti, kad lietuviai gimsta, Europos akimis žiūrint, ir visiškai neįprastose vietose - lauko tualetuose, kurių Europoje beveik nelikę. Mat apie 90 proc. kaimo namų ten turi vandentiekius ir klozetus namie.

Todėl reiktų priminti knygą skaitantiems užsieniečiams, kad lauko tualetas, lietuviškai vadinamas „išviete“, paprastai stovi už namo ar tvarto ir turi viduje skylę. Vanduo čia nenuleidžiamas, turinys laisvai kaupiasi duobėje, kuri gali būti gili, ir paprastuoju, t.y. natūraliuoju, būdu geriasi į žemę.

Kaip kad suomiai eidavo vaikų gimdyti į sauną, kai kurios lietuvės sugalvojo vaikus gimdyti išvietėse. Gimęs kūdikis įkrinta į duobę ir ten nuskęsta.

Po šio akto moteris paprastai grįžta į namus ir, jei tai buvo naktis, vėl atsigula šalia vyro.

Kai tokiu gimdymu susidomi kaimynai, o jiems įskundus - ir policija, paaiškėja, kad vyras net nepastebėjęs, jog žmona nėščia.

Tai verčia susimąstyti, kiek kartų per metus lietuvis mato žmoną nuogą ar ją pamyli, jei nepastebi pakitusios jos kūno sandaros. Bet tai - jau kita tema.

Paprastai už tokį gimdymo būdą skiriama 6-8 metai kalėjimo, bausmę gimdyvė atlieka Panevėžio moterų pataisos namuose (Panevėžys, P. Puzino g. 12). Tokios moterys kalėjime yra smerkiamos labiau nei tos, kurios nužudo savo vyrus.

Šis pavyzdys tik iliustruos mano teiginius.

„Kūdikį lauko tualete pagimdžiusi ir už tvarto užkasusi 30 m. priekuliškė N. B. kalėjime turės praleisti 5 metus. Be motinos liks augti 3 mažamečiai vaikai. Moteris tvirtina, kad kūdikį pagimdė pati pasidariusi cezario pjūvį.

„Vyras miegojo. Paėmiau skutimosi peiliuką ir išėjau į lauko tualetą. Persipjoviau pilvą kairiajame šone ir ėmiau traukti kūdikį už kojytės. Jis buvo miręs. Nupjoviau peiliuku virkštelę, kas liko - susikišau į pilvą. Kieme suradau kastuvą, už tvarto iškasiau duobę ir palaidojau kūdikį. Abortui pinigų neturėjau, vaiko laukiau ne nuo vyro.“ („Lietuvos rytas“, 2011 m.)

Girtasis būdas

Prie natūralių lietuvių padarymo būdų priskiriamas dar vienas - girtasis.

Šiuo būdu padaryti lietuviai jau iškart gimsta girti.

Neseniai sulaukiau skambučio iš Suomijos. Draugė Katri susijaudinusi klausė: „Šįryt „Helsingin Sanomat“ (didžiausias Suomijos laikraštis) perskaitėme žinią, kad Lietuvoje gimė jau girtas kūdikis, kurio kraujyje net 2 proc. alkoholio. Ar tai tiesa? Iš tiesų tai yra viskas, ką mes per ilgą laiką išgirdome iš Lietuvos.“

Suomei paaiškinau, kad moteris sunkiai gimdė senuoju lietuvišku būdu - jai tarp kojų buvo padėta įkaitinta ir degtine aplieta plyta.

Dirbtinis būdas

Lietuvių tautos tyko ir kitas baubas - lietuviai gali būti padaromi ir dirbtinio apvaisinimo būdu. Gerai, kad dorovės sargyboje kaip Cerberiai stovi keli politikai ir bažnyčia. Nors dėl bažnyčios tai labai keista. Nuo 1139-ųjų, kai kunigams buvo uždrausta vesti ir daugintis tradiciniu natūraliu būdu, jie galėtų skatinti lietuvių dauginimąsi alternatyviais būdais.

Suprantama, nemažai kunigų patys bando daugintis ir netradiciniais būdais - lytiškai išnaudodami berniukus, bet nuo to vaikai niekaip negimsta. Dėl tokių dvasininkų pastangų popiežius viešai atsiprašė pasaulio, o 10 000 jaunuolių vien JAV buvo išmokėtos kompensacijos.

Ačiū Dievui, kad aukščiausi Lietuvos hierarchai pareiškė, esą Lietuvos kunigai tokio netradicinio būdo nepraktikuoja. Vis dėlto ne paslaptis, kad nemažai kunigų Lietuvoje vis dar renkasi natūralų dauginimosi būdą - padaro Lietuvos piliečių su parapijietėmis. Bet kunigų vaikai tėvų profesijos kažkodėl nesirenka, kunigų nuo to nedaugėja, nes į kunigų seminarijas kasmet stoja tik 3-4 jaunuoliai.

Bet palikime dvasininkus ramybėje ir pasidžiaukime, kad, nepaisant jų grūmojimų, dirbtinio apvaisinimo būdu Lietuvoje jau yra gimę apie 1000 gražių, sveikų rubuiliukų - mažųjų Lietuvos piliečių.

Jeigu lietuviai iki šiol dar padaromi tradiciniu būdu, kodėl jie gimsta tokie keisti? Pelno agresyviausių, didžiausių pesimistų, savižudžių-čempionų, burbeklių ir nelaimingiausių žmonių titulus Europos Sąjungoje?

Atsakymus į tą klausimą gausite tolesniuose knygos skyriuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.