Kultūros tarybos pirmininkė sureagavo į „Poezijos pavasario“ almanacho leidėjų priekaištus

„Rašytojų sąjungos fondas, daugelį metų vykdęs „Poezijos pavasario” almanacho leidybą, šiemet susidūrė su netikėta problema: dar vasario mėnesio viduryje Lietuvos kultūros taryba skyrė šių metų „Poezijos pavasario” almanacho leidybai 16 000 Eur, tačiau gegužės 16 d. atsiuntė oficialų raštą, kuriuo informavo apie skirto finansavimo atšaukimą dėl praėjusiais metais pakeistų projektų finansavimo gairių. Rašytojų sąjungos fondas apie pakeistas gaires niekaip nebuvo informuotas, o teikiant projektą galiojo gairių 2021–08–27 redakcija, kurioje pakeista dalis nėra suformuluota taip aiškiai kaip 2021–12–29 redakcijoje, kuria remdamasi LKT atšaukė projektui skirtą finansavimą“, – paskelbė „Poezijos pavasario“ almanacho leidėjai. 

A.Pakarklytė. <br>Feisbuko nuotr. 
A.Pakarklytė. <br>Feisbuko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 1:14 PM

Visą leidėjų pareiškimą galite rasti finansavimas-23453446"="">finansavimas-23453446"" target="_blank">štai čia.

Į tai sureagavo Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Asta Pakarklytė. Pateikiame jos tekstą.

* * *

STT antikorupcinio vertinimo išvada yra rimta, bet „Poezijos pavasario“ almanachas – dar rimčiau. 

Rašytojų sąjungos fondo žiniasklaidai išplatintame pranešime ir vėl grįžta prie abejonių, kokia nuostata ir kokia redakcija buvo vadovautasi šalinant gairių pažeidimą. Esą punktas neaiškus, esą sprendimas atšauktas vadovaujantis vėlesne redakcija, tad dar sykį apie tai, nors ir situacija buvo aptarta išsamiai.

Finansavimo konkursas prasidėjo 2021 m. spalio 8 d., kuriam galiojo tuo metu aktuali 2021 m. rugpjūčio 27 d. gairių redakcija su labai aiškia sąlyga: „Kiti juridiniai asmenys negali Tarybai teikti paraiškų dėl Gairių 12 priede [Strateginio tarptautinių renginių finansavimo programoje – aut. past.] nustatyta tvarka finansuoto renginio ir (arba) su juo susijusių papildomų renginio organizavimo veiklų finansavimo“

Kadangi dar 2021 m. spalio 6 d. „Poezijos pavasaris“ buvo atrinktas dalyvauti Strateginio tarptautinių renginių finansavimo programoje, kur kartu su almanachu festivaliui skirtas 60 tūkst. eurų finansavimas, Rašytojų sąjungos fondo paraiška „Poezijos pavasario“ almanachui, kaip neatsiejamai festivalio daliai, negalėjo būti pateikta. Bet buvo pateikta, praėjo administracinę patikrą ir visą vertinimo procesą, pažeidimą fiksuojant tik sutarties pasirašymo procese.

Ir dabar skrieja kaltinimai LKT, kad pasielgta labai neatsakingai, bet galbūt priešingai – neįprastai atsakingai? Juk būtų žymiai ramiau ir paprasčiau identifikuotą pažeidimą tiesiog ignoruoti, padaryti išimtį ir nesiimti jokių veiksmų. Na, kas čia pastebės?

Dar Rašytojų sąjungos fondo pranešime teigiama, kad dėl gairių nuostatų jis „niekaip nebuvo informuotas“. O tai kam mes prie kiekvieno konkurso segame gaires? Ar jos turi galioti tik tiems, kas jas perskaito, o tiems, kas nepasidomėjo – padarykime išimtį?

Mes savo klaidą pripažinome, aš daugybėje medijų ir formatų atsiprašiau, tad toliau kalbėkime apie pokyčius, kaip gerinti Lietuvos kultūros tarybos veiklą. Su kolegėmis jau aptarėme, kad nuo šiol mūsų tinklalapyje išryškinsime konkursams aktualios gairių redakcijos pakeitimus.

O taip pat kviečiu poezijai neabejingus prisidėti prie „Poezijos pavasario“ almanacho leidybos išlaidų padengimo. Aš tai jau padariau. 

VšĮ „Rašytojų sąjungos fondas“

Įmonės kodas: 124009539

Adresas: K. Sirvydo g. 6, LT-01101 Vilnius

Telefonas: +370 5 21 39 19

Atsiskaitomoji sąskaita: AB SEB bankas LT907044060005775313

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?