Rašytojas Vladimiras Sorokinas: „Deramai neįvertinau Putino beprotybės“

Vienas skaitomiausių rusų rašytojų Vladimiras Sorokinas davė interviu laikraščiui „Financial Times“. Jis pasmerkė Rusijos karą prieš Ukrainą, griežtai sukritikavo Rusijos valdžią ir prezidentą Vladimirą Putiną, taip pat papasakojo, ką jam pavyko ir ko nepavyko nuspėti savo knygose.

V.Sorokinas – vienas ryškiausių XX a. pabaigos ir XXI a. pradžios rusų rašytojų.
V.Sorokinas – vienas ryškiausių XX a. pabaigos ir XXI a. pradžios rusų rašytojų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2022, 3:09 PM, atnaujinta Jun 25, 2022, 4:15 PM

V.Sorokinas pabrėžė, kad aprašydamas V.Putiną kaip paranojišką lyderį jis iki galo  neįvertino jo beprotybės. Beje, pasak jo, šito neįvertino ir tie, kurie buvo artimi prezidentui arba gavo naudos iš jo valdymo.

Didžiąją dalį rusų V.Sorokinas pavadino žmonėmis, kuriuos valstybinė televizija per pastaruosius 20 metų pavertė zombiais. Dabr jie sėdo į tankus ir patraukė kovoti už tai, kas suprantama tik V.Putinui.

Sąmoningesnieji, dvidešimt V.Putino valdymo metų mėgavęsi prabanga, V.Sorokino nuomone, galėjo per tą laiką suprasti, kas per tipas yra V.Putinas, bet „savo sąmoningumą jie iškeitė į materialinę gerovę ir dabar skina vaisius“.

V.Sorokino žodžiais tariant, V.Putinas griuvėsiais pavertė viską, prie ko prisilietė. „Jis tvirtina, kad pastatė ant kojų parklupdytą Rusiją, – sakė rašytojas. – Bet iš tiesų jis ją tiesiog sunaikino.“

Rašytojas daro prielaidą, kad pergalė kare su Ukraina gali nebūti V.Putino tikslas. Jis pacitavo dailininko Salvadoro Dali žodžius apie tai, kad Adolfas Hitleris pradėjo Antrąjį pasaulinį karą ne todėl, kad jį laimėtų, o kad didvyriškai pralaimėtų.

„Lygiai taip pat kaip Richaro Wagnerio operose, tai turi būti jo, herojaus, žūtis, ir kuo tragiškesnė“, – rašė S.Dali 1944 metais.

„Manau, kad V.Putinas toks pat“, – sakė V.Sorokinas.

Atsakydamas į klausimą apie rusų kultūros atmetimą pasaulyje V.Sorokinas pritarė, kad visko, kas susiję su Rusija, boikotas artimiausiu metu neišvengiamas, tačiau jis netruks amžinai.

„Savaime suprantama, kultūrai teks atsakyti už sugriovimus, – pasakė jis. – Vokiečiai taip pat sumokėjo kainą po Antrojo pasaulinio karo. Daug kas sakė, jog nebeskaitys Johanno Goethe‘s. Tačiau praėjo kiek laiko, ir antivokiškos nuotaikos nuslūgo.“

* * *

V.Sorokinas (66 m.) – vienas ryškiausių XX a. pabaigos ir XXI a. pradžios rusų rašytojų. Dauguma jo romanų – antiutopijos, vaizduojančios ateities Rusiją kaip atsiskyrusią nuo pasaulio totalitarinę, archajiško imperinio mąstymo valstybę, valdomą slaptųjų tarnybų.

Rusijoje V.Sorokino kūriniai dažnai sukelia diskusijas; 2002-aisiais prokremlinis jaunimo judėjimas „Iduščije vmeste“ („Einatys kartu“) apkaltino V.Sorokiną kuriant pornografiją, reikalavo uždrausti Maskvos Didžiajame teatre statyti operą pagal jo libretą (Leonido Desiatnikovo operą „Rozentalio vaikai“ pagal V.Sorokino libretą režisavo lietuvių režisierius Eimuntas Nekrošius) ir surengė akciją, kurios metu V.Sorokino knygos buvo keičiamos į sovietinio rašytojo Boriso Vasiljevo, apysakų apie Didįjį tėvynės karą „O aušros čia tykios“ ir „Sąrašuose nepažymėtas“ autoriaus, knygas.

B.Vasiljevas pasmerkė „Iduščije vmeste“ veiksmus. Tuomet aktyvistai V.Sorokino knygas išmetė į butaforinį unitazą, kurį vėliau susprogdino radikali grupuotė „Krasnyje partizany“ („Raudonieji partizanai“).

Nuo 2010-ųjų V.Sorokinas su šeima gyvena Berlyne.

V.Sorokino knygos leidžiamos dešimtimis kalbų. Lietuviškai leidykla „Kitos knygos“ yra išleidusi jo romanus „Ledas“ ir „Opričniko diena“ (2008 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.