„Gulbių ežerą“ Galvės ežere šoks keturių teatrų baleto žvaigždės

Trakai rengiasi dar neregėtam meno projektui -  Galvės ežere bus rodomas Piotro Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“. Tarptautinio projekto „Gulbių ežeras“ ant Galvės ežero“ spektakliuose dalyvaus net keturių teatrų baleto artistai.

Trakų pilis taps baleto "Gulbių ežeras" dekoracija.<br>V. Ščiavinskas
Trakų pilis taps baleto "Gulbių ežeras" dekoracija.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2013, 7:59 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:47 PM

Birželio 29 d. balete šoks Maskvos Didžiojo teatro primabalerina Jekaterina Krysanova ir primarijus Dmitrijus Gudanovas. Jiems talkins Baltarusijos didžiojo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro trupė, kurios repertuare - daugiausiai klasikiniai pastatymai, o P. Čaikovskio „Gulbių ežeras“ yra tarsi trupės vizitinė kortelė.

Sekmadienį, birželio 30 dieną, Trakuose rengiamas papildomas spektaklis, kuriame dalyvaus Sankt Peterburgo baleto žvaigždės. Renginyje pasirodys po visą pasaulį gastroliuojanti Sankt Peterburgo baleto teatro trupė, primabalerina Irina Kolesnikova ir Sankt Peterburgo Marijos teatro primarijus Jevgenijus Ivančenka.

Tai, kad į Lietuvą pavyko pakviesti vieną ryškiausių Marijos teatro žvaigždę J. Ivančenką, projekto meno vadovė Tatjana Sedunova vadina neįtikėtina sėkme. „Lietuvoje viešės net keturi primarijai, kurie yra garsūs ir žinomi visame pasaulyje“, - sakė T. Sedunova.

Sankt Peterburgo baleto teatro primabalerinos I. Kolesnikovos nekantriai laukia viso pasaulio didžiosios baleto scenos. Primabalerinos sugebėjimais stebisi ne tik baleto gerbėjai iš Europos - gausūs plojimai lydi jos pasirodymus ir Naujojoje Zelandijoje, Pietų Afrikoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje.

Išskirtinė ir visa trupė,  gastroliuojanti ne tik Europoje, bet ir JAV. Už Atlanto „Gulbių ežeras“ tradicinėse erdvėse buvo parodytas net 40 kartų, nors iš pradžių buvo planuoti vos aštuoni pasirodymai.

Trakuose pirmą kartą šalies istorijoje klasikinis P. Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“ bus atliktas tiesiog ežere.  Spektaklis pareikalavo sudėtingo techninio sprendimo. Trakuose dirbo keliasdešimties technikų komanda - sukonstruota scena ant polių, ant jos -  garso, vaizdo ir šviesos technika. Spektaklis prasidės, kai ims temti, o įspūdinga Trakų pilies dekoracija ir apšvietimas sukurs nepakartojamą pasaką.

Baleto žiūrovams sumontuotos specialios tribūnos apžvalgos aikštelėje prieš pilį. Įrengta ir speciali išskirtinių svečių tribūna, primenanti operos ir baleto teatruose esančias ložes.

P. Čaikovskio „Gulbių ežero“ siužetas sukurtas tarsi specialiai Trakams. Pirmas veiksmas prasideda gamtos scenomis: ežeras miško glūdumoje. Išlipdamos į krantą, gulbės virsta merginomis. Princas Zygfrydas, pakerėtas gulbių karalienės grožio, nuleidžia arbaletą. Odeta jam papasakoja, kad gulbėmis merginas pavertė piktasis burtininkas. Zygfrydas prisiekia jai amžiną meilę.

Antrasis veiksmas persikelia į pilį. Čia vykstančioje puotoje viena po kitos Zygfrydui pristatomos gražuolės, tačiau tokios, kuri jį sudomintų, nėra. Princo širdyje ir mintyse - vien Odeta. Vėliau veiksmas rutuliojasi naktį ant ežero kranto. Kai blogis nugalimas, laimingus Odetą ir Zygfrydą nušviečia kylančios saulės spinduliai. Nuo šiol jų laukia gyvenimas, meilė ir laimė.

1876 m. sukurtas „Gulbių ežeras“ iki šiol pasaulyje išlieka vienu dažniausiai statomų baletų. Pirmą kartą Lietuvoje šis baletas pastatytas 1927 metais Kauno valstybės teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.