Trakų Galvės ežere du vakarus žėrės pasakiškas „Gulbių ežeras“

Populiariausias pasaulyje Piotro Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“ paskutinį birželio savaitgalį atgis Trakuose, raibuliuojančiuose Galvės ežero vandenyse.  Tarptautinio projekto „Gulbių ežeras“ ant Galvės ežero spektakliuose pasirodys net keturių teatrų baleto žvaigždės iš Minsko, Maskvos ir Sankt Peterburgo, svečiams šoks ir mažosios balerinos iš Nerijaus Juškos baleto mokyklos.

Per baleto "Gulbių ežeras" pristatymą šoko Nerijaus Juškos baleto studijos auklėtinės.<br>S. Nemeikaitė
Per baleto "Gulbių ežeras" pristatymą šoko Nerijaus Juškos baleto studijos auklėtinės.<br>S. Nemeikaitė
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 13, 2013, 6:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:49 PM

Projekto pristatymo spaudos konferencijoje kalbėjęs kultūros ministras Šarūnas Birutis sako, kad idėja statyti baletą gamtoje arba pritaikant natūralų kraštovaizdį yra paplitusi visame pasaulyje, bet pirmą kartą tokį reginį bus galima pamatyti vienoje gražiausių Lietuvos vietų - Trakų pilies fone.

„Šis projektas mums svarbus tuo, kad čia yra privataus ir viešojo sektorių partnerystė, o tokie projektai yra labai skatinami, nes valstybės lėšų poreikis didelis ir privatus verslas imasi kultūrinės iniciatyvos palaikant valdžios institucijoms - Trakų savivaldybei, pritariant Kultūros ministerijai. Manau, tai yra geras pavyzdys, kaip turėtume dirbti ateityje“, - kalbėjo ministras.

Pasak projekto meno vadovės Tatjanos Sedunovos, tai unikalus projektas, kurio metu šoks net keturių užsienio teatrų baleto žvaigždės. „Birželį Lietuvoje viešės net keturi primarijai, kurie yra garsūs ir žinomi visame pasaulyje. Žiūrovų susidomėjimas šiuo labai sudėtingu projektu mums buvo visai netikėtas, todėl rengiame du spektaklius, kad parodytume atlikėjų įvairovę“, - sako T. Sedunova. Rengėjų teigimu, į pirmąjį spektaklį visi bilietai nupirkti, o į antrąjį jų likę 250.

Pasak T. Sedunovos, baleto ežere žiūrovams bus sumontuotos specialios tribūnos apžvalgos aikštelėje priešais pilį. Bus įrengta ir speciali išskirtinių svečių tribūna, primenanti operos ir baleto teatruose esančias ložes. Vieną spektaklį galės žiūrėti apie du tūkstančius žiūrovų. Spektaklis vyks keliolikos metrų atstumu nuo kranto ant pontoninio pagrindo įrengtoje scenoje ant vandens, vienu metu šoks apie 60 baleto šokėjų.

Šeštadienį, birželio 29 dieną, balete šoks Maskvos Didžiojo teatro primabalerina Jekaterina Krysanova ir primarijus Dmitrijus Gudanovas. Jiems talkins Baltarusijos didžiojo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro trupė, kurios repertuare - daugiausiai klasikiniai pastatymai, o P. Čaikovskio „Gulbių ežeras“ yra tarsi trupės vizitinė kortelė.

Sekmadienį, birželio 30 dieną, Trakuose rengiamas papildomas spektaklis, kuriame pasirodys Sankt Peterburgo baleto žvaigždės. Renginyje pasirodys po visą pasaulį gastroliuojanti garsi Sankt Peterburgo baleto teatro trupė, primabalerina Irina Kolesnikova ir Sankt Peterburgo Marijos teatro primarijus Jevgenijus Ivančenka.

Senojoje Lietuvos sostinėje pirmą kartą šalies istorijoje klasikinis P. Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“ bus atliktas tiesiog ežere. Trakuose klasikinis baletas pareikalaus sudėtingo techninio sprendimo. Prieš spektaklį Trakuose tris paras dirbs keliasdešimties technikų komanda - centrinėje Trakų vietoje, iš kurios atsiveria gražiausias vaizdas į Trakų salos pilį, ketinama sukonstruoti pontoninį plaustą, ant jo - specialią sceną, garso, vaizdo ir šviesos techniką. Spektaklis prasidės, kai ims temti, o įspūdinga Trakų pilies dekoracija ir apšvietimas sukurs nepakartojamą pasaką.

Baltarusijos didžiojo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Vladimiras Gridiuško sako, kad tokie baleto projektai Baltarusijoje kasmet vyksta istorinių Radvilų rūmų Nesvyžiuje kieme, o bendras projektas Trakuose liudija lietuvių ir baltarusių kultūrų brolybę, istorinių šaknų bendrumą.

„Trakuose rodysime 1310-ąjį „Gulbių ežero“ spektaklį, kurį jau rodėme daugelyje šalių. Beje, mūsų teatre rugsėjo mėnesį vyks premjerinis baletas „Kunigaikštis Vytautas“, kurį irgi norėtume parodyti lietuvių publikai, o labiausiai šiam spektakliui tiktų didįjį kunigaikštį Vytautą menanti Trakų salos pilis“, - kalbėjo V. Gridiuško.

1876 m. sukurtas „Gulbių ežeras“ iki šiol pasaulyje išlieka dažniausiai statomu baletu iš trijų Piotro Čaikovskio sukurtų. Pirmą kartą Lietuvoje šis baletas pastatytas 1927 metais Kauno valstybės teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.