Mugės „ArtVilnius“ lankytojai perka tapybą, o žavisi skulptūra

Sostinėje įsikūrę „Litexpo” parodų rūmai kaip ir kasmet tapo viso Baltijos regiono meno centru – trečiadienį juose prasidėjusioje tradicinėje mugėje „ArtVilnius” dalyvauja net 50 galerijų iš 11 pasaulio valstybių. Žiūrovai „Litexpo” rūmuose šiemet gali pamatyti daugiau nei porą tūkstančių kūrinių, kuriuos sukūrė per pusę tūkstančio menininkų.

Ironiškas K. Svirnelio kūrinys su judančiomis figūromis "Senis besmegenis" pripažintas geriausia šių metų mugės skulptūra.<br>R. Danisevičius
Ironiškas K. Svirnelio kūrinys su judančiomis figūromis "Senis besmegenis" pripažintas geriausia šių metų mugės skulptūra.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

2013-06-27 11:19, atnaujinta 2018-03-05 04:00

Nors mugė „ArtVilnius ‘13” vyks iki sekmadienio, jau pirmąją dieną atsirado pirkėjų.  Du lietuvių tapybos patriarcho Augustino Savicko (1919–2012) darbus už 25 tūkst. litų įsigijo lietuvių kolekcininkas.

Patiko ir vėlyvoji tapyba

A. Savickas mirė pernykštės mugės išvakarėse, birželio 24 dieną. Dėl skaudžios netekties tapytojo sūnaus Raimondo Savicko vadovaujama Savicko paveikslų galerija tuomet negalėjo dalyvauti mugėje.

Nors galeriją iš karto užplūdo kolekcininkų, tapytojo kūrybos gerbėjų ir meno perpardavinėtojų skambučiai, buvo sustabdytas A. Savicko tapybos pardavimas ir galerijos filialuose Nidoje, Trakuose bei Palangoje.

„Norėjome pagerbti tėvą, todėl nusprendėme kurį laiką nieko neparduoti. Be to, ir kainos buvo gana neaiškios. Vyravo nuomonė, kad paskutiniais metais A. Savicko nutapyti darbai nėra tokie vertingi kaip sukurti anksčiau. Tačiau iš dviejų šiemet nupirktų darbų vienas sukurtas 2011 metais. Ir negali pasakyti, kad pirko žmonės, kurie nieko neišmano apie meną”, – svarstė R. Savickas.

Pasak jo, šeima turi sukaupusi nemažą menininko darbų kolekciją. Didžioji dalis geriausių kūrinių pristatomi neseniai išleistame A. Savicko kūrybos kataloge. Birželio 27 dieną mugės konferencijų salėje vyks iškiliajam tapytojui skirta konferencija.

Mugėje galima įsigyti per pastaruosius 20 metų menininko nutapytų kūrinių. Jų kainos – nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

Vilioja garsiais vardais

Ankstesnėse mugėse publika daugiau būriavosi prie atraktyvių užsienio menininkų kūrinių ar lietuvių kūrėjų provokacijų. Šiemet ne tik kolekcininkus, bet ir paprastus meno mėgėjus lyg magnetas traukia klasika.

Artėjantis Vytauto Kasiulio muziejaus atidarymas – puiki reklama galerijos „Menų tiltas” parduodamiems šio paryžiečio darbams. Mugėje V. Kasiulio paveikslą galima nusipirkti už 25 tūkst. litų.

„Į mano stendą užsukę latviai labai stebėjosi tokiomis kainomis. Jie sakė, kad latvių klasikų darbai kainuoja mažiausiai 30–40 tūkst. eurų. Tačiau tokia jau mūsų meno rinka. Jeigu dirbtinai pakelsi kainas – nieko neparduosi”, – apgailestavo galerininkas Edvidas Žukas.

Meną kaip investiciją vertinantys mugės lankytojai atkreipė dėmesį ir į „Kunstkameros” siūlomą solidžią išeivio Romo Viesulo (1918–1986) darbų kolekciją, ir į Pylimo galerijos stende siūlomus Viktoro Petravičiaus (1906–1989) raižinius.

Įvertino ukrainietį

„Reikia pasakyti, kad lietuvių menininkų stiprybė – forma, faktūra, o ne spalva. Jūsų puiki skulptūra, tekstilė, fotografija. Tai logiška, nes Lietuvoje ir saulės mažiau, ir žmonės rengiasi ne taip ryškiai kaip Ukrainoje. Juk Kijevo gatvėse – ryškios itališkos mados”, – sakė jau ketvirtą kartą į „ArtVilnius” atvykęs vienos solidžiausių, tarptautinėje meno scenoje pripažintų Ukrainos galerijų „Tsekh” savininkas Oleksandras Ščelušenka.

Kad ukrainiečiai iš tiesų moka dirbti su spalva, liudija ir tai, jog geriausiu mugės užsienio menininku pripažintas jo galerijos pristatytas tapytojas Mikola Bilousas, interpretuojantis garsių kino filmų scenas.

Ukrainos galerija kiekvienoje „ArtVilnius” mugėje parduoda po keletą darbų. Tiesa, ne lietuvių, o latvių kolekcininkams.  Pats O. Ščelušenka mugėje kasmet suranda įdomių lietuvių, kurių darbus pristato savo šalyje. Šiemet tai – tapytojas Linas Liandzbergis.

Ukrainietis prisiminė, kad didžiulės sėkmės Kijeve sulaukė ir Ray Bartkaus instaliacijos ar Antano Sutkaus fotografijos.

Lietuvių fotografija ypač susižavėjo ir prancūzų galerijos „Karavan” menininkai. Įdomu, kad po „Sotheby’s” aukciono sėkmės savo fotografijų kainų nepakėlė A. Sutkus.

Kauno fotografijos galerijos stende jo darbų galima įsigyti už 7000 litų. Ne mažiau kainuoja ir senosios, vintažinės Algirdo Šeškaus fotografijos. Šio menininko darbai šią vasarą eksponuojami ir garbingą apdovanojimą pelniusiame Lietuvos paviljone Venecijos bienalėje.

Skulptoriai provokuoja

Nors mugėje „ArtVilnius” dažniausiai parduodama tapyba ar fotografija, lankytojai, kalbėdami apie mugę, dažniausiai mini skulptorių darbus.

Ir trečiadienį buvo galima išgirsti, kad būtina pamatyti šiuo metu Vokietijoje gyvenančio skulptoriaus Kęstučio Svirnelio ironišką kūrinį „Senis besmegenis”.

Jo dalis – daugybė tamsių guminių žmogystų, kurios ima judėti ir augti, kai tik žiūrovas nusprendžia prieiti arčiau prie baltumu švytinčio senio besmegenio.

Šiųmetės mugės „ArtVilnius” ženklu tapo didžiausias jos kūrinys – vamzdžiu pravardžiuojamos garsiosios „Krantinės arkos” autoriaus, skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus skulptūra „Špūlė”.

Tai 10 metrų aukščio ir 3 metrų pločio skulptūra, sverianti tris tonas. Antra tiek sveria jos stabilumą užtikrinantis 2,5 metro skersmens pagrindas.

„Juokauju, kad tai sprogęs vamzdis, kurio sveiki liko tik galai, o vidurys skečiasi”, – šypsojosi V. Urbanavičius.

Meno varžybų nugalėtojai

Mugė „ArtVilnius” – vienas iš nedaugelio meno renginių, kuriuose vyksta meno varžybos. Kasmet komisija atrenka geriausias mugės galerijas ir geriausius menininkus.

Geriausiu Lietuvos menininku paskelbtas R. Gailiūnas („A galerija”, Panevėžys).

Geriausio užsienio menininko titulas atiteko tapytojui M. Bilousui (galerija „Tsekh”, Ukraina).

Geriausias Lietuvos jaunasis menininkas (iki 35 m.) – J. Aničas („Titaniko” parodų salė, Vilnius).

Geriausias užsienio jaunasis menininkas (iki 35 m.) – Z. Gonzalez (galerija „Serpente”, Portugalija).

Geriausia Lietuvos galerija – Vilniaus grafikos meno centras.

Geriausia užsienio galerija – galerija „Tifana” (Latvija).

Geriausias kūrinys – L. Drazdauskaitės tapyba (galerija „Aukso pjūvis”).

Geriausia skulptūra – K. Svirnelio „Senis besmegenis” (Vilniaus grafikos meno centras).

Geriausia instaliacija – R. Sakalausko holografinė instaliacija „Elektrinės šviesos revoliucija” (galerija „Meno niša”, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.