„Užutrakio vakaruose“ – nostalgiškas ir gaivus muzikos gūsis

Rugpjūčio 4-osios vakarą festivalyje „Užutrakio vakarai“ vyksiantis koncertas ištikimai publikai sukels dvejopų jausmų. Tai nostalgiškas, praeitį, nors ir netolimą, primenantis ir drauge gaivių naujų vėjų atnešantis muzikinis susitikimas. Užutrakio dvaro rūmų terasoje koncertuos Lietuvos kamerinis orkestras, solistai Gianluca Littera ( lūpinė armonikėlė, Italija) ir Žilvinas Malikėnas (smuikas).

Festivalio svečias G. Littera aistrą lūpinei armonikėlei pajuto dar ankstyvoje paauglystėje, o vėliau, atlikdamas klasikinę ir džiazo muziką, tapo vienu žymiausių lūpinės armonikėlės solistų visame pasaulyje.<br>Organizatorių nuotr.
Festivalio svečias G. Littera aistrą lūpinei armonikėlei pajuto dar ankstyvoje paauglystėje, o vėliau, atlikdamas klasikinę ir džiazo muziką, tapo vienu žymiausių lūpinės armonikėlės solistų visame pasaulyje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:14 AM

Šio koncerto nekantriai laukia festivalio, kuris jau devintąjį sezoną vyksta Užutrakio dvaro rūmų terasoje, gerbėjai. Visų pirma, ši muzikos šventė neatsiejama nuo Lietuvos kamerinio orkestro, tapusio jos vizitine kortele. Be to, festivalio publika su jauduliu laukia orkestrui diriguosiančio Nacionalinės premijos laureato Roberto Šerveniko. Daugeliui šiltus nostalgiškus jausmus sukelia patys pirmieji „Užutrakio vakarų“ koncertai, neatsiejami nuo Lietuvos kamerinio orkestro, diriguojamo R. Šerveniko.

Šįsyk orkestras atliks E. Morricone, A.Vivaldi, V. Lobos, G. Jacob ir kitų kompozitorių kūrinius su garsiu lūpinės armonikėlės maestro iš Italijos G. Littera bei vienu iš orkestro koncertmeisterių smuikininku Ž. Malikėnu. Šis smuikininkas ne tik gerai žinomas Lietuvoje, kaip solistas yra grojęs tarptautiniuose festivaliuose Austrijoje, Vokietijoje, Čekijoje ir kitose šalyse.

Festivalio svečias G. Littera aistrą lūpinei armonikėlei pajuto dar ankstyvoje paauglystėje, o vėliau, atlikdamas klasikinę ir džiazo muziką, tapo vienu žymiausių lūpinės armonikėlės solistų visame pasaulyje. Jo repertuare – originalūs simfoninės ir kamerinės muzikos kūriniai lūpinei armonikėlei ir orkestrui.

G. Littera yra nuolat kviečiamas į garsius tarptautinius muzikos festivalius Santa Cecilijoje, Ravenoje, San Paule ir kt. Ilgą laiką atlikėjas bendradarbiavo su prestižiniu nacionaliniu Romos Santa Cecilijos orkestru ir įrašė kompaktinę plokštelę, kurios parduota apie 40 tūkst. kopijų.

G. Littera dažnai bendradarbiauja su kompozitoriumi Ennio Morricone, jam sukūrusiu kūrinį lūpinei armonikėlei ir kameriniam orkestrui „Immobile N.2“, kurio premjera 2001 metais įvyko Tokijuje. Menininko pastarojo meto koncertinės kelionės veda į Pietų Ameriką ir Austriją, jis koncertuoja ir su Gidonu Kremeriu bei orkestru „Kremerata Baltica“.

Lietuvos kamerinis orkestras turi net kelių muzikos mylėtojų kartų gerbėjų ratą.Vienas iš žymiausių šalies muzikos kolektyvų nuolat atstovauja Lietuvos kultūrai užsienyje.

Profesoriaus Sauliaus Sondeckio (1960–2004 m. meno vadovas ir dirigentas) įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų. Iš gausybės įvairių kartų ir kraštų batutos meistrų, dirigavusių orkestro koncertams, išsiskiria didysis humanistas lordas Yehudi Menuhinas. Koncertų Lietuvoje ir gastrolių metu orkestras ne sykį bendradarbiavo su geriausiais pasaulio solistais.

Šiandien orkestras ne tik išlaiko pasiektą aukštą meistriškumo lygį, atkakliai ieško ir randa naujų kūrybinių išteklių, bet ir džiugina originaliomis programomis, gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis.

„Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. 50 metų – ilga istorija. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi“, – taip apie orkestrą yra sakęs garsus smuikininkas Sergejus Krylovas, prieš kelerius metus tapęs jo meno vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.