Pakruojo alaus festivalyje – amerikiečių desantas

Pakruojyje šiemet pirmą kartą rengiamas „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalis sulaukė JAV ambasados dėmesio. Į šventę šeštadienį atvyko JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Robertas Silbersteinas ir kultūros atašė Nina Murray. 

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 3, 2013, 7:57 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:22 AM

Kartu su JAV diplomatais į festivalį atvyko įžymus šios šalies alaus degustatorius, daugybę apdovanojimų už savo straipsnius pelnęs Donas Russellas.

Kartu su Pakruojo rajono savivaldybės direktoriumi Virginijumi Grigoniu pirmąją alaus bačką atkišęs D. Russellas į renginio vedėjo klausimą, kokį alų jis mėgsta, atsakė vienu žodžiu: „Šaltą!“.

Daugiau kaip 30 metų patirtį žurnalistikos srityje turintis du kartus Metų alaus rašytoju Didžiajame Amerikos alaus festivalyje paskelbtas D. Russellas festivalyje padėjo išrinkti geriausio lietuviško alaus skonį.

Prieš savaitę į Lietuvą atvykęs D. Russelas portalui lrytas.lt sakė jau spėjęs paragauti įvairių rūšių lietuviško alaus. Žinomam alaus ekspertui labiausiai patiko nefiltruoti, nepasterizuoti alūs.

„Man labiausiai patinka alus, kuriame jaučiasi salyklo skonis. Turite unikalių rūšių alaus, o alaus įvairovė yra didelė. Teko ragauti kelių rūšių alaus, kuris iš tiesų pagamintas puikiai. Į namus iš Lietuvos parsivežčiau kokį dvidešimt butelių skirtingų rūšių alaus“, - portalui lrytas.lt sakė D. Russellas.

Tris dienas Pakruojo dvaro sodyboje vyksiantis „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalis savo epogėjų pasiekė šeštadienį.

Šventė prasidėjo teatralizuota eisena iš Pakruojo centro į dvaro sodybą. Prieš tai Pakruojį sudrebino motociklų riaumojimas – per miestą nusidriekė kelių šimtų baikerių kolona.

Pakruojo dvaro aikštelėje pastatyti baikerių plieniniai žirgai traukė šventės dalyvių dėmesį ne mažiau nei šventės renginiai.

Į festivalį atvykę žmonės turėjo peno ir skrandžiui, ir akims. Kelios dešimtys į festivalį atvykusių aludarių pristatė tai, ką jie yra sukūrę geriausio.

Festivalyje buvo renkamas geriausias alus net keturiose kategorijose: tamsiojo ir šviesiojo lager kategorijose, ir elio bei specialios technologijos alaus kategorijose. Nugalėtojams buvo paruošti kalvio darbo bokalai.

Tris nugalėtojams skirtus bokalus Alaus brolijos seniūnas Vidmantas Laurinavičius įteikė "Širvėnos bravoro" atstovams. Šių aludarių pagamintas "Lofto alus" buvo pripažintas geriausiu šviesaus alaus kategorijoje, "Užupio elis" pripažintas skaniausiu elio kategorijoje, o stipriu kelių rūšių apynių skoniu pasižymintis "Humulupulus IPA" - geriausiu specialios kategorijos alumi.

Skaniausiu tamsiuoju alumi pripažintas "Senojo Pasvalio tamsusis" alus (gamintojas - "Alsteka").

Nugalėtojus išrinko autoritetinga komisija, vadovaujama D. Russello. 

Šventės dalyviai galėjo susipažinti su senaisiais amatais, įsigyti tautodailininkų gaminių ar vietinių bendruomenių narių pagamintų skanėstų.

Deja, dėl Baltarusijoje siaučiančio afrikinio kiaulių maro Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė surengti smagų renginį - paršelių bėgimo čempionatą ir kiauliaganio rinkimus.

Kad festivalis jo dalyviams paliktų gerą įspūdį jo rengėjai pasikvietė populiarių atlikėjų: grupes „69 danguje“, „Studija“, „ŽAS“, „Rondo“, šlagerių karalius Romą Bubnelį ir Astą Bagdonavičienę, Lietuvos roko legendas Povilą Meškėlą ir Vladą Kovaliovą, jaunimo mėgstamus Leon Somov ir Jazzu.

Idėja alaus gaminimo tradicijomis garsiame Pakruojo krašte surengti „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalį kilo Pakruojo seniūnui Sauliui Margiui.

Kaip surengti tokį festivalį, kad jis netaptų kaimo bernelių alaus gėrimo varžytuvėmis, o būtų organizuotas laikantis tokio pobūdžio švenčių tradicijų Pakruojo seniūnas idėjų sėmėsi ir pernai lankydamasis Vokietijoje rengiamame oktoberfest festivalyje.

Tikimasi, kad Pakruojyje rengiama „Amatų, muzikos ir alaus“ šventė taps tradicine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.