Koncertams su LVSO besiruošiantis G.Januševičius džiaugiasi išskirtinio skambesio fortepijonu

Vokietijoje gyvenantis pianistas Gintaras Januševičius išpildė savo ilgametę svajonę – nuo šiol jo namuose skambės 1922 metais pagamintas „Steinway & Sons“ fortepijonas. 

 Pianistas G.Januševičius džiaugiasi įsigijęs istorinį fortepijoną.<br> F.Spiekerio nuotr.
 Pianistas G.Januševičius džiaugiasi įsigijęs istorinį fortepijoną.<br> F.Spiekerio nuotr.
 Nuo šiol G.Januševičiaus namuose skambės 1922 m.pagamintas „Steinway &amp; Sons“ fortepijonas. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Nuo šiol G.Januševičiaus namuose skambės 1922 m.pagamintas „Steinway &amp; Sons“ fortepijonas. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2017, 9:54 AM

Ilgai fortepijono ieškojęs pianistas savo naująjį, kaip jis pats vadina, kompanioną netyčia sutiko fortepijonų meistro Normano Forresterio namuose. Daug metų „Steinway & Sons“ Niujorke dirbęs škotas pats restauravo istorinį instrumentą ir pritaikė jį prie G.Januševičiaus poreikių. N.Forresterio paslaugomis besinaudojusių pianistų sąraše – legendiniai Vladimiras Horowitzas, Vanas Cliburnas, Rudolfas Serkinas.

„Esu pirmasis, ir, tikiuosi, paskutinis šio fortepijono savininkas po restauracijos. Tokio amžiaus instrumentai turi būti reguliariai prižiūrimi, ir N.Forresteris padarė fantastišką darbą. Fortepijono klaviatūra man visiškai paklūsta, jo dinaminė skalė yra itin plati, o skambesys – kaip istorinių muzikos įrašų, su kuriais užaugau“, – teigė G.Januševičius. Anot jo, būtent skambesio ieškojimas lėmė tai, kad buvo įsigytas istorinis, o ne modernus instrumentas.

Paklaustas apie pirkinio kainą, pianistas neatviravo. „Nesakysiu, nes pašiurps oda. Tegul geriau ji šiurpsta nuo šiuo fortepijonu išgaunamų garsų“, – juokavo menininkas.

Nuo 2004 m. Hanoveryje įsikūręs pianistas koncertuoja ir veda meistriškumo kursus visame pasaulyje. Vokietijoje populiarus jo sumanytas muzikos konkursas „Hanoverio muzikos talentų birža“, o Lietuvoje 2017 metų liepą sėkmingai debiutavo jo įkurta fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“.

„Steinway & Sons“ fortepijonas į G.Januševičiaus namus atkeliavo pačiu laiku – šiuo metu pianistas intensyviai ruošiasi koncertams su Lietuvos Valstybiniu simfoniniu orkestru, kuriuose skambins amerikiečių kompozitoriaus George`o Gershwino Koncertą fortepijonui ir orkestrui. Šis kūrinys sukurtas Niujorke 1925 metais ir yra trejais metais jaunesnis už pianisto įsigytą fortepijoną.

„Šiuo instrumentu skambindamas G.Gershwiną gaunu tiesiog nerealią įkvėpimo dozę. Nenustoju šypsotis, esu apimtas euforijos, o tai svarbiausia šio monumentalaus kūrinio emocija“, – teigė G.Januševičius.

Šia emocija pianistas su publika dalysis spalio 4 dieną Klaipėdos koncertų salėje ir spalio 6 dieną Vilniaus Kongresų rūmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.