Į Rumšiškes vilioja ir legendinio etnografo Balio Buračo mopedas, ir Joninės

Lietuvos liaudies buities muziejuje (LLBM) Rumšiškėse galima pamatyti ne tik verpimo ratelių ar margučių, bet ir technikos.

Balio Buračo mopedas.<br>R.Žaltausko nuotr.
Balio Buračo mopedas.<br>R.Žaltausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2021, 7:06 PM, atnaujinta Jun 21, 2021, 4:41 PM

Muziejaus miestelyje, Plokščių Pradžios mokykloje, ūkinėje patalpoje eksponuojamas senas mopedas. Jis pagamintas XX a. 4 deš. Braunšveige, firmoje „PANTHER“ (ant variklio dangčio yra įrašas „PANTHERWERKE“ ir piktograma).

Šis mopedas į muziejų pateko su šiokiais tokiais pakeitimais, pavyzdžiui, kuro bakas jau iš sovietinio motociklo „Minsk“.

Eksponatas reikšmingas ne tiek techninėmis savybėmis, kiek savo istorija – jis priklausė žymiajam kraštotyrininkui, fotografui Baliui Buračui. Ši nuosavybė yra patvirtinta dokumentais.

Balys Buračas (1897–1972) buvo lietuvių etnografas, fotografas, pedagogas. Baigęs Šiaulių mokytojų seminariją, mokytojavo įvairiose Lietuvos vietose.

1915–1941 m. ir 1957–1965 m. B. Buračas eidamas pėsčiomis, važiuodamas dviračiu ir galiausiai mopedu, fotografavo ir metrikavo liaudies smulkiosios architektūros paminklus, tautodailės dirbinius, šokių ir žaidimų scenas, muzikantus ir pasakotojus, valstiečių buitį.

Buvo sukaupęs ~44 000 negatyvų. Didelei jų daliai žuvus, jis vėl kolekciją pildė (išliko ~11 000 negatyvų). Jo kolekcija yra viena turtingiausių etnografinių objektų kolekcija Lietuvoje.

Balys Buračas rinko tautodailės dirbinius, užrašinėjo tautosaką (daugiau kaip 3 500 dainų, 200 raudų), papročius (800 aprašymų), sudarė daugiau kaip 3 600 margučių kolekciją, gintaro karolių rinkinį.

Be to, sukūrė ekslibrisų ir iliustracijų knygoms bei žurnalams. 1937 m. pasaulinėje parodoje Paryžiuje už etnografines nuotraukas buvo apdovanotas aukso medaliu.

O šiandien kiekvienas gali apžiūrėti mopedą, kuriuo žymus etnografas, fiksuodamos mūsų tautos buitį, apvažiavo visą Lietuvą. Mopedą apie 1980 m. vyr. muziejininkui dr. Eligijui Juvencijui Morkūnui pavyko įgyti iš kito kraštotyrininko – Andriaus Dručkaus.

Naktis muziejuje

Ar kada pagalvojote, kaip įdomu būtų praleisti naktį muziejuje? O dar jei tai – legendomis ir žolynais apipinta trumpiausia metuose Joninių naktis? Šiemet galima užsukti į Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse birželio 23 d. 20 val. ir kartu atšvęsti Jonines bei pasveikinti saulę.

Programoje susipins iš pirmo žvilgsnio priešingi elementai – tradicijos ir modernybė, folkloras ir elektroninė muzika, laukų gėlės ir spalvoti lazeriai, šviesa ir tamsa, ugnis ir vanduo.

⠀ Joninių šventė prasidės ant kalno Dzūkijos kaime – kvies įsijausti į gamtos virsmą, braidžioti po laukinių gėlių pievas, kupoliauti, pažinti žolynus, pinti vainikėlius, burtis prie Kupolės medžio. Bus pasveikinti ir varduvininkai – Jonai, Jonės ir Janinos! Visas tradicines linksmybes gyva muzika ir balsais apipins grupė „Aldai“.

⠀ Vėliau šventė persikels prie Klojimo teatro – bus sukurta užburianti atmosfera su muzika, kurioje dera mūsų senoji ir šiuolaikinė kultūra. Slėpiningoje erdvėje tarp aukštų šnabždančių medžių vyks Joninių „Garsovaizdžiai“ – koncertas, kuriame gros eksperimentinės, atmosferinės elektroninės muzikos, įkvėptos folkloro, kūrėjai: „Girių dvasios“, „Modestyno“, „Jausmė“ ir „Tamsaulė“.

⠀ Bus plukdomi gėlių vainikėliai su žvakelėmis Pravienos upelyje, nuo kalno ridenami degantys ratai, įžiebtos stebulės bei didysis Joninių laužas. Visa tai vainikuos trankūs ir smagūs folkšokiai.

LLBM inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.