Joninės 2021 – nuo Vilniaus iki Kauno: kur verta užsukti trumpiausią metų naktį

Birželio 23 dieną, trečiadienį, pradedame švęsti Jonines arba Rasas. Karantino reikalavimai šventės dalyviams sušvelninti, o rytoj – laisvadienis.

Joninės.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Joninės.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Joninės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Joninės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Joninės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Joninės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Joninės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Joninės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Joninės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Joninės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Emilija Lapė

2021-06-23 18:05, atnaujinta 2021-06-24 07:33

Nebijantiems pranašaujamos audros išsirinkti, kur praleisti trumpiausią metų naktį, jei esate ne pajūryje, o Vilniuje ar Kaune, padės lrytas.lt gidas.

Joninės Vilniuje

19 val. Rasų seniūnijoje prasidės Rasų šventė. Ji vyks . Ribiškių Regykloje (ties Birbynių g. 20). Vaikus linksmins „Teatriukas“. O 22 val. studija „Pripučiamas filmas“ kvies pasižiūrėti prancūzišką komediją.

Nuo 19.30 val. vakaro iki saulės patekėjimo Verkių rūmų parke vyks tradicinė Rasos šventė. „Kupoliausime, pinsime vainikus, bursime iš žolynų, suksime kupolinių ratelius, sutartinėmis pagerbsime ugnies apeigas prie Lizdeikos aukuro, dainomis palydėsime vakaro saulę, šoksime prie laužo, leisime vainikus Nerimi, prausimės ryto rasoje ir kartu sutiksime tekančią saulę“, – taip šventės programą pristato jos rengėjai – Lietuvių etninės kultūros draugijos atstovai.

Šventėje dalyvaus Vilniaus miesto folkloro ansambliai: „Jorė“, „Laukis“, „Varangė“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, tradicinė kapela „Griežikai“, liaudies dainų klubas „Raskila“, tradiciniai muzikantai. Veiks žolynų turgelis, dalyvaus Botanikos instituto vaistažolių žinovės, būrėjos iš žolynų Rita Balsevičiūtė, Rita Balkutė.

Šventės dalyviams būtina turėti galimybių pasą.

20 val. Vasaros terasoje Vilniaus mokytojų namuose grupė „Saulės kliošas“ kviečia į „Jonines mieste“. Joninių naktį jaunimas ieško paparčio žiedo ir atranda vieni kitus. Saulės Kliošas kviečia ieškoti džiaugsmo – vieni kitų kompanijoje ir saugioje bendrystėje. Koncertas su meilės istorijomis.

22 val. Katedros aikštėje prie Varpinės renkasi dviračių žygių mėgėjai. Prasidės „Night ride: Joninės!“ – šventinis dviračių žygis, visi drauge važiuos ieškoti paieškoti paparčio žiedo. Nuo Katedros aikštės bus važiuojama link Žaliųjų ežerų. Maršruto ilgis apie 40 km. Prie ežero – sustojimas pabendrauti, galbūt išsimaudyti, o gal, esant norui, ir laužą galima bus susikurti ir zefyrų išsikepti, jeigu jų turėsite. Daug improvizacijos ir geros nuotaikos.

Žygyje galima dalyvauti nuo 14 metų. 14 ir 15 metų dviratininkai privalo dalyvauti su palydovu, kuris yra ne jaunesnis kaip 18 metų.

Joninės šalia Vilniaus – Lentvaryje, Trakuose

17 val. Lentvaryje, šalia Lentvario (Graužio) ežero, prasidės Joninių (Rasų) šventė „Joninių šviesa“. Joje – senosios Rasų tradicijos ir apeigos su folkloro kolektyvu „Volunga“ ir liaudies dainų kolektyvu „Klevinė“, dainos ir rateliai su Lentvario kultūros rūmų vyresniųjų liaudiškų šokių grupe „Lendvarė“, moterų liaudiškų šokių grupe „Verpstė“, vokaliniu ansambliu „Landwarowianka“ , Lentvario politinių kalinių ir tremtinių choru „Viltis“ bei kapela „Rendez-Vous“. Degantis seniūno laužas primins apie ugnies reikšmę. Šventės svečias – ansamblis „Vilsa“.

18 val. Trumpiausią metų naktį kviečia švęsti istorinėje Lietuvos didžiųjų valdovų žemėje esančio restorano „Pilialaukis“ vasaros estradoje. Į Joninių šventę pateksite per iškilmingus, žolėmis pintus vartus, turėsite tradiciškai apsiplauti vandeniu, taip taptumėte dvasiškai švariais, bei pasiruošusiais Joninių šventei dalyviais. Dalyvaus Trakų Vokės ansamblis „Vija“. Vyks naktišokiai su gyvos muzikos grupe „Valdemaras ir grupė“. Joninių laužai užges 24 val.

Trakų kultūros rūmai kviečia į renginių ciklą „Etno Trakai 2021“

Iki 22.00 val. – amatų, tautodailės, kulinarinio paveldo mugė Trakuose šalia Trakų kultūros rūmų

19 val. – Joninių šventė Grendavės paplūdimyje kviečia linksmai gamtos virsme dalyvauti, kupoles skinti, vainikus pinti ir plukdyti, vandeniu ir rasa praustis, Joninių laužą įkurti ir džiaugsmingai pozityvia energija dalytis. Programoje: Grendavės moterų vokalinis ansamblis „Versmė“, Rūdiškių folkloro ansamblis „Diemedis“, Onuškio liaudiškos muzikos kapela „Samė“, Tiltų kapela, Alytaus r. Kumečių kaimo kapela „Kaimynai“, Pivašiūnų kaimo kapela, muzikos grupė „Brėmeno muzikantai“, šventinis fejerverkas, Joninių laužas.

23 val. – Naktinis Joninių žygis po Trakus pajudės iš Trakų autobusų stoties (Vytauto g. 90, Trakai). Šiame žygyje pamatysite ne tik gražiausias Trakų miesto vietas, bet ir užburiančius žygio metu skirtingose vietose paruoštus pasirodymus! Kviečiami visi – ir miesto gyventojai, ir svečiai. Žygeivių laukia nuotaikinga bei interaktyvi 7 kilometrų trasa, tad pasivaikščiojimas turėtų būti tikrai nepamirštamas. Preliminari žygio trukmė: apie 2-3 val.

Renginiai Trakuose ir aplink juos vyks ne tik Joninių naktį, 24 d. nuo 9.00 – 19.00 – amatų, tautodailės, kulinarinio paveldo mugė bei koncertai po atviru dangumi šalia Trakų kultūros rūmų (koncertuoja meno mėgėjų kolektyvai, o 17 val. grupės „Black Biceps“ koncertas). 25 d. 19 val. – Joninių šventė Aukštadvario miestelio aikštėje.

Nuo Vilniaus iki Kauno

20 val. ant Kernavės piliakalnių prasidės Rasos šventė (miestelyje mugė – visą dieną). Burtai, rateliai, ansamblių pasidainavimai. 22.20 bus uždegtas Aukuras. o didysis laužas – 23 val. Vidurnaktį į Nerį paleidžiami vainikai, vyks naktišokiai. O 4 val. – tekančios saulės pasveikinimas ir prausimasis rasa.

20 val. Lietuvos liaudies buities muziejus Rumšiškėse pakvies kartu atšvęsti Jonines bei pasveikinti saulę. Šventės vieta – Dzūkijos sektorius ir Klojimo teatro prieigos. Šventės proga ilgiau nei įprastai – iki 20 val. – galima aplankyti visas vidaus ekspozicijas.

Joninių šventė prasidės ant kalno Dzūkijos kaime – šventės dalyviai bus kviečiami įsijausti į gamtos virsmą braidžiodami po laukinių gėlių pievas, kupoliaudami, pažindami žolynus, pindami vainikėlius, burdamiesi prie Kupolės medžio. Visas tradicines linksmybes gyva muzika ir balsais apipins grupė „Aldai“.

21 val. scenoje prie Klojimo teatro – Joninių „Garsovaizdžiai“ su „Tamsaule“, o po valandos – su „Jausme“. 22—23 val.Sakmių ir šiurpių pasakojimas Rudaminos sodyboje, Dzūkijoje.

23 val. Vainikėlių plukdymas, degančių ratų leidimas nuo kalno, stebulių ir laužo įžiebimas (prie Pravienos upelio ir Klojimo teatro), o paskui folkšokiai ir „Joninių Garsovaizdžiai“ su „Modestyno“ ir „Girių Dvasiomis“. 3.30–5 val. saulės pasitikimas ir renginio pabaiga.

Joninės Kaune

18 val. renginys „Švenčiame Rasas“ Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje (L. Zamenhofo g. 12) ir šalia esančioje kavinėje „Folkas“. Vyks nemokama ekskursija „Pažinkime lietuvių liaudies muziką“ bei nemokamas Tautinės muzikos skyriaus lankymas; 19.30 val. – vainikų pynimas kartu su būrėja ir žolynų žinove Liuda Stapulioniene ir specialus „Folkas“ meniu bei užburianti kiemelio atmosfera.

19 val. Joninių šventė prasidės Santakos parke. Koncertuos Kauno kultūros centro folkloro ansamblis „Gadula“, sutartinių giedotojų grupė „Sasutalas“. 20 val. prasidės koncertas „Kaunas švenčia Jonines“, kur pasirodys grupė „Voiceless“, taip pat atlikėjai Linas Adomaitis ir Donatas Montvydas. Renginio metu vyks Joninių vainikų plukdymas, žibintų dirbtuvės. Vainikėlių ant plaustelių plukdymui kvies amatininkas Paulius Burčikas. Į šventę kviečiama ateiti pasipuošus vainikais, rekomenduojama nepamiršti pledo ar sulankstomos kėdutės. Šventę vainikuos fejerverkai apie 23 val.

20 val. Joninės Šančiuose, Nemuno pakrantėje. Vaizdingoje pakrantėje priešais Napoleono kalną kūrens vakaro laužą, pins vainikus ir leis juos į upę, bendraus, šoks ir dainuos kaip kas moka. Vasaros nakties judesio improvizaciją kartu su šeimomis atliks argentinietė šančiškė Carolina Pailhe. Bendruomenės operos „Kopūstų laukas“ žymiausias dainas atliks Šančių parapijonų numylėtinė Snieguolė Urbonienė ir Mykolas Stanevičius. Armonika gros ir liaudies dainas dainuos Saulius Jančiauskas.

20 val. Kauno tvirtovės III forte vyks Joninių šventė su muzikos grupe „Evara“. 22 val. bus uždegtas aukuras ir Joninių laužas. 22.15 val. prasidės vaidilučių procesija, vainikėlių plukdymas ir vakarojimas prie laužo. 22.30 val. diskoteka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.