Virtuoziško dueto kalėdinę programą įkvėpė Niujorkas

Gruodžio 14-16 dienomis Lietuvos klasikinės muzikos mėgėjų laukia tikra šventė. Vienas žymiausių Lietuvos pianistų Gintaras Januševičius ir jo scenos partneris klarnetininkas Macdara Ó Seireadáinas trijose Lietuvos koncertų salėse – Kauno valstybinėje filharmonijoje, Paliesiaus bei Užutrakio dvaruose – savo naujausia programa “Kalėdos Niujorke” dovanos klausytojams šventinę nuotaiką.

G.Januševičius (kairėje) ir M.Ó Seireadáinas<br> Organizatorių nuotr.
G.Januševičius (kairėje) ir M.Ó Seireadáinas<br> Organizatorių nuotr.
G.Januševičius (kairėje) ir M.Ó Seireadáinas<br> Organizatorių nuotr.
G.Januševičius (kairėje) ir M.Ó Seireadáinas<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 5:12 PM

Trijų koncertų Lietuvoje minituras – Europos turo “New York Christmas” dalis. Jo metu duetas surengs 15 koncertų Vokietijoje, Airijoje, Šveicarijoje ir Lietuvoje. Koncertų programoje – Niujorko dangoraižiai, centrinio parko ramybė, klubo Copacabana” šurmulys, Brodvėjaus melodijos, Carnegie Hall legendos, italų, žydų bei kinų kvartalų dramos, ne į tą miestą nuskridęs Kevinas ir viską apjungianti Kalėdų dvasia.

Niujorką savo programos įkvėpėju duetas pasirinko neatsitiktinai – abu atlikėjai yra aistringi šio miesto garbintojai, ne kartą viešėję ir koncertavę jame.

“Vaikščiodamas Niujorko gatvėmis, kas kelis kvartalus gali patekti į visiškai skirtingą kultūrinę aplinką. Galiu vaikščiodamas jame nueiti po 20-30 kilometrų per dieną ir nepavargti.

Nuostabu, kad toks eklektiškas miestas, kuriame sugyvena skirtigos tradicijos, tampa namais žymiausiems pasaulio menininkams ir nepaliaujamai pristato pasauliui vieną nepakartojamą asmenybę po kitos. Šioje programoje mes tampame tartum gidais publikai, pasakodami šio miesto legendas ir nusilenkdami jo kūrėjams.” – teigė M.Ó Seireadáinas.

Koncertuose skambės kompozitorių George'o Gershwino, Leonardo Bernsteino, Jerome Kerno, Abramo Chasinso, Carmine's Coppola, Belos Kovacz, Josepho Horovitzo, Johno Williamso kūriniai bei pačių atlikėjų sukurtos fantazijos ir aranžuotės. Klausytojai atpažins Franko Sinatros, Vladimiro Horowitzo ir Benny Goodmano repertuaro melodijas.

Pianisto Gintaro Januševičiaus Lietuvoje pristatinėti nereikia. Savo soliniais rečitaliais “Sapnų gaudyklė”, “Visi Šopeno valsai” bei “Advento kalendorius: 24 bisai” jis subūrė didelę gerbėjų armiją visoje Europoje. Įsimintinus pasirodymus jis taip pat surengė Niujorke, Rio de Žaneire, Šendženyje bei Tel Avive. Dėl savo persikūnijimų į vis naujus scenos įvaizdžius jis Vokietijos spaudoje buvo pramintas “chameleonu”.

Savo programomis solistas visada pateikia unikalų emocijų mišinį, be to, sustiprina koncerto įspūdį savo lakoniškais ir taikliais kūrinių pristatymais bei teatrališkais elementais.

Koncertas – tai šventė tiek publikai, tiek man. Scenoje darau visa tai, kas man pačiam kelia šiurpulius ir paverčia koncertą ryškiu gyvenimo įvykiu. Vienas koncertas bus intymesnis, kitas – dramatiškesnis, trečias – virtuoziškumo šou, tačiau svarbiausia – tai nevaržomos ir tikros mano emocijos, kuriomis dalinuosi su klausytojais”, – kalbėjo pianistas.

Klarnetininkas M.Ó Seireadáinas su Lietuva susipažino G.Januševičiaus dėka. 2017 metų vasarą atvykęs penkių koncertų turui, airis bemat tapo publikos numylėtiniu. M.Ó Seireadáinas aktyviai koncertuoja visame pasaulyje kaip orkestrų solistas, tad šventiniam turui Lietuvoje rado vos vieną savaitgalį.

Dueto praėjusio turo metu publikai itin įsiminė intymiai aranžuota ir jausmingai atlikta kompozitoriaus Lino Rimšos dainos “Strazdas” versija, kurią atlikėjai skambindavo bisui. Šįmet klarnetininkas žada viešnagės Lietuvoje metu išmokti dar daugiau lietuviškų žodžių ir paragauti dar daugiau skirtingų sūrelių, kurie, anot jo, tapo vienu didžiausių gyvenimo atradimų.

Atlikėjai kviečia prisiminti praėjusio turo akimirkas sudėtas į trumpą video:

Naujausią dueto programą išgirsite:

Gruodžio 14 dieną, penktadienį, 18.00 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje

Gruodžio 15 dieną, šeštadienį, 16.00 val. Paliesiaus dvare

Gruodžio 16 dieną, sekmadienį, 14.00 val. Užutrakio dvare

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.