Kauniečiams šio spektaklio pavydės geriausi pasaulio teatrai: kurs pats Robertas Wilsonas

Nacionalinis Kauno dramos teatras jungia aukščiausią tarptautinio bendradarbiavimo pavarą – pradeda pasiruošimą išskirtiniam „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos įvykiui – vieno garsiausių šių laikų režisierių Roberto Wilsono premjerai.

 E.Stancikas (dešinėje) su R.Wilsonu.<br> NKDT nuotr.
 E.Stancikas (dešinėje) su R.Wilsonu.<br> NKDT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 3:33 PM

2022-aisiais, Europos kultūros sostinės metais, meninėje Kauno pašvaistėje sužibs tarptautiniai scenos projektai. Vienas jų – R.Wilsono režisuoto monospektaklio „Dorianas“ premjera, kurią bus galima išvysti 2022-ųjų rugsėjį.

Tai spektaklis pagal dramaturgo Darrylo Pinckney pjesę, paremtą Oscaro Wilde‘o romanu „Doriano Grėjaus portretas“ bei tapytojo Francio Bacono biografijos motyvais. Jo pasaulinę premjerą R.Wilsonas pristatys Diuseldorfe (Vokiertija), D‘haus teatre kitų metų birželį, o vėliau į premjerą kibs Lietuvoje su Nacionalinio Kauno dramos teatro kūrybine komanda.

Teatro vadovas Egidijus Stancikas derybas dėl šio spektaklio NKDT su R.Wilsonu pradėjo dar po 2019-aisiais Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvykusios jo režisuotos Giacomo Puccini operos „Turandot“ premjeros.

Teatro direktorius džiaugėsi: „Esu dėkingas likimui ir Gintautui Kėvišui, kuris pastatymo LNOBT metu garantavo Nacionalinio Kauno dramos teatro kūrybinį potencialą ir pajėgumą. Po šios atsakingos rekomendacijos ir prasidėjo nuoseklus bendravimas su režisieriumi Robertu Wilsonu, kuris peraugo į konkrečius planus bei datas.

Net apima jaudulys pagalvojus, kiek esame priartėję prie šios svajonės išsipildymo, svajonės, kurios gali siekti ir pavydėti bet kuris geriausias pasaulio teatras.“

NKDT atstovai jau susitiko Diuseldorfo D‘haus teatre su būsimais koprodukcijos partneriais ir pačiu režisieriumi. Išvyka į Duseldorfą įvyko po ilgai trukusio susirašinėjimo bei virtualių susitikimų su partneriais Vokietijoje ir skirtingose valstybėse dirbančiais spektaklio prodiuseriais.

Tuo metu D‘haus teatre vyko R. Wilsono monospektaklio repeticijos, tad E.Stancikas, jo pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė, scenos inžinierius Tomas Žilinskas ir šviesų operatorius Saulius Laucevičius iš arti stebėjo procesus scenoje.

Šioje kelionėje pavyko sukonkretinti spektaklio pastatymo detales su režisieriumi Robertu Wilsonu ir jo komanda – vykdančiąja režisiere Ann-Christine Rommen, scenografe Stephanie Engeln, šviesos dailininku Marcello Lumaca ir kitais tiesiogiai prie šio spektaklio įgyvendinimo dirbančiais asmenimis.

„Per keturias repeticijų dienas suvokėme režisieriaus R. Wilsono darbo metodą, kuriame svarbus dėmesys kiekvienai smulkiai detalei ir įsiklausymas. Žavėjo atsakomybė, su kuria D‘haus komanda atstovavo savo teatrui, cechui, stengėsi pateisinti režisieriaus pasitikėjimą. Žavėjo susikaupimas, atmosfera, – 20 su režisieriumi dirbusių žmonių tarsi alsavo vienu širdies ritmu“, – įspūdžiais dalijosi E. Stancikas.

NKDT generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai A. Burovienė taip apibendrino projekto svarbą: „Šią premjerą vertiname kaip kultūrinį įvykį ir neeilinę patirtį mūsų teatro istorijoje, kuriai ruošiamės jau daugiau nei metus.

Susitikimo metu aptarėme daug esminių dalykų dėl spektaklio pritaikymo Nacionaliniame Kauno dramos teatro scenai. Jaudino pasaulyje pripažintų kūrėjų paprastumas ir noras bendradarbiauti, nes šis projektas – naujas kokybės bei estetikos puslapis, o kartu ir didelis iššūkis bei paskata visam teatro kolektyvui.“

Nacionalinis Kauno dramos teatras, „Kaunas 2022“ partneris, parengs keturis ryškius tarptautinius projektus.

„Labai džiaugiamės teatro komandos įsitraukimu į „Kaunas 2022“ projekto bendrakūrystę. Ši institucija yra vienas svarbiausių Europos kultūros sostinės programos partnerių. Laukiame rugsėjo, kuomet Lietuvai ir visam pasauliui galėsime pristatyti visus teatro ir dešimčių kitų organizacijų parengtus projektus stulbinantiems 2022-iesiems.

Nors vis dar gyvename karantino sąlygomis, intensyviai ruošiamės 2022-ųjų metų programai, subursiančiai kauniečius ir miesto svečius. Laukia ištisus metus truksiantis renginys, atversiantis progą išgyventi pačias stipriausias kultūrines patirtis ir pamatyti žinomiausių menininkų darbus, tarp jų ir Roberto Wilsono, kuris yra svarbus ne tik Kaunui ir Lietuvai, bet ir visai Europai“, – apie projekto svarbą kalbėjo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos vadovė Ana Kočegarova.

Visa scenos menų ir kitų sričių programa bus pristatyta 2021 m. rugsėjo mėnesį „Kaunas 2022“ organizuojamoje nacionalinėje ir tarptautinėje spaudos konferencijoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.