„Vilnius Jazz“ su iškiliu svečiu iš Ukrainos kvies paklajoti po Odesą

Ketvirtadienį, spalio 13-ąją, į sostinę grįžta šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius Jazz“, rengiamas jau 35-tą kartą. Jo programoje – džiazo pažibų iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV, Danijos, Portugalijos, Italijos ir Lietuvos naujausi projektai.

 V.Neselovskis.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Neselovskis.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Neselovskis.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Neselovskis.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 10:51 PM

Festivalį Vilniaus senajame teatre pradės vienas savičiausių moderniojo džiazo balsų – britų džiazo pianistas, vargonininkas, kompozitorius ir grupių lyderis Alexanderis Hawkinsas su savo trio ir ryškiausius Laikinosios sostinės ir uostamiesčio džiazo bei improvizacinės muzikos atstovus subūręs projektas.

Ypatingo svečio pasirodymas publikos laukia spalio 15-ąją. Ukrainietis pianistas, kompozitorius, grupių lyderis Vadimas Neselovskis pakvies klausytojus į kupiną prisiminimų, istorinių asociacijų ir svajonių kelionę po savo gimtąją Odesą, kurią šiandien niokoja okupantai.

Menininkas dar prieš karą Ukrainoje, 2019-aisiais, sulaukė savo agento pasiūlymo papasakoti muzika apie Odesą, nes niekas kitas negalėtų to padaryti geriau. Taip atsirado jo solinis albumas „Odesa – muzikinis pasivaikščiojimas po legendinį miestą“ (Odessa – a Musical Walk through a Legendary City).

„Beveik kiekvienas Vakarų Europoje ir JAV yra girdėjęs apie Odesą, bet tik nedaugelis ją pažįsta. Kai kam šis miestas asocijuojasi su Eisensteino filmu „Šarvuotis Potiomkinas“, kažkam yra žinomas kaip smuikininko Davido Oistracho gimtasis miestas, o kažkam – kaip svarbus XX amžiaus pradžios žydų gyvenimo centras.

Man norėjosi papasakoti savo asmeninę istoriją apie jį. Kaip kompozitorius Modestas Musorgskis savo „Parodos paveikslėlių“ pjesėmis vedžioja klausytojus po draugo darbų parodą, taip aš juos kviečiu į įsivaizduojamą ekskursiją po savo gimtąjį miestą“, – albumo idėją ir įkvėpimo šaltinį apibūdino autorius.

Skirtingai nei dramatiškoje realybėje, V.Neselovskio autobiografinėje siuitoje „Odesa“ vyrauja šviesios spalvos – jam rūpi priminti žmonėms savo šalies grožį ir kultūros paveldą.

Vadimo Neselovskio muzikinis kelias prasidėjo nuo klasikos – jis buvo vunderkindas ir jauniausias Odesos konservatorijos studentas. Bet greitai pianistą įtraukė džiazas, ir jis išvyko mokytis į Vokietiją, o vėliau – į Berlkio muzikos koledžą Bostone (JAV).

Odesietis dažnai grįždavo į gimtinę, neliko čia kunkuliuojančių dramatiškų įvykių nuošalyje. Per Krymo aneksiją 2014-aisiais jis palaikė žemiečius su savo trio Lvovo džiazo festivalyje, 2015-aisiais pasirodė Ukrainai skirtame koncerte Berklyje.

Įtakingi Vakarų leidiniai tituluoja V.Neselovskį vienu talentingiausių improvizuotojų. Pianistas nuo jaunų dienų suprato, kad jo pašaukimas – būti muzikos kūrėju plačiąja prasme ir nespraudė savęs į stilistinius rėmus. Jis reiškiasi kaip universalus improvizuotojas ir įvairių žanrų muzikos – nuo solo fortepijonui bei kompozicijų džiazo trio iki simfoninės – kūrėjas.

V.Neselovskio kūrinius atlieka tokie muzikos grandai kaip džiazo trimitininkas Randy Breckeris, vibrofonininkas Gary Burtonas, perkusininkas Antonio Sanchezas. Saksofonininkas Danielis Gauthier už albumą su V.Neselovskio „San Felio“ pelnė svarbų Vokietijos apdovanojimą „ECHO Klassik“. Kaip kompozitorius odesietis bendradarbiauja su JAV ir Europos simfoniniais orkestrais.

Pastarąjį dešimtmetį pianistas yra dažnas savo mentoriaus G. Burtono partneris įrašų studijose. Legendinis vibrafonininkas įtraukė jį į savo garsųjį „Generations Quintet“ ir tapo vienu pagrindinių V.Neselovskio kūrybos propaguotojų.

Nemažai albumų pianistas įgrojo dviese su savo ilgamečiu scenos partneriu multiinstrumentininku Arkadijumi Šilkloperiu, o neseniai pradėjo bendradarbiauti su žymiuoju JAV avangardininku Johnu Zornu jo žydiškoms šaknims skirtame didingame projekte „Masada“, kurio pjesės skambėjo ir „Vilnius Jazz“ festivalyje 2018–2019 metais.

J.Zorno leidykloje „Tzadik“ odesietis įrašė duetą su vienu talentingiausių JAV džiazo klavišininkų Craigu Tabornu.

Naujausias, su džiazo trio V.Neselovskio įgrotas albumas „Get up and Go“ sulaukė labai palankaus įtakingo džiazo leidinio „DownBeat“ įvertinimo.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. „Sostinė“

35-asis „Vilnius Jazz“ festivalis vyks Vilniaus senajame teatre spalio 13–16 d. Bilietus platina Bilietai.lt Plačiau apie festivalį – www.vilniusjazz.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.