Politinio sezono pabaigtuvių proga – menkesni pažymiai valdantiesiems (politikų reitingai)

Nors daugelis politikų, besirengiančių Seimo rinkimams, nesėdi rankų sudėję ir vasarą, politinis sezonas, galima sakyti, baigėsi kartu su parlamento pavasario sesija. Kaip šalies žmonės įvertino dar vieną įstatymų leidėjų ir kitų valdžių veiklos tarpsnį?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė toliau stabiliai pirmauja.<br>M. Kulbis
Prezidentė Dalia Grybauskaitė toliau stabiliai pirmauja.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Jul 14, 2012, 4:28 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:58 AM

Nieko nauja, kad piliečiai toliau ne itin pasitiki Seimu. Tai parodė ir birželio 29–liepos 9 dienomis surengta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” apklausa.

Tačiau šįkart kur kas prasčiau nei anksčiau buvo įvertinta ir viena valdančiųjų lyderių Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Antai atsakydami į klausimą „Kokie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams” parlamento vadovę pasirinko tik 3,5 proc. apklaustųjų. Birželio pradžioje tokių buvo 7,7 procento.

Šioje rikiuotėje toliau stabiliai pirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė, o įkandin jos gerokai atsilikę žengia „darbiečių” vedlys europarlamentaras Viktoras Uspaskichas ir socialdemokratų vadovas Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Pablogėjo I.Degutienės pozicijos ir kitoje lentelėje. Seimo pirmininkę palankiai įvertino 47,6 proc., o nepalankiai – 26 proc. gyventojų. Prieš kelias savaites šie skaičiai buvo atitinkamai 54,9 ir 21 procento.

Smuko viso būrio valdančiųjų – pradedant nemėgstamiausiu politiku premjeru Andriumi Kubiliumi – reitingas. Vyriausybės vadovui neigiamą pažymį parašė net 71,8 proc. apklaustųjų.

Mažiau palankiai įvertinti ir susisiekimo, kultūros, energetikos, socialinės apsaugos ir darbo, vidaus reikalų, finansų ministrai Eligijus Masiulis, Arūnas Gelūnas, Arvydas Sekmokas, Donatas Jankauskas, Artūras Melianas, Ingrida Šimonytė.

Nenuostabu, kad šįsyk mažesnio pasitikėjimo nusipelnė ir visos Vyriausybės veikla. Ja pasitiki tik 10,5 proc., o nepasitiki – 56,4 proc. žmonių. Birželio pradžioje pasitikinčiųjų buvo 3 proc. daugiau, o nepasitikinčiųjų – 3 proc. mažiau.

Daugelis kitų institucijų daugmaž išlaikė ankstesnes pozicijas, išskyrus prokuratūrą ir teismus.

Pavyzdžiui, per praėjusią apklausą 18,6 proc. respondentų teigė pasitikintys prokuratūra, o 38,5 proc. – nepasitikintys. Dabar šie skaičiai yra atitinkamai 14,5 ir 41,2 procento. Panašios tendencijos ir vertinant teismus.

Partijų lenktynėse pokyčių, galima sakyti, nėra. Jie – galimų statistinių paklaidų ribose. Šiek tiek sumažėjo „tvarkiečių” gerbėjų būrys, nors ši opozicinė jėga išsilaikė trečiojoje vietoje.

Jau ne pirmą mėnesį įtikinamai pirmauja „darbiečiai”, o antrąją vietą užima socialdemokratai. Natūralu, kad ir vieni, ir kiti vis garsiau kalba apie valdžios formavimą po spalį vyksiančių Seimo rinkimų.

Tiesa, partijų rikiuotę, o kartu ir rinkimų rezultatus dar gali pakoreguoti piliečiai, kurie iki šiol nėra apsisprendę arba slapukauja. Šiuokart beveik 18 proc. apklausos dalyvių tvirtino dar nežinantys, už ką atiduos savo balsą, o 19 proc. pareiškė išvis nebalsuosią.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą” būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.