Valdžios pagalbininkai, ar ištikimi tarnai su durklu užantyje?

Niekuo neišsiskiriantys tarnautojai savo šeimininkų šešėlyje. Jų pavardės matomos tik pranešimuose žiniasklaidai apie Seimo nario, Seimo ar Vyriausybės pirmininko veiklą. Bet kukli patarėjų ir padėjėjų komanda savo rankose turi pavojingą savo darbdaviams ginklą - informaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 24, 2012, 10:33 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:40 PM

Pasitikėjimą įgavęs patarėjas ar padėjėjas žino ne tik, kur ir su kokiais asmenimis konfidencialų pokalbį rengia valdžios atstovas, bet ir ką jis mėgsta valgyti, netgi su kuo miega. Manydami, kad patarėjai tėra popierius dėliojantys ir tyliai į ausį patarimus kuždantys parankiniai, Seimo nariai rizikuoja gauti smūgį į nugarą – taip atsitiko Seimo pirmininkei Irenai Degutienei, kai kilo įtarimų, kad kažkas iš jos pagalbininkų slapčia įrašė ne visuomenės ausims skirtą politikės išpažintį apie sudėtingus Seimo santykius su Prezidentūra.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė galbūt niekada nebūtų sužinojusi, ką apie jos vykdomą politiką iš tiesų mano Seimo pirmininkė, jeigu ne paviešintas slapčia darytas įrašas. Kilus įtarimui, kad ne viešumai skirtą Seimo vadovės kalbą galėjo įrašyti jos buvęs patarėjas, visuomenės žvilgsniai nukrypo į mažai pastebimą valdančiųjų politikų patarėjų ir padėjėjų komandą.

„Juodųjų technologijų“ triukai

Nėra įrodymų, kad būtent Seimo vadovės komandos narys slapčia įrašė kalbą, kurioje I. Degutienė mūsų šalies vadovę lygina su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka.

Tokia versija peršasi todėl, kad įrašas išplatintas artėjant antrajam rinkimų į Seimą turui, įrašo autorystė priskiriama Neringą Venckienę šlovinančiam portalui ekspertai.eu, o buvusi Kauno apygardos teismo teisėja yra I. Degutienės varžovė Vilniaus Naujamiesčio apygardoje.

Buvusio I. Degutienės patarėjo D. Stanciko žmona, Seimo narė Aurelija Stancikienė – arši N. Venckienės ir jos dviguba žmogžudyste įtariamo brolio Drąsiaus Kedžio gerbėja.

Kairiųjų agentas dešiniųjų stovykloje

Jau antrą kadenciją baigiantis Seimo narys, konservatorius Arimantas Dumčius teigė pasirenkantis padėjėjus tik iš gerai žinomų žmonių komandos. Bet atsargų politiką buvo apmovęs padėjėjas, kuris, kaip paaiškėjo, net priklausė priešiškai konservatoriams partijai. Praėjusios kadencijos laikais Seimo nario A. Dumčiaus biure Kaune buvo padėjėju-sekretoriumi buvo įdarbintas Antanas Visockis. Po penkerių metų paaiškėjo, kad A. Visockis priklausė konservatoriams nedraugiškai, nors jau nykstančiai partijai, Naujajai sąjungai. „Mes pasielgėme tolerantiškai, liepėme parašyti atsistatydinimo pareiškimą, ir tiek“, – sakė A. Dumčius. Jis teigė nepastebėjęs, kad tylomis su kita partija susimetęs Seimo nario konservatoriaus padėjėjas būtų nugvelbęs ir perdavinėjęs konkurentams konfidencialią informaciją, nors neatmetė, kad taip galėjo būti. A. Dumčius pripažino, jog renkantis padėjėją labai svarbu būti tikram jo lojalumu, kadangi talkininkas būna labai arti politiko ir gali žinoti net ir tai, ko jam žinoti nebūtina.

„Šnipą" demaskavo pati Naujoji sąjunga, pranešusi A. Dumčiui, kad A. Visockas yra jos sąrašuose.

Seimo pirmininkė taupė etatus

Kas jie, valdžios pagalbininkai – tylūs popierių dėliotojai, kuklūs referentai ar pilkieji kardinolai, galintys sudrebinti valdžios elitą?

Seimo pirmininkei talkina sekretoriatas, kurį sudaro 6 etatiniai darbuotojai: sekretoriato vadovas, pavaduotojas, trys patarėjai ir vienas padėjėjas.

Seimo kanclerio Jono Mileriaus teigimu, I. Degutienė taupė parlamento išlaidas, todėl jos padėjėjų komanda buvo mažesnė, nei ankstesniųjų Seimo pirmininkų

Seimo pirmininko pavaduotojus aptarnauja devyni patarėjai. Kiekvienam iš penkių Seimo pirmininkės pavaduotojų priklauso po tris etatinius padėjėjus, tačiau krizė privertė mažinti pagalbininkų skaičių. Pavyzdžiui, Seimo pirmininkės pavaduotojas Česlovas Stankevičius apsieina su dviem patarėjais - vidaus politikos ir teisės klausimais. Pagal statutą, eilinis Seimo narys gali turėti iki dviejų etatinių padėjėjų.

Seimo kancleris paaiškino, kad savo padėjėjų etatus parlamentaras gali paskirstyti savo nuožiūra: įdarbinti visu etatu, ketvirčiu ar apskritai turėti tik du padėjėjus po pusantro etato.

Paprastai tariant, valdžios talkininkai skirstomi į dvi grupes: padėjėjus, kurie teikia technines sekretorių pareigas  ir profesionalius konsultantus patarėjus.

Atsakomybė ribota, alga – didelė

Tiek kavos pilstytojų, tiek konsultantų įvairias klausimais atlyginimas yra neblogas, ypač jei turi nemažą darbo valstybės tarnyboje stažą.

Pagal 2008 m. patvirtintą Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojų pareiginių atlyginimų ir priedų lentelę, Seimo pirmininko vyresnieji patarėjai gauna nuo 5 tūkst. 830 Lt. iki 5 tūkst. 290 Lt (neišskaičiavus mokesčių, priklausomai nuo kvalifikacinės klasės ir stažo).

Seimo vicepirmininkų patarėjų atlyginimai – nuo 4 tūkst. 265 iki 3 tūkst. 820 Lt per mėnesį.

Patarėjai gauna ir priedus, jų dydis priklauso nuo išdirbto laiko. Pavyzdžiui, jeigu Seimo pirmininko patarėjas yra dirbęs valstybinėje tarnyboje 6 metus, prie maždaug 5 tūkst. Lt atlyginimo jis gauna 317 Lt priedą.

Eilinio Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus alga – apie 2,5 tūkst. Lt ir kelių šimtų litų priedai už išdirbtą laiką valstybės tarnyboje.

Patarėjo ar padėjėjo kėdė šilta, bet – ant trapių kojelių. Gerovė priklauso ne nuo patarėjo kvalifikacijos, proto ir patirties, bet nuo „šeimininko“ sėkmės Seimo rinkimuose.

Patarėjų komanda keitėsi

Praradęs pasitikėjimą padėjėjas labai lengvai išspiriamas iš patogios kėdės: užtenka parašyti pareiškimą Seimo kanceliarijai, kad jis neteko pasitikėjimo, ir toks patarėjas lekia lauk be jokių išeitinių kompensacijų.

Kancleris J. Milerius pripažino, kad šios kadencijos Seimo narių, komitetų pirmininkų pagalbininkų rotacija buvo labai didelė.

„Bet ne todėl, kad daugelis prarado politinį pasitikėjimą, tokių buvo keletas. Šios kadencijos metais kaip niekada anksčiau dirbo labai išsilavinę, įgudę žmonės. Jie greitai darė karjerą, susirado kitus, jiems patrauklesnius darbus“, – aiškino J. Milerius.

Tačiau geresnės vietos nesusiradusiems pagalbininkams gali kilti pagunda pasinaudoti savo šefo silpnybėmis. Tada – vargas tokiam patikliam politikui!

„Blakių“ pilnas Seimas?

Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas sakė, kad renkantis patarėją svarbu ir jo kompetencija, ir asmeninės savybės.

„Pagrindinės problemos prasideda tuomet, kai padėjėjų komanda renkama pagal principą: geriau kvailas, bet saviškis. Tačiau ir renkantis pagal profesionalumą rizikuoji, nes gali paaiškėti, kad šildei gyvatę užantyje“, – apie sunkumus išsirinkti patikimą ir profesionalų patarėją kalbėjo A. Valinskas.

Jis pripažino, kad padėjėjus ir patarėjus reikia rinktis labai atsargiai, būti tikram, kad jis išlaikys konfidencialumą.

„Ne viskas gali būti vieša ir demokratinėje politikoje. Yra konfidencialių dalykų, pavyzdžiui, kai svarstomi koalicijų sudarymo ar interpeliacijos klausimai. Bet nuo slaptų įrašinėjimų Seimo nariai ir vadovai neapsaugoti – mums ne paslaptis, kad Seimo rūmuose nuo pirmininko iki eilinių narių kabinetų pokalbiai pasiklausomi“, – tikino buvęs Seimo pirmininkas.

A. Valinskas teigė, kad ir ne parlamento patalpose, net privačioje aplinkoje vykstantį Seimo pirmininko privatų pokalbį suktas padėjėjų komandos narys gali nesunkiai įrašyti, nes apsaugai gerai žinomi aukštų valstybės pareigūnų maršrutai.

Pasirinkimo sistemos nėra

Kaip gali pakišti kiaulę net ne piktavalis, o apsižioplinęs pagalbininkas, parodė Seimo nario Jono Šimėno pavyzdys. Jis, buvęs Aplinkos apsaugos komiteto  pirmininkas, pateikė nevykusiai suredaguotas alternatyviųjų energetikos šaltinių įstatymo pataisas. Kilo skandalas, J. Šimėną kolegos įtarė net suklastojus dokumentus suinteresuotos verslo grupės naudai.

Kaltę prisiėmė komiteto biuro darbuotoja, J. Šimėnas atsipirko tik tuo, kad buvo atleistas iš AAK pirmininko pareigų.

A. Valinskas teigia vykusiai pasirinkęs savo patarėjus, dėl jų kaltės nė karto nenukentėjęs. Jis tik prisiminė, kad iš prezidentūros į vidaus politikos patarėjo pareigas pasikvietęs Valdo Adamkaus komandoje dirbusį Valterį Baliukonį buvo sulaukęs perspėjimų dėl jo patikimumo, bet jie nepasitvirtinę – V. Baliukonis dirbęs labai gerai.

Ne kartą Seimo pirmininku ir jo pavaduotoju buvęs Č. Juršėnas taip pat nėra patyręs smūgio į nugarą iš savo pagalbininkų komandos.

Paklaustas, pagal kokią sistemą reikia pasirinkti savo patarėjus, kad neištiktų panašus į I. Degutienės likimas, Seimo veteranas atsakė: „Nėra jokios sistemos. Viską lemia asmeninis pasirinkimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.