Ar sistemos ydas įvardijusi Seimo pirmininkė neišsigąs?

Sąjūdžio laikais buvo įrašinėjami visi susitikimai su sovietinės Lietuvos pareigūnais. KGB tai darė slapta, o sąjūdiečiai atvirai, padėdami ant stalo diktofonus. Funkcionieriai, žvairuodami į lubas ir sienas, į ano meto visuomenininkų klausimus atsakinėjo itin aptakiai, daugiausia tylėjo ir ironiškai šypsojosi. Galiojo nerašyta taisyklė – viską, ką pasakysi, gali būti nukreipta prieš tave.

Daugiau nuotraukų (1)

Mečys Laurinkus

Oct 27, 2012, 9:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:21 PM

Po daugelio metų jau iš sąjūdžio kilę funkcionieriai susitinka su naujaisiais – senaisiais visuomenininkais. Tačiau skirtingai, nei kažkada elgėsi sovietinės valdžios atstovai, Seimo pirmininkė atėjusiems į susitikimą žmonėms, tarp jų ir signatarams, atvirai sako, kad pokalbis gali būti klausomas demokratinės Lietuvos slaptos tarnybos ir įspėja apie vangiai slenkančio autoritarizmo pavojų.

Netikiu, kad I. Degutienė nė nenumanė, kad ypatingu kuklumu nepasižymintys visuomenininkai jos minčių neįrašinės. Atviraudama ne vienam, o grupei žmonių ji tikėjosi, kad jos nuogąstavimai ne tik bus įamžinti, bet jau po kelių dienų pagarsinti visuomenei.

Deja, apsiriko. Dabartiniai visuomenininkai jau kitokie, nei jų pirmtakai, neskuba į eterį, turi savus planus. Vienas iš pokalbio dalyvių viešai ir labai aiškiai pasakė – yra ir daugiau įrašų, gal net efektingesnių, nes niekas iš valdžios nedrįsta su jais nesikalbėti. Tad tai, kas šiuo metu skelbiama yra tik pradžia. Galimo šantažo – taip pat.

Seimo pirmininkė apie prezidentės darbo stilių ir metodus pasakė viešą paslaptį. Artėjant prezidentiniams rinkimams jų išgirsime dar daugiau. Kol apie tai rašė ar guodėsi „nukapotos“ galvos, skambėjo kaip lietuviškos raudos, kai prabilo antras valstybėje žmogus, kai kas jau sukluso.

Tačiau tai jokių politinių pasekmių nepagimdys. Nemenkai visuomenės daliai kieta valstybės vadovo valia ar ranka nėra nerimą keliantys dalykai. Pagaliau ir Seimo pirmininkė politinės aplinkos verčiama fotografijoje šypsodamasi paspaus Prezidentei ranką – ko gi neatsitinka tarp mūsų namų šeimininkių.

Tačiau signalas, kad Prezidentūros savivaliavimui gali būti duotas atkirtis, taip pat pasiųstas. Tai ir buvo, mano manymu, pagrindinis šiek tiek surežisuoto Seimo vadovės atviravimo tikslas. Kitoks prezidentės atžvilgiu bus ir naujas Seimas. Iki šiol politikai atidžiai stebėjo valstybės vadovės reitingus , suprato, kad net menkiausia prezidentės kritinė pastaba gali turėti įtakos rinkimuose todėl visus komentarus užsienio ar vidaus politikos klausimais palikdavo politikos apžvalgininkams.

Rinkimų kampanijos metu labai dažnai skambėjo frazė: „ kaip teisingai sakė prezidentė“. Jeigu įrašas būtų pasirodęs kaip tikėjosi I. Degutienė, gal ir daugiau kandidatų būtų ryžęsi pasisakyti apie Seimo ir prezidentūros santykius. Tačiau neabejotinai šita tema atgis kitų metų pavasarį, kai pradės ryškėti nauji kandidatai prezidento rinkimuose. Seimo pirmininkės pasisakymas reiškia, kad konservatoriai jau turės savo pretendentą.

I. Degutienė dar kartą suaktualino seną ir gerokai politikų išvažinėtą visuotino sekimo temą. Tiesa tai ar ne? Dažniausiai, atsakant į šį klausimą, daroma esminė klaida – nurodoma į įstatymus, sankcijų taikyti operatyvines priemones gavimo procedūras bei technines subtilybes. Tokią klaidą ne kartą yra daręs ir šių eilučių autorius.

Savaime suprantama, joks valstybės vadovas nesiryš slaptos tarnybos vadovui nurodyti sekti vieną ar kitą politiką. Tai labai greitai išaiškėtų ir atsigręžtų prieš patį vadovą. Kompromituojančios medžiagos politikų atžvilgiu rinkimas vyksta, bet tai daroma nelegaliai, dažniausiai „paslaugių“ pareigūnų rankomis, net nežinant jų tiesioginiam vadovui. Paprastai ši medžiaga neegzistuoja pažymose ir naudojant technines priemones, kurių kontrolė dar labai silpna, sankcionavimo neprašoma.

Parlamentinė priežiūra domisi teikiamų sankcijų pagrįstumu. Tai bergždžias užsiėmimas. Teisiniai dokumentai yra nepriekaištingi. Todėl VSD vadovas ir elgiasi arogantiškai. Oficialiai niekur negalima prikibti. Problema yra nesankcionuotas sekimas. Nors Seimo pirmininkės samprotavimai apie telefonus yra naivūs, iš esmės – ji teisi. „Paslaugiųjų“ armija jau yra nemaža ir tai jaučia daugelis politikų.

Tačiau ir sankcionuotoje dalyje yra didelių galimybių išplėsti asmenų, kuriems taikomos operatyvinės techninės priemonės, ratą. Tai ypač patogu rezonansinėse politizuotose bylose, kurios tęsiasi metų metais ir techniškai „prižiūrimų“ asmenų skaičius padidėja po kelioliką kartų. Kartais dėl to jos ir vilkinamos.

O ekonominių nusikaltimų srityje tokių galimybių – jūra. Verslininkai ne tik bendrauja tarpusavyje, bet ir su politikais, kurie su tiriamu nusikaltimu labai dažnai neturi nieko bendro, bet telefoninė informacija „iš kito laido galo“ vis tiek teka. Ir apie asmeninius buitinius dalykus - taip pat. Teisiškai yra viskas korektiška. Bet visuomeninė kontrolė gali paklausti – ar būtina? Juolab, kai nereikalingos informacijos naikinimas yra subjektyvus dalykas.

Labai seniai reikėjo autoritetingo susirūpinimo šiuo net už atominę elektrinę svarbesniu klausimu, ir Seimo pirmininkė tai padarė. Naivu tikėti, kad situacija staiga pasikeis, bet žingsnis jau žengtas.

Būtų dar geriau, kad I. Degutienė neišsigąstų ir nepradėtų bėgti atgal rodydama visiems dviejų besišypsančių moterų nuotrauką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.