D. Grybauskaitės patarėjas: „Prezidentė nestumia „vaivorykštės“ koalicijos“

- Kaip vertinama galimybė formuoti „vaivorykštės“ koaliciją?

D. Grybauskaitė naujojoje koalicijoje nenori matyti Darbo partijos.<br>R. Danisevičius
D. Grybauskaitė naujojoje koalicijoje nenori matyti Darbo partijos.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2012, 4:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:25 PM

- Prezidentė pasiuntė aiškią žinią, kad formuojant koaliciją Darbo partijos joje negali būti ir išvardino priežastis. Kokie galimi ar įsivaizduojami toliau scenarijai, kas turėtų toliau vykti po šio prezidentės pareiškimo?

- Pirmiausia reikėtų susitarti ir visuotinai suprasti vieną momentą, kad dabar esame pačioje pradžioje - Vyriausybės formavimo užuomazgoje, tai tik pirmieji žingsniai ir šiandien vykusiuose susitikimuose su daugiausia parlamente mandatų gavusių politinių partijų lyderiais prezidentė išsakė savo principus, nuostatas, požiūrį į būsimą valdžios formavimą. Ir pareikšdama nuomonę, kad parems tokią koaliciją, kurioje neturėtų būti partijos, ant kurios krinta šešėlis. (...) Buvo išsakyti vertybinės nuostatos, nepasakant, koks kelias turėtų būti, nes tai iš tikrųjų turėtų būti tų žmonių rankose, kurie formuos būsimą valdžią. Ir šiuo metu Seime turime septynias politines partijas, Darbo partija žiūrint su Seimo 141 vietų santykiu turi tik 30 vietų. Visi kiti dariniai įmanomi, galimi deryboms, klausimams būtent iš tų politinių lyderių, kurie susirinkę daugiausia balsų ir su kuriais prezidentė buvo susitikusi.

- Kaip vertinama galimybė formuoti „vaivorykštės“ koaliciją?

- Prezidentės įsitikinimu, nereikėtų užsiciklinti vien „vaivorykštės“ koalicijos galimybe. Reikėtų matyti pačius įvairiausius galimus variantus, žiūrėti ne tik matematinių, aritmetinių principų, bet žiūrėti ir tam tikrų vertybinių principų, apie kuriuos prezidentė aiškiai išsakė spaudos konferencijos metu po susitikimo su socialdemokratų lyderiu.

- Ar prezidentė tebesilaiko nuomonės, kad „vaivorykštė ir gamtoje, ir politikoje trapus reiškinys“?

- Prezidentė nestumia konkrečių politinių partijų nei į „vaivorykštę“, nei į kažkokius kitus politinius darinius, dėl to tai turėtų apsispręsti pačios politinės partijos, ar jos mato galimybių dirbti su kitomis partijomis ir su konkrečiai su kokiomis partijomis be Darbo partijoms.

- Ar reali mažumos Vyriausybės galimybė? Kiek tai būtų stabilu ar trapu?

- Dėl mažumos Vyriausybės komentaras trumpas ir paprastas - kol nėra išsemtos daugumos formavimo visos galimybės, kalbėti apie mažumą būtų per anksti. (...) Į pirmą vietą nereikėtų iškelti aritmetinių dėlionių, pirmiausia - vertybiniai principai ir darbai žmonių labui.

- O jei nebus paisoma prezidentės užbrėžtos minėtos vertybinės kartelės ir ta pati koalicija, kuri buvo bandoma formuoti su Darbo partija, bus toliau stumiama - kiek yra kategoriška ši sąlyga prezidentės?

- Siūlau dar neskubėti ir neįsprausti į jokius kampus, kaip ir minėjo Socialdemokratų partijos lyderis, turi įvykti įvairūs derinimai savų partijų valdymo organuose ir dar tam tikri klausimai apie tam tikras galimybes dar yra per ankstyvi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.