Konstitucinio Teismo išvadą išgirdusi D. Grybauskaitė toliau plaka Darbo partiją (papildyta)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Seimo rinkimų rezultatus įvertinę Konstituciniame Teisme (KT) užsitikrinome - Lietuvoje perkama demokratija ir įstatymų pažeidimai nebus toleruojami.

D. Grybauskaitė nenori matyti Darbo partijos kuriant koaliciją.<br>J. Stacevičius
D. Grybauskaitė nenori matyti Darbo partijos kuriant koaliciją.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2012, 1:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:56 PM

Šalies vadovė mano, kad KT įvardijo, jog šiuose Seimo rinkimuose susidūrėme su šiurkščiais Seimo rinkimų įstatymo pažeidimais bei rinkėjų papirkinėjimu. Labai kritiškai įvertintas ir Vyriausiosios rinkimų komisijos darbas.

Pasak prezidentės, KT išvada dar labiau sustiprina ir įtarimus dėl valstybės valdyme siekiančios dalyvauti Darbo partijos skaidrumo.

„Galutinius Seimo rinkimus ir abejones dėl jų teisėtumo įvertinę KT žengėme dar vieną svarbų žingsnį politinės sistemos skaidrinimo ir brandesnės demokratijos keliu", - rašoma pranešime.

Šalies vadovės atstovė Daiva Ulbinaitė portalui lrytas.lt sakė, kad prezidentė šiandieną su žurnalistais nebendraus. Ji sakė neturinti informacijos, ar susitikti su prezidente D. Grybauskaite yra paprašęs besiformuojančios Seimo daugumos lyderis, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

KT šeštadienį paskelbė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai. Teismo teigimu, „darbiečiai“ Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą pagal Darbo partijos sąrašą išrinkti pažeidžiant Seimo rinkimų įstatymo nuostatas, kuriose įtvirtintas draudimas papirkti rinkėjus ir reguliuojamas kandidatų reitingo skaičiavimas bei sąrašų galutinės eilės nustatymas.

Taip pat KT sprendimu, anuliuoti rinkimų rezultatai gali būti Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje. Čia į parlamentą buvo išrinktas socialdemokratas Aleksandras Zeltinis.

„Vyriausioji rinkimų komisija negalėjo tvirtinti galutinių rinkimų rezultatų šioje apygardoje ir privalėjo pripažinti juos negaliojančiais“, - teigiama KT išvadoje.

Konstatuota, kad pasibaigus balsavimui Kaštonų rinkimų apylinkėje nesilaikyta įstatyme nustatytos balsų skaičiavimo tvarkos, padaryti kiti šiurkštūs pažeidimai, turėję esminę įtaką rinkimų rezultatams šioje apygardoje, bet Vyriausioji rinkimų komisija to netyrė ir nevertino.

Valstybės vadovė yra pareiškusi, kad „partija, kuri pati, ne tik atskiri asmenys, yra teisiamųjų suole, neturėtų dalyvauti Vyriausybės formavime“.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje Darbo partija, jos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, vicepirmininkas Vytautas Gapšys, į Seimą išrinkta Vitalija Vonžutaitė ir finansininkė Marina Liutkevičienė kaltinami dėl vadinamosios „juodosios“ buhalterijos. 

Tuo metu Darbo partija su Lietuvos socialdemokratų partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“ buria centro-kairės valdančiąją koaliciją.

Šios trys partijos Seime gali sudaryti - 77-78 balsų daugumą. Dėl galimo prisijungimo prie šios koalicijos tariamasi ir su Lietuvos lenkų rikimų akcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.