Kaune siaučia gripas – uždaromos mokyklos, jungiamos darželių grupės

Praėjusį antradienį Kaune paskelbus gripo epidemiją jau ėmė ryškėti siaučiančios ligos padariniai – mieste veiklą jau sustabdė kelios mokyklos, sergančių mažylių nesulaukiantys vaikų darželiai jungia grupes.

Kaune sergamumui gripu viršijus epideminį lygį, praėjusį antradienį paskelbta jo epidemija.<br>K. Kavolėlio asociatyvi nuotr.
Kaune sergamumui gripu viršijus epideminį lygį, praėjusį antradienį paskelbta jo epidemija.<br>K. Kavolėlio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 25, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:40 AM

Nuo praėjusio antradienio Kauno savivaldybė mieste paskelbė gripo epidemiją.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas lrytas.lt žurnalistui patvirtino, kad dėl didelio mokinių sergamumo gripu kelios Kauno mokyklos sustabdė pamokas, kitos tai padaryti ketina ateinantį pirmadienį.

„Nuo ateinančio pirmadienio žada nedirbti Eigulių ir Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos bei KTU Vaižganto progimnazijos pradinės klasės“, - sakė A. Bagdonas.

Ketvirtadienį ir penktadienį pamokos laikinai buvo sustabdytos Senamiesčio progimnazijoje ir KTU Vaižganto progimnazijos pradinėse klasėse.

„Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, uždaryta labai mažai mokyklų. Iš 168 mokymo įstaigų neveikia vos kelios. Vaikų darželiuose yra kelios sujungtos grupės, tačiau tai smulkmena“, - sakė A. Bagdonas.

Šią savaitę buvo sunerimusi Kauno „Nemuno“ vidurinė mokykla - praėjusį sekmadienį Kauno klinikose dėl gripo sukeltų komplikacijų mirė 12-metė šios mokyklos moksleivė. A. Bagdono teigimu, nerimui pagrindo jau nėra – šioje mokykloje sergamumas gripu yra minimalus.

Pamokos mokyklose stabdomos, kai mokinių sergamumas viršija 20 procentų. Sprendimą priima mokyklos direktorius, pasitaręs su mokyklos taryba ir miesto savivaldybe.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė per epidemiją gyventojams rekomenduoja:

- saugotis peršalimo ir sergančių miestiečių;

- pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti ore, valgyti daugiau vaisių, daržovių;

- saugoti imuninę sistemą grūdinantis, naudojant liaudies medicinos priemones: česnaką, ežiuolės, imbiero preparatus, vitaminą C, medų;

- gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas (ypač jei jose gyvena, dirba ar lankosi daug žmonių);

- dažnai plauti rankas;

- vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu, geriau vieną kitą stotelę nukulniuoti pėstute (bus daug sveikiau);

- pasirinkti individualias laisvalaikio praleidimo priemones;

- vengti kontakto su sergančiais žmonėmis, nuo kosinčio ar čiaudinčio kolegos pravartu pasitraukti nors per metrą;

- pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, sergantįjį (pagal galimybes) reikia izoliuoti nuo sveikųjų;

- vienintelė efektyviausia priemonė nuo gripo yra skiepai; jeigu dar nesuspėjote pasiskiepyti, turite paskutinę galimybę tai padaryti;

- pasiskiepijus jau užsikrėtusiam gripu ar užsikrėtus iš karto po skiepo vakcina nuo ligos neapsaugos, bet ir nepakenks, o po 2 savaičių jau bus susiformavusi pakankama apsauga nuo visų trijų gripo viruso tipų.

Susirgus rekomenduojama :

- nesigydyti patiems, o kreiptis į medikus dėl gydymo paskyrimo;

- slaugant ligonį, nosį ir burną dengti vienkartine kauke ir ligoniui, ir sveikam žmogui;

- kosėjant ir čiaudėjant reikia užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje); jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas;

- gerti daug skysčių, geriau su vitaminu C;

- kuo dažniau plauti rankas, ypač aptarnavus ligonį ir prieš valgį;

- sergančių vaikų neleisti į vaikų kolektyvus ir lankyti sergančių draugų;

- darbuotojams, kurie susirgę dėl darbo pobūdžio gali platinti virusus, pavyzdžiui, prekybos centrų kasininkams, pajutus pirmuosius susirgimo požymius, reikia likti namuose arba neaptarnauti klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.