Gripo epidemija - ir Vilniuje, epideminis lygis peržengtas visoje šalyje

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sostinėje vasario 4 dieną peržengė epidemijos slenkstį – iš 10 tūkst. gyventojų šiomis ligomis sirgo 155 asmenys. Gripo atvejų skaičius sudarė 7,8 proc. visų užregistruotų gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Per šių metų penktą savaitę gripu susirgo 645 asmenys, iš kurių 238 (36,9 proc.) buvo vaikai ir paaugliai iki 17 metų.

Gripas vis labiau puola Lietuvą.<br>M. Bartkevičiūtės nuotrauka iš archyvo
Gripas vis labiau puola Lietuvą.<br>M. Bartkevičiūtės nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 5, 2013, 5:20 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:01 PM

Nepaisant, kad klinikinių gripo atvejų sostinėje dar nėra labai daug, Vilniaus visuomenės sveikatos centras, įvertinęs proceso eigą ir pobūdį – staigų sergamumo rodiklio padidėjimą bei ryškų vaikų ir paauglių sergamumo augimą, Vilniaus miesto savivaldybei rekomendavo skelbti gripo epidemiją.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Sveikatos apsaugos skyriaus ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro patvirtintą Gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros 2009–2013 metų planą, Vilniaus sveikatos priežiūros, švietimo įstaigos nuo šios dienos koreguoja savo darbą pagal šiame plane numatytas priemones.

Itin atidžiai stebima sergamumo būklė sostinės darželiuose ir mokyklose. Vasario 1 dieną dėl ligų mokyklose nebuvo apie 19 proc. moksleivių, 32 proc. darželinukų, apie 28 proc. nėjo į neformaliojo ugdymo įstaigas.

Epideminis lygis peržengtas visoje Lietuvoje

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė lrytas.lt sakė, kad sergamumas dešimtyje Lietuvos apskričių jau peržengė epideminį lygį – daugiau negu 100 sergančių žmonių 10-čiai tūkst. gyventojų. „Tačiau epidemiją skelbia vietos savivaldybė. Apskritys turi tam tikrą skaičių savivaldybių – iš viso jų yra 60. Kiekviena savivaldybė turi pareigą paskelbti savo kuruojamoje teritorijoje tam tikras ribojamas priemones. Tas procesas vyksta“, - aiškino D. Razmuvienė.

Šiuo metu epidemija paskelbta daugiau nei pusėje visų savivaldybių.

Pasak pašnekovės, sergamumo rodiklis Vilniaus apskrityje praėjusią savaitę buvo 154 sergantys gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis 10-čiai tūkst. gyventojų. Palyginti su kai kuriomis kitomis apskritimis, tai kiek mažesnis skaičius. Pavyzdžiui, Telšiuose sergančių 215 10-čiai tūkst. gyventojų, Kaune – 208.

Pačių gripo atvejų skaičius visoje Lietuvoje, taip pat ir Vilniuje, palyginti su ankstesne savaite, išaugo dvigubai. „Jeigu buvo daugiau nei 600, tai dabar yra 1210 gripo atvejų, per savaitę užregistruotų Vilniaus apskrityje“, - sako D. Razmuvienė.

Kai paskelbiama epidemija – tai gyventojams reiškia žinią, kad masinio susibūrimo vietose, renginiuose, prekybos centruose tarp mūsų bus daugiau sergančių žmonių. „Kai kurie gali būti sergantys besimptome forma arba su labai lengvais simptomais – gal temperatūros nėra, bet truputį galvą ir gerklę skauda, šiek tiek sloguoja. Bet turėdamas gripo virusą, jis jį ir platina. Žmonės, ypač turintys mažų vaikų, turėtų vengti masinių susibūrimo vietų ir palaukti vieną kitą savaičiukę, kol visas sergamumas aprims“, - aiškina pašnekovė.

Vietos valdžiai taip pat yra rekomenduojama per epidemiją riboti renginius, uždaryti mokymo ir ugdymo įstaigas. Pasak D. Razmuvienės, šiandien Lietuvoje apie 10 proc. mokyklų uždaromos.

Rekomendacijos, kaip save ir kitus apsaugoti nuo gripo:

Kosėdami ar čiaudėdami užsidenkite nosį ir burną (geriausia vienkartinėmis nosinaitėmis).

Nuolat plaukite rankas su muilu ir vandeniu arba naudokite rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėję ar nusičiaudėję.

Pajutę į gripą panašius simptomus – karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus, drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius – laikykitės ne mažiau kaip 1 m atstumu nuo kitų žmonių.

Susitikę su kitais asmenimis, venkite prie jų liestis, apkabinti, bučiuoti, spausti ranką.

Panaudotas nosinaites nedelsdami išmeskite tam skirtose vietose.

Pajutę į gripą panašius simptomus, kreipkitės į šeimos gydytoją.

Pajutę į gripą panašius simptomus, likite namuose (iki 7 dienų), nevykite į darbą, mokyklą.

Venkite masinių renginių, nesilankykite žmonių susibūrimo vietose. Jei negalite to išvengti, dėvėkite apsauginę kaukę.

Stenkitės neliesti akių, nosies, burnos, ypač neplautomis rankomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.