Prezidentės rankose – nauja rykštė

Seimo prievaizdė. Atrodo, kad tokių pareigų ėmėsi prezidentė D. Grybauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

May 7, 2013, 7:32 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:52 AM

Tokią žinią ji pasiuntė praėjusią savaitę vetavusi Seimo priimtas Medžioklės įstatymo pataisas.

Šalies vadovė šį kartą nė žodžio nepasakė apie šių pataisų turinį, užtat dosniai pažėrė pastabų dėl įstatymų leidybos proceso skaidrumo.

Prezidentė apskaičiavo, kad priimant pataisas balsuojant faktiškai dalyvavo mažiau kaip pusė parlamentarų, ir priminė, kad Konstitucija numato, jog parlamentaro valia negali būti pareikšta kitaip kaip tik balsuojant Seimo posėdyje.

Šalies vadovė aptiko ir kitokių pažeidimų – nors Seimo salėje nebuvo aplinkos ministro V. Mazuronio, elektroninė balsavimo sistema rodė ką kita.

Vėliau paaiškėjo, kad balsuoti nuotoliniu būdu iš Seimo posėdžių salės išėjusiam V. Mazuroniui padėjo jo suolo kaimynė J. Vaickienė. Iš jaudulio moteris net supainiojo balsavimo mygtukus.

Beje, ranka tądien sudrebėjo ir taiklumu negalinčiam skųstis Žvejų ir medžiotojų draugijos vedliui B. Bradauskui. Norėjęs tik užsiregistruoti, politikas vis dėlto paspaudė ir balsavimo mygtuką.

Grąžinusi Seimui dokumentą svarstyti iš naujo D. Grybauskaitė pareiškė, kad abejonių dėl jų priėmimo teisėtumo keliantys įstatymai negali įsigalioti.

Su tuo sunku nesutikti. Tačiau ar prezidentės pareiga ganyti parlamentarus, kai Konstitucijoje yra įtvirtintas valdžių atskyrimo principas?

Kas būtų, jei prezidentės pavyzdžiu pasektų ir parlamentarai – pradėtų kontroliuoti jos keliones į užsienį, sekti, ar visi padėjėjai ateina į darbą, aiškintis, ar tikrai nešališki žmonės pataria šalies vadovei.

Jei valstybės vadovė vis dėlto ryžosi įkelti koją į svetimą daržą, gal jai pirmiausia reikėtų pasidomėti buvusia savo globotine N.Venckiene. Juk jau greitai bus mėnuo, kai ji spjovė į Seimo nario mandatą ir pradingo iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.