Lietuvoje vieši Suomijos prezidentas (papildyta)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimu dviejų dienų valstybinio vizito į Lietuvą atvyko Suomijos prezidentas Sauli Niinisto.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 14, 2013, 1:22 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:15 PM

Lietuvos ir Suomijos valstybių vadovai aptaria dvišalius santykius, ekonominius ryšius, Lietuvos pasirengimą pirmininkauti Europos Sąjungos (ES) Tarybai ir Šiaurės bei Baltijos šalių bendradarbiavimą (NB8).

Pasak prezidentės, Suomijos ir Lietuvos bendradarbiavimas toliau pastebimai stiprėja. Abi šalis vienija atsakingas požiūris į finansų politiką, energetinį saugumą bei bendri interesai Baltijos jūros regione ir Europoje. Suomija jau dabar mūsų šalyje pirmauja pagal inicijuotų verslo projektų skaičių ir užima 9 vietą pagal tiesiogines užsienio investicijas. Tai rodo, kad šalių ekonominis bendradarbiavimas tampa dar intensyvesnis.

Lietuvos ir Suomijos partnerystė yra stipri ir tarptautinėje arenoje. Šalys bendradarbiauja NB6 formate, kuris jungia Šiaurės ir Baltijos šalis, esančias ES. Taip pat ir NB8 formate, jungiančiame visas Šiaurės ir Baltijos šalis.

Nuo šių metų liepos mėnesio abi šalys turi puikią galimybę dar labiau sustiprinti savo bendradarbiavimą, kai Lietuva pradės pirmininkauti ES Tarybai, o Suomija - Baltijos jūros valstybių tarybai. „Suomija yra ilgametė ir patikima Lietuvos partnerė. Mus sieja intensyvus bendradarbiavimas visose srityse, vieningas požiūris į ES ateitį ir atsakinga politika. Kartu siekiame, kad Šiaurės Europa ir Baltijos jūros regionas taptų inovatyviu ir sparčiausiai augančiu regionu ES“, - sakė prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, jog savo dydžiu ir mentalitetu panašioms, viena šalia kitos esančioms Šiaurės ir Baltijos valstybėms tenka atremti tuos pačius iššūkius – spręsti apsirūpinimo energetiniais šaltiniais, saugumo, migracijos ir kitus klausimus, rūpintis Baltijos jūros švara. Pasak Prezidentės, daug lengviau to siekti, kai dirbama kartu. Todėl glaudus ir intensyvus Šiaurės ir Baltijos šalių dialogas visais lygiais yra Lietuvos užsienio politikos prioritetas.

Aptariant bendradarbiavimą energetikos srityje prezidentė pabrėžė, kad Suomijos patirtis Lietuvai svarbi kovojant su monopolijomis, užtikrinant konkurenciją ir skaidrumą šilumos ūkyje. Rytoj Klaipėdoje valstybių vadovai atidarys suomių įmonės „Fortum Heat“ pastatytą naują termofikacinę elektrinę, kuri užtikrins konkurencines šilumos kainas vartotojams. Lietuvos vadovės teigimu, biokuru ir atliekomis kūrenama jėgainė yra modernus ir efektyvus būdas tvarkyti atliekas.

Prezidentai taip pat aptarė dvišalius verslo ryšius. Šiandien prasideda Lietuvos ir Suomijos verslo forumas. Suomija yra viena didžiausių užsienio investuotojų, mūsų šalyje pirmaujanti pagal investicinių projektų skaičių. Suomių įmonės vykdo aktyvią veiklą atsinaujinančios energetikos, statybinių medžiagų, rūbų, maisto, medžio ir metalo produktų bei transporto srityse.

Suomijos kompanijos modernizuoja ir „Klaipėdos Smeltės“ tarptautinį konteinerių skirstymo terminalą. Praplėtus jo aptarnavimo apimtis iki 1 milijono konteinerių per metus, terminalas taps didžiausiu Baltijos regiono, Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos perkrovimo centru.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Suomija ir kitos Skandinavijos valstybės Lietuvai gali būti pavyzdys kaip atsakingai, efektyviai ir skaidriai tvarkyti savo verslą. Naujausiame Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingiausių ekonomikų sąraše Suomija užima 3-ą vietą. Joje yra labai žemas korupcijos lygis, valstybės ir privataus sektoriaus veikla yra skaidri.

Suomijos prezidentas pareiškė paramą artėjančiam Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai. Suomija taip pat remia Lietuvos siekį tapti JT saugumo tarybos ir Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) nare.

Susitikime taip pat kalbėta apie branduolinės energetikos perspektyvas, „Rail Baltic“ geležinkelio projektą, šių metų lapkrityje įvyksiantį Rytų partnerystės valstybių vadovų susitikimą.

Šalių vadovai apsikeitė aukščiausiais valstybiniais apdovanojimais. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Suomijos valstybės vadovui įteikė Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine. Prezidentas Sauli Niinisto Lietuvos vadovei įteikė Suomijos Baltosios rožės ordino didįjį kryžių su aukso grandine.

A. Butkevičius su Suomijos prezidentu aptarė dvišalius santykius, pirmininkavimą ES Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius antradienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Suomijos prezidentu Sauli Niinisto. Susitikime aptarti dvišaliai santykiai, Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas, Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetai, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba. Taip pat pažymėta, kad pastaraisiais metais abi šalis sieja itin glaudūs ir intensyvūs ryšiai. „Džiaugiamės, kad Suomija yra lyderių pozicijose tarp užsienio investuotojų Lietuvoje. Turime ir toliau skatinti mūsų šalių ekonominį bendradarbiavimą“, – teigė premjeras. Aptariant investicijų plėtrą Lietuvoje, buvo prisiminta, jog Suomijos verslininkai buvo tarp pirmųjų, įžengusių į Lietuvos rinką iškart po nepriklausomybės atkūrimo. Du dešimtmečius čia veikia „Neste“ kompanija, o pastaraisiais metais verslą išplėtojo ketvirta pagal dydį pasaulyje šilumos gamybos korporacija „Fortum“. A. Butkevičius papasakojo Suomijos vadovui apie naujus energetikos projektus, kuriais siekiama diversifikuoti energijos šaltinius, mažinti paslaugų kainas gyventojams. Pokalbio metu didelis dėmesys skirtas europinei darbotvarkei. Lietuvos vyriausybės vadovas supažindino Suomijos prezidentą su pirmininkavimo ES Tarybai prioritetais. „Esame pasirengę vykdyti savo pareigą, tam intensyviai ruošėmės. Koncentruosimės į efektyvumą ir rezultatyvumą. Dirbsime finansinio stabilumo, augimo ir užimtumo bei atviros kaimynystės klausimais, taip pat daug dėmesio skirsime energetinio saugumo, ES išorinių sienų apsaugos bei ES Baltijos jūros regiono strategijos klausimams. Būtina grąžinti pasitikėjimą Europos rinkomis, vystant ekonomiką, siekiant fiskalinės darnos ir stabilumo. Savo jėgas nukreipsime į ekonomikos valdymą, ES fiskalinės sutarties įgyvendinimą. Europa turi būti patikima“, – sakė A. Butkevičius. Vyriausybės vadovas akcentavo ir glaudesnį Rytų partnerystės šalių bei Europos Sąjungos bendradarbiavimą. Šiuo tikslu lapkričio 28–29 Vilniuje vyks Rytų partnerystės valstybių viršūnių susitikimas, kuriame ir bus aptariami visi su Rytų šalių ir Europos bendradarbiavimu susiję klausimai. Suomijos prezidentas palinkėjo Lietuvai sėkmės pirmininkaujant ES, prisidedant prie bendros saugumo ir gynybos politikos stiprinimo bei formavimo. Suomija remia Ukrainos asociacijos sutartį, kurią planuojama pasirašyti šį rudenį Vilniuje. Pokalbio metu premjeras pabrėžė, jog Lietuva labai vertina Suomijos paramą, Lietuvai kandidatuojant į Jungtinių Tautų saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014–2015 metais ir tikisi, jog Suomija taip pat palaikys mūsų šalies kandidatūrą į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nares.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.