Prezidentė apie E. Gustą: „Jį vertinsiu, kai galėsiu susitikti“

Dalyvaudama pratybose „Kardo kirtis 2013“ prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi, kad jos vyksta Lietuvoje. Šalies vadovė gyrė iš aštuonių valstybių į pratybas atvykusius karius, bet tuo pačiu neišvengė klausimų apie abortų draudimą, elektrinės statybas Kaliningrade. Šalies vadovė taip pat sulaukė klausimo apie prezidentūroje nepasirodžiusį kandidatą į ūkio ministrus Evaldą Gustą. 

Pabradės poligone trečiadienį vyko pratybos "Kardo kirtis 2013", kuriame dalyvavo ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.<br>V. Valentinavičius
Pabradės poligone trečiadienį vyko pratybos "Kardo kirtis 2013", kuriame dalyvavo ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 5, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:19 PM

Apie vakarykštį kandidato į ūkio ministrus Evaldo Gusto nepasirodymą prezidentūroje D. Grybauskaitė kalbėjo lakoniškai: „Vertinsiu E. Gustą, kai gebėsiu susitikti ir pasikalbėti su juo. Kai turėsiu, ką vertinti - būtinai įvertinsiu ir apsispręsiu. Jo biografija yra žinoma, bet tokią biografiją turi beveik visi valdantieji“.

Lietuvos Seimo iniciatyvas drausti abortus, ar riboti tam tikrų grupių teises, vertina kaip pavienes Seimo narių iniciatyvas, kurios, esą, turėtų būti vertinamos tik tuomet, kai Lietuva priims sprendimą.

Prezidentės įsitikinimu, Seime siūlymų būna įvairiausių ir labai prieštaringų, esą, ji vertinsianti tik konkrečius pasiūlymus: „Seimas pritarė įstatymo projekto pataisoms, draudžiančioms abortus, bet Seimas pritaria įvairiausiems pateikimams, įvairiausiems projektams, kartais jie baigiasi linksmai, kartai nevisai linksmai“.

Anot jos, labai teisingai pasakė Europos Parlamento pirmininkas: „Tai atskirų mūsų politikų pasiūlymai. Svarbiausia, kaip reaguos ir kokį sprendimą priims Lietuva.“

Apie planuojamas apmokestinti palūkanas, prezidentė teigė turinti tik fragmentišką informaciją, kad planuojama apmokestinti ne palūkanas, o visas taupymo priemones.

„Ką konkrečiai ten įdės, ar indėlius, ar vertybinius popierius, tokio pasiūlymo nemačiau, todėl vertinti sunkoka. Jeigu tokia iniciatyva nedaug atneš naudos biudžetui, o žmonės nebus skatinami padėti valstybei skolintis, nemanau, kad būtų racionalu tokius mokesčius įvedinėti“, – kalbėjo ji.

Paklausta apie pristabdytas atominės elektrinės statybas Kaliningrade, prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo Lietuvos valdančiąją daugumą, nesugebančią apsispręsti dėl Lietuvos elektrinės ateities.

„Tai, kad Lietuva nesugebėjo pradėti statybų pati, pastūmėjo dviejų atominių elektrinių kaimyninėse šalyse, šalia mūsų sienos, atsiradimą. Tai, kad viena šalis lyg ir svarsto galimybę pristabdyti vienos iš jų statybą, mes sveikiname. Mes visuomet sakėme, kad abi statomos atominės elektrinės neatitinka tarptautinių saugos standartų“, – kalbėjo prezidentė.

Kalbėdama apie pratybas „Kardo kirtis 2013“ prezidentė užsiminė, kad pratybos organizuojamos, kad ne tik politiškai, ar karine prasme turėtume gynybos planus, bet ir gebėtume jais pasinaudoti. Pratybos skirtos suderinti visų dalyvaujančių Baltijos regionų gynybos pajėgumus, gebėjimus ir galimybes.

„Matau gerą bendradarbiavimą tarp Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos ir Jungtinių Valstijų pajėgų. Karys, kuris nedalyvauja pratybose, tikrai nebus geras karys. Viskam reikia ruoštis, būti pasirengus. Džiaugiuosi, kad tokios pratybos vyksta“, - kalbėjo prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.