A. Sysas: „Prezidentė kalbėjo ambasadoriams, bet ne Lietuvos žmonėms“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtą kartą iš eilės kritikuoja Vyriausybę, tačiau pati nieko nesiūlo, o apie valstybei itin svarbius reikalus – atominę elektrinę ir eurą nutyli. Šalies vadovės ketvirtoji metinė kalba nepaliko abejingų. Vieniems ji buvo puiki, kitiems – aptaki, fragmentuota ir politiškai nerišli. Apie tai kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ dalyvavę pašnekovai. 

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdo Sysas įsitikinęs, kad prezidentė kritikavo, bet nieko nesiūlė.<br>V. Valentinavičius
Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdo Sysas įsitikinęs, kad prezidentė kritikavo, bet nieko nesiūlė.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 11, 2013, 7:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:51 PM

Dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininko Vytauto Bruverio teigimu, prezidentės metinė kalba labiau politinė, mažiau technokratinė.

„Prezidentė pamėgino sudėlioti strateginius akcentus. Buvo galima jausti, kad kalba politinė figūra, šalies vadovė, o ne valdininkė“,– kalbėjo V. Bruveris.

Anot politologo, šalies vadovės kalbos turinys nelabai skiriasi nuo ankstesnių pranešimų, tačiau pranešimas buvo politiškai tendencingesnis. Prezidentė nevengė demonstruoti savo simpatijų dešiniajam elektoratui, o kalba panašėjo į Eligijaus Masiulio ir Andriaus Kubiliaus pasisakymus.

„Viskas nepaprastai gerai, Lietuva – Europos švyturys, kelrodė žvaigždė, nuversti kalnai, judame į priekį“, – ironizavo politikos apžvalgininkas.

Anot Socialdemokratų partijos vicepirmininko Algirdo Syso, šis prezidentės metinis pranešimas išsiskyrė tuo, kad buvo ne tik „kalimo“ momentų, bet ir optimizmo, pastebėtų teigiamų dalykų.

„Šis pranešimas buvo Seimo nariams, žurnalistams, ir ambasadoriams. 70 proc. Lietuvos žmonių susiduria su visiškai kitokiomis problemomis nei kalbėjo prezidentė. Tai nedarbas, mažos pajamos, pensijos, pragyvenimui žmonės ima kreditus. Apie tai prezidentė sąmoningai, o gal pritrūko laiko, nutylėjo“, – nevyniojo žodžių į vatą A. Sysas.

V. Bruveris teigė, kad viena balčiausių pranešimo dėmių – prezidentė nekalbėjo apie pagrindines, struktūrines problemas, kurios tęsiasi ne vienerius metus: „Kam gadinti gražią, šventinę, nuotaiką prieš pirmininkavimą Europos Sąjungai. Visi susirinkome pasidžiaugti.“

Darbo partijos (Leiboristų) pirmininko Vytauto Gapšio nuomone, pranešimo parengimui prezidentė skyrė daugiau laiko, labiau jam ruošėsi, tačiau pasirinkta tik viena – Europos Sąjungos pirmininkavimo tematika.

„Kartais atrodo, kad ties pirmininkavimu ES viskas ir pasibaigs. Tautos istorija baigsis, nieko nebelieka, nieko nebevyksta“, – ironizavo V. Gapšys.

Anot V. Gapšio, reikia suprasti prezidentę, artėja prezidento rinkimai. Esą buvo kalbama labiau apie tai ką padariau, o ne apie tai, ką galima nuveikti kitą kadenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.