Lietuviams trūksta patikimų politikų (apklausa)

Kokie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams? Atsakydami į tokį klausimą daugelis žmonių neturi didelio pasirinkimo. Tai parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” birželio 7–17 d. atliktos apklausos rezultatai.

Maždaug penktadalis apklausos dalyvių mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja prezidentė D. Grybauskaitė.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Maždaug penktadalis apklausos dalyvių mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja prezidentė D. Grybauskaitė.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:44 AM

Piliečiai mano, kad jų interesams deramai gali atstovauti labai mažai veikėjų, nors save laikančių reikšmingais apstu. Tik devyni politikai surinko daugiau kaip po 1 proc. apklausos dalyvių balsų.

Taigi daugelis gyventojų pastebėjo tai, apie ką jau seniai garsiai kalba politologai, – šalyje juntamas tikrų politikos lyderių deficitas.

Maždaug penktadalis apklausos dalyvių mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tokio pat pasitikėjimo šalies vadovė buvo sulaukusi ir gegužę.

O štai antroje vietoje įsitvirtinusio premjero Algirdo Butkevičiaus reitingas per pastarąsias savaites dar sumažėjo – iki 15 procentų. Kovo mėnesį šis skaičius buvo pasiekęs 21,2.

Gyventojų interesams atstovauja šiaip sau, bet vis tiek simpatingas. Tokią išvadą apie A. Butkevičių galima daryti palyginus dvi „Vilmorus” pateiktas lenteles. Mat net 61,9 proc. žmonių socialdemokratų lyderį vertina palankiai ir tik 15,6 proc. nepalankiai.

Šiuo atžvilgiu premjeras nedaug atsilieka nuo prezidentės, surinkusios 65,5 proc. palankių ir 16,3 proc. nepalankių apklausos dalyvių nuomonių.

Beje, prieš mėnesį D. Grybauskaitę palankiai vertino 70,1 proc. respondentų.

Įdomios reitingų lenktynės vyksta tarp partijos „Tvarka ir teisingumas” veikėjų – pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso ir jo pavaduotojo aplinkos ministro Valentino Mazuronio.

Gyventojų nuomone, jų interesams šie politikai atstovauja vienodai.

Tačiau V. Mazuronis gana stipriai lenkia R. Paksą pagal palankias ir nepalankias nuomones.

Pasidžiaugti didėjančia žmonių parama gali ne tik aplinkos ministras, bet ir kai kurie kiti ministerijų vadovai, pavyzdžiui, Juozas Bernatonis, Linas Linkevičius, Juozas Olekas.

Šiuokart stebėtiną šuolį (sunku pasakyti, kodėl) reitingų lentelėje padarė Valstiečių liaudininkų ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Ryškių prošvaisčių yra ir Liberalų sąjūdžio padangėje. Ši opozicinė partija, per mėnesį pagausinusi savo gerbėjų būrį, pirmą kartą pralenkė (tiesa, kol kas paklaidos ribose) valdančiuosius „tvarkiečius”, kurių rėmėjų sumažėjo.

Partijų rikiuotėje toliau įtikinamai pirmauja socialdemokratai, o įkandin jų pagarbiu atstumu žengia „darbiečiai”, konservatoriai ir jau minėti liberalai. Pastarųjų lyderis Eligijus Masiulis išsiskiria ir tuo, kad pastaruoju metu surinkęs dar daugiau palankių nuomonių užima aukščiausią vietą tarp opozicijos atstovų.

Tuo metu nemėgstamiausių šalies politikų trejetas beveik nesikeičia.

Iš reitingų dugno neišsikapsto opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vedlys Valdemaras Tomaševskis ir Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą” ir portalą lrytas.lt - būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti