Prezidentės rankose - pirmininkavimo ES Tarybai moneta

Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos (ES) Tarybai progines monetas sukūręs dailininkas Rytas Jonas Belevičius sako jose norėjęs atspindėti panašumus tarp Bendrijos ir kosmoso.

Vitas Vasiliauskas ir Dalia Grybauskaitė.<br>J. Stacevičius
Vitas Vasiliauskas ir Dalia Grybauskaitė.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:30 AM

Antradienį Lietuvos bankas į apyvartą išleido 50 litų kolekcinę (proginę) ir 1 lito kolekcinę (proginę) apyvartinę monetas, skirtas Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai. Naujosios monetos Lietuvos banko Pinigų muziejuje buvo pristatytos visuomenei.

Renginyje dalyvavusi ir pirmąją proginę kolekcinę monetą iš Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko rankų gavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad ši moneta kartu taps atsakingos ir sąžiningos Lietuvos finansinės politikos simboliu.

Lietuva remia Fiskalinės drausmės sutartį bei Stabilumo augimo paktą ir dės visas pastangas, jog ši politinė valia būtų įteisinta nacionalinėje teisėje. Valstybės vadovės teigimu, finansinės drausmės laikymasis ir toliau išlieka Europos ekonominio stabilumo ir augimo garantu.

„Jau po penkių dienų Lietuva stos prie pirmininkavimo ES Tarybai vairo. Tai – didžiulė atsakomybė ir kartu istorinė pareiga mūsų šaliai. Džiaugiuosi, kad šia istorine proga Lietuva turės išskirtinę monetą, simbolizuojančią Lietuvos indėlį stiprinant visą Europos Sąjungą“, – sakė šalies vadovė. D. Grybauskaitė, priminusi pirmininkavimo svarbą, mat dar kartą Lietuva pirmininkauti galės nebent po 14 metų. Prezidentė pasidžiaugė, kad proginę monetą bus galima padovanoti svečiams, ir kiekvienas žmogus galės prisiliesti prie 1 lito apyvartinės, pirmininkavimui ES skirtos monetos.

Monetoje pavaizduotas Europos žemynas, dvylika žvaigždžių.

„Mes puikiai žinome, kad ES simbolizuoja dvylika žvaigždžių, t.y. aš tarsi norėjau surasti kažkokią paralelę tarp kosmoso ir Europos. Mes žinome, kad iš pirmapradžio to sprogimo, chaoso, dulkių formavosi žvaigždės, planetos. Taip ir po Antrojo pasaulinio karo iš chaoso – sakykime, mūsų senelių, tėvų minčių chaoso – kūrėsi kažkokia sistema, būtent, ES, kuri simbolizavo pirmiausia taiką ir tik paskui – gerą gyvenimą“, – apie savo idėją, kuri įamžinta monetoje, per pristatymą kalbėjo dailininkas.

„Na ir kaip mums sekasi? Sekasi visaip, bet, kaip ir su demokratija, – demokratija nėra pati tobuliausia sistema, bet tobulesnių mes neturime. Taip pat ir ES – ji yra tokia. Kartais galbūt iš jos pasijuokiama, kad mes, kiekviena valstybė, kaip skruzdėlės tarsi tempiame tą lapą į savo pusę, bet vis vien stebuklingu būdu tą lapą nunešame į skruzdėlyną“, – tęsė monetų kūrėjas.

„Visa ES, tarsi būdami svečiai už stalo, esame visateisiai svečiai, o ateinantį pusmetį būsime netgi ir šeimininkai ir galbūt turėsime pasakyti ir daug prasmingų tostų, ir, aišku, turėsime daug prasmingų diskusijų“, – pridūrė R. J. Belevičius. Dailininkui šios monetos – 21-a ir 22-a jo kūryboje.

Monetas nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla.

50 litų sidabrinės monetos tiražas – 4 tūkst. vienetų, 1 lito monetos iš vario ir nikelio lydinio – 100 tūkst. vienetų.

Nuo išleidimo dienos naujosios kolekcinės monetos bus parduodamos, o apyvartinės monetos keičiamos Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune.

Kolekcinėse monetose įamžinami svarbūs mūsų valstybės ir pasaulio istorijos įvykiai, žymūs veikėjai, architektūros paminklai.

Proginių monetų, skitų Lietuvos pirmininkavimui ES išleidimas – ne vienintelė šventė antradienį. Antradienį švenčiamas Lietuvos nacionalinės valiutos lito 20-metis. Ta proga Vilniaus „Prospekto“ galerijoje Lietuvos fotomenininkų sąjunga ir Lietuvos spaudos fotografų klubu atidaro parodą „Pinigai fotografijoje II“. Dvi savaites lankytojus netikėtais pinigų vaizdais stebins 50 nuotraukų, išrinktų iš daugiau kaip 400 konkursui pateiktų fotografijų. Parodoje į vieną ekspozicinę erdvę sulietas skirtingų stilių ir kartų menininkų savitas požiūris į pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.