Kišeninių prokurorų imperijoje – vis mažiau profesionalų

Gaivališkos Dariaus Valio reformos Generalinėje prokuratūroje privertė trauktis nemokančius keliaklupsčiauti ir bene profesionaliausius prokurorus. Kol valdančioji koalicija apsispręs, kokių veiksmų imtis prieš prezidentės remiamą generalinį prokurorą, regis, iš prokuratūros išsilakstys arba bus išprašyti profesionaliausi – liks tik tyleniai, nuolankiai vykdantys vadovo užgaidas. Taip situaciją šioje kertinėje valstybės įstaigoje apibūdina jos senbuviai.

Nepanorę būti D. Valio (kairėje viršuje) marionetėmis iš Generalinės prokuratūros pasitraukė prokurorai (pagal laikrodžio rodyklę): M. Dūda, A. Kliunka, K. Betingis.<br>lrytas.lt foto montažas
Nepanorę būti D. Valio (kairėje viršuje) marionetėmis iš Generalinės prokuratūros pasitraukė prokurorai (pagal laikrodžio rodyklę): M. Dūda, A. Kliunka, K. Betingis.<br>lrytas.lt foto montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 4, 2013, 2:39 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:47 PM

Situaciją, kai iš prokuratūros it skeveldros į šalis laksto ilgametę darbo prokuratūroje patirtį turintys pareigūnai - išties grėsminga. Tačiau kas konkrečiai verčia prokurorus šitaip elgtis?  Tai paaiškėjo tik trečiadienį, kai vienas žinomiausių šalies prokuroras Mindaugas Dūda pranešė nusprendęs trauktis iš Generalinės prokuratūros.

Nors ir ne drąsiai, tarsi puse lūpų, jis prakalbo apie negandas Generalinėje prokuratūroje bei neišmatuojamus jos vadovo mostus, kurie ne vieną priverčia virsti iš valties. Panašiai pernai kalbėjo iš posto pasitraukianti viena žinoma pajūrio prokurorė.

M. Dūda tai įvardijo dar konkrečiau – vadovybė siekia pažaboti prokurorų savarankiškumą: „Kardinaliai skyrėsi mano ir vadovybės požiūris į procesinę prokuroro veiklą ir savarankiškumą, taip pat ir į karjeros galimybes šioje institucijoje.“ 

Tuo pats  D. Valys kritiką atrėmė abejodamas, kad patyręs prokuroras, kuriam suteiktas vyriausiojo justicijos patarėjo laipsnis, nors kartą sprendimus priėmė ne savo valia: „Man tikrai neatrodo, kad prokuroras M. Dūda priėmė nors vieną nesavarankišką sprendimą ar buvo verčiamas tai daryti.“

Valdymo stilius – atsikratyti neįtikusiais

Vis dėlto šis patyrusio prokuroro žingsnis tik išryškino Generalinės prokuratūros, tiksliau – jos vadovo ydas. Kitaip tariant, įprotį atsikratyti neįtikusiais, nenorą taikstytis su protingesniais už save.

Birželio antroje pusėje sulaukęs pasiūlymo užimti tik prokuroro pareigas, pasitraukė žodžių į vatą nevyniojantis ilgametis Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis.

Pasibaigus Kauno apygardos prokuratūros vadovo kadencijai, Generalinė prokuratūra paskelbė naują konkursą, jame dalyvavo ir K. Betingis. Nors prokuroras surinko daugiausia balų, generalinis prokuroras jo kandidatūrą atsisakė tvirtinti. Netikėtai buvo pareikšta, kad bus skelbiamas dar vienas konkursas.

Tuomet prokurorų profesinė sąjunga apkaltino generalinį prokurorą D. Valį destabilizuojant prokuratūros darbuotojų bendruomenę.

„Laiku neviešinami jūsų sprendimo motyvai dėl prokuroro K. Betingio neskyrimo į šias pareigas, laimėjusio atranką, kelia nereikalingas diskusijas ir interpretavimus ne tik institucijos vidinėje erdvėje.

Sudaromos prielaidos vertinti, kad atrankos procedūros neparemtos skaidrumo, objektyvumo ir kitais principais“, – buvo rašoma atvirame prokurorų profesinės sąjungos laiške, kurį pasirašė Stasys Kasiulis.

Pavaldinių pergalės teismuose

Daug kritikos dėl nemokšiškos reformos generaliniam prokurorui išsakę jo pavaldiniai dar 2011 metų lapkritį kreipėsi į Valstybės kontrolę prašydami patikrinti, ar nėra pagrindo įpareigoti Generalinės prokuratūros vadovą D. Valį atlyginti žalą, kuri valstybei buvo padaryta dėl jo galimai neteisėtų veiksmų.

Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris tuomet teigė, kad dėl mažiausiai trijų neteisėtai D. Valio atleistų darbuotojų Generalinė prokuratūra jau sumokėjo beveik 100 tūkst. litų kompensacijų.

Teismai konstatavo, kad neteisėtai iš pareigų buvo atleistas Generalinės prokuratūros Vidaus audito skyriaus vyriausiasis auditorius Romualdas Kirkutis ir Vilniaus apygardos prokuratūros darbuotojas Gintautas Stalnionis.

Be to, D. Valys savo paties įsakymą atleisti iš darbo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorę Gintarę Vareikytę panaikino pats, net nesulaukęs teismo sprendimo.

2011 metų balandį generalinis prokuroras G. Vareikytę atleido, o jau rugsėjį pasirašė naują įsakymą, kuriuo ne tik panaikino atleidimą, bet ir įpareigojo Generalinės prokuratūros Finansų skyrių išmokėti vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokas už priverstines pravaikštas.

Lemtingas gurkšnis jubiliejaus proga

Apie chaosą, kuris prasidės prokuratūroje aklai įgyvendinus iš prezidentūros nuleistas reformas, vienas pirmųjų generalinį prokurorą įspėjo ir ilgametis Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka.

Vienoje Vilniaus kavinių siautulingai paminėjęs savo jubiliejų, A. Kliunka mįslingomis aplinkybėmis buvo aptiktas girtas. Po šio įvykio prokuroras parašęs pareiškimą pats pasitraukė ir pareigų.

Ryžtingai prieš D. Valio reformas ankščiau pasisakė ir Prokurorų profesinės sąjungos nariai bei pirmininko pavaduotojas Julius Rėksnys. Jo nuomone, reforma žlugdo prokuratūros darbą, paverčia prokurorus klusniais vykdytojais diktatoriaus rankose.

Bene griežčiausiai D. Valiui kirto ilgametė Palangos apylinkės prokuratūros vadovė Nijolė Požarskienė. Pareigūnė, kuriai prezidentė buvo siūliusi užimti generalinio prokuroro postą, atvirame laiške apkaltino D. Valį visišku savo darbo neišmanymu, kompetencijos ir kultūros stoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.