Mokytojų perteklių – į pensiją ir vaikų darželius

Mokinių skaičius Lietuvoje mažėja, ir tai ne naujiena – mažas gimstamumas, emigracija yra pagrindinės priežastys, dėl kurios traukiasi klasės, uždarinėjamos mokyklos. Švietimo ministras Dainius Pavalkis ramina – šiemet mokyklų uždaryta tik 13. Lietuva gali pasigirti, kad esame Europos Sąjungos šalis, kurioje vienam mokytojui tenka mažiausiai mokinių. Tačiau tai mums – ne gerbūvio rodiklis, o problema: turime mokytojų perteklių, kur juos dėti?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2013-08-28 20:23, atnaujinta 2018-03-01 16:49

„Europiniai skaičiai rodo, kad Lietuva yra mažiausiai mokinių vienam mokytojui turinti šalis iš visos Europos Sąjungos, - sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis „Lietuvos ryto televizijos“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“. - Mes turime tam tikrą kiekį mokytojų, kurie negauna pilno krūvio, jie negali užsidirbti padorios algos“.

Ministras turi idėjų, kaip spręsti mokytojų pertekliaus problemą. „Viena – leisti pensininkams garbingai išeiti į užtarnautą poilsį, išmokant išeitines kompensacijas. Antra – perkvalifikuoti pedagogus į ikimokyklinio ugdymo mokytojus“.

Švietimo profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius į vaikų darželius mokytojų nesiūlytų išgrūsti. „Andragogai“, - stebuklingas sprendimas, kuo galima paversti mokytojus, kuriems nebepakanka mokinių. Tai yra, suaugusiųjų mokytojai.

„Dalį pedagogų reikėtų paversti andragogais, - sako jis. - Ikimokyklinio ugdymo specialistų didelio trūkumo nėra. Suaugusiųjų mokymo srityje Lietuva atsilieka nuo Europos Sąjungos. Nemaža dalis mokytojų galėtų mokyti ne paauglius, o suaugusius“.

Pasak A.Jurgelevičiaus, aukštosios mokyklos yra pasirengusios suaugusiems suteikti akademines žinias, bet daugeliui suaugusiųjų, turinčių net ne po vieną aukštąjį išsilavinimą, yra poreikis mokytis „gyvenimiškų“ dalykų, kurių universitetai negali suteikti.

Suaugę žmonės iš provincijos vargu važiuotų į miestus, kur yra universitetai, mokytis. Tačiau miesteliuose ir kaimuose gali būti mokyklos kaip daugiafunkciniai centrai su sukurta baze ir specialistais.

„Ten suaugę žmonės galėtų mokytis užsienio kalbos, floristikos, siuvinėjimo, kulinarijos ir panašių dalykų“, - sako A.Jurgelevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.