V.Adamkus apie puolimą prieš prezidentę: „Nėra dūmų be ugnies“

Sekmadienį savo 87-ąjį gimtadienį minėjęs prezidentas Valdas Adamkus nuo politinių įvykių neatsiriboja. Buvęs šalies vadovas kritikuoja Lietuvos vykdomą užsienio politiką, o Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės įgėlimus prezidentei Dalia Grybauskaitei vadina moteriškomis ambicijomis, neturėsiančiomis reikšmingos įtakos Lietuvos politikai.

V.Adamkus apgailestavo, kad prieš rinkimus mėginama panaudoti turimą informaciją, manipuliuoti žmonėmis.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
V.Adamkus apgailestavo, kad prieš rinkimus mėginama panaudoti turimą informaciją, manipuliuoti žmonėmis.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Nov 4, 2013, 11:40 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:13 PM

Lietuvos ambasadoje Londone sukritikavęs Lietuvos užsienio politiką, V.Adamkus tvirtina savo žodžių neatsiimsiąs, anaiptol – tik pabrėšiąs, kad jis nėra patenkintas dabartine užsienio politika: „Objektyviai pasisakiau, stengiausi nieko neužgauti – pirštu nedūriau, o tiesiog apibendrinau Lietuvos užsienio politiką, kurią formuoja prezidentė.“

Dabar, kai vyksta puolimas iš Rusijos, jis nenorėtų būti prezidentės kailyje. Šiaip ar taip, puolimo strategija nekuriama dabar – ji sukurta ankščiau: „Seime Zigmas Vaišvila iškėlė prezidentės priklausomybę tam tikroms struktūroms, mes prariję piliulę (apie prezidentės praeitį. – Red.) tylėjome, bet Rusija nutarė ir vėl iškelti šį klausimą. Jie turi išsivežę archyvus, todėl sąmoningai mėgins nuodyti atmosferą.“

Prezidentė žino, kur ji buvo, ką ji veikė

V.Adamkus apgailestavo, kad prieš rinkimus mėginama panaudoti turimą informaciją, manipuliuoti žmonėmis. Tokį Rusijos puolimą jis vertina kaip kišimąsi į Lietuvos vidaus politiką.

„Jei žmonės nekreipia dėmesio į prezidentės praeitį, jai atleidžia – tai tik Lietuvos piliečių apsisprendimo reikalas.

Lietuviška patarlė sako: „Nėra dūmų be ugnies“. Mano manymu, kažkas yra (kažkokių duomenų apie prezidentę. – Red.), bet jokių faktų neturiu, todėl nelabai noriu komentuoti – tylėsiu ir stebėsiu, kas vyksta Lietuvoje“, – sakė jis.

Prezidento nuomone, šis klausimas labai jautrus, todėl kiekvienas jo pasisakymas gali būti suprastas, kaip mėginimas pakenkti prezidentei: „Jos praeitis – jos asmeninis reikalas. Prezidentė pati puikiai žino, kur ji buvo, ką ji darė.“

Norėtų demokratiškų rinkimų

V.Adamkus nenorėjo atskleisti, už ką jis balsuos kitų metų rudenį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, tačiau tvirtino norintis matyti demokratiškus rinkimus.

„Apgailestauju, kad dabar vyrauja tokia nuomonė: „Nėra daugiau kandidatų. Štai, yra tik viena kandidatė – neisime ir nebalsuosime.“ Tokia visuomenės elgsena tik parodytų lietuvių tautos nebrandumą. Jei mes negalime turėti stipraus ir ryškaus antro kandidato – tai ženklas, kad Lietuva nėra pribrendusi demokratijai“, – sakė jis.

Prezidento nuomone, žmonės turi turėti alternatyvą – pasirinkti tai, kas, jų nuomone, geriausia: „Nepasisakau prieš dabartinę prezidentę, ji turėtų būti lygi tarp lygių kandidatų.“

Moteriškos ambicijos

Apie Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės viešus pasisakymus prezidentas V.Adamkus pasakė trumpai – moteriškos ambicijos.

„Mano asmenine nuomone, tokie Seimo pirmininkės pasisakymai neturi jokios politinės reikšmės. Manau, kad tai – dviejų ambicingų moterų tam tikra konkurencinė kova – mėginimas įsitvirtinti politinėje arenoje“, – tvirtino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.