STT erelis toliau kapoja žurnalistus

Pirmadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba atsiprašė naujienų agentūros BNS dėl atliktų veiksmų, ieškant kas galėjo nutekinti slaptą VSD medžiagą. Tuo pačiu metu į pakartotinę apklausą išvyko BNS redaktorė Jūratė Damulytė.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2013-11-11 10:58, atnaujinta 2018-02-20 11:21

„Šiandien ryte ji vėl išvyko. Nežinau kas bus kalbama, ar bus apieškomi namai, ar garažas“, – portalui lrytas.lt sakė naujienų agentūros direktorė Jurga Eivaitė.

Anot jos, Jūratės Skėrytės kompiuteris jau grąžintas. Kitas paimtas kompiuteris nebuvo grąžintas.

„Kas buvo paimta iš J.Damulytės namų nežinau. Radome ką duoti žurnalistams, tačiau tai tikrai trukdo. Juolab, kad naujienų redaktorės nėra darbe, o kai ji būna, tai jos emocinė būklė nėra pati geriausia“, – sakė J.Eivaitė.

Direktorė pabrėžė, kad naujienų agentūros darbas yra nenutrūkstamas, todėl pastarieji įvykiai labai sutrikdė visą BNS darbą.

„Mums keistas ir STT atsiprašymas. Ar jie tikrai turėtų atsiprašyti? Kažkur yra prokuroras, kuris davė nurodymus tai daryti, kažkur yra teisėjas, kuris tai sankcionavo. STT viską korektiškai daro, šioje vietoje mes esame nukentėję, tačiau ir į juos kankorėžiai mėtomi“, – sakė direktorė.

Kada iš STT grįš J.Damulytė, BNS direktorė negalėjo pasakyti. Tačiau priešingai nei praėjusį kartą, su ja galima susisiekti telefonu: „Skambinau vieną kartą, ji skambutį priėmė.“

Susitiko su prezidente

Pirmadienį su Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmuoju pavaduotoju Žydrūnu Bartkumi susitikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad turi būti atliktas tarnybinis patikrinimas siekiant išsiaiškinti, ar nebuvo pažeistos žurnalistų tiesės.

Susitikusi su STT vadovo pirmuoju pavaduotoju, valstybės vadovė naujienų agentūrai ELTA pažymėjo, kad demokratinėje ir teisinėje valstybėje asmenims taikomos procesinės priemonės turi būti proporcingos. 

Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva yra prisiėmusi tarptautinius įsipareigojimus garantuoti ir ginti spaudos laisvę . 

Po susitikimo su Prezidente STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas pažadėjo, kad tarnyboje bus dar kartą įvertinta, ar kiekvienas pareigūnų atliktas veiksmas buvo adekvatus, ar atitiko teisės normas. 

„Asmeniškai aš norėčiau atsiprašyti žurnalistų, tų kurie galbūt neteisingai buvo informuoti arba mūsų atlikti veiksmai sukėlė šitą reakciją. Norėčiau tik patikinti, kad kiekvienas veiksmas buvo teisiškai įvertintas ir atliktas griežtai laikantis įstatymų“, - ELTAI kalbėjo Ž. Bartkus. 

Nuo platesnių komentarų STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas susilaikė. 

Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo naujienų agentūros redaktorę atskleisti informacijos šaltinį. 

BNS žada naudotis teise informacijos šaltinio neatskleisti bei kreiptis į generalinį prokurorą ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą reikalaudami paaiškinimų. 

Pareigūnai siekia išsiaiškinti, kada ir į kieno rankas pateko praėjusio ketvirtadienio rytą į Seimo kanceliariją atkeliavę slapti VSD dokumentai, įspėjantys apie galimas informacines atakas prieš Lietuvą. 

Tos pažymos buvo adresuotos Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei, Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetų vadovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.