Iš kabineto ištremta direktorė darbuojasi koridoriuje ant sofos

Trakų švietimo centro direktorė kiekvieną rytą ateina į savo darbo vietą. Tiesa, sėda ne prie stalo kabinete, o įsitaiso ant sofos koridoriuje. Ant šios sofos 59 metų Nijolė Lisevičienė pasideda nešiojamą kompiuterį ir rankinę. Kitos vietos pasidėti šiems daiktams nėra. Ji neturi net stalo. Toks neįprastas vaizdas - reorganizuotame ir jau oficialiai nebeegzistuojančiame Trakų švietimo centre.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 20, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:20 AM

Tačiau apie viską – nuosekliai. Pertvarkymai įvyko dar gegužės pabaigoje. Trakų švietimo centras skilo į dvi įstaigas – Trakų švietimo pagalbos tarnybą ir Trakų suaugusiųjų mokyklą.

Švietimo pagalbos tarnybos laikinąja direktore buvo paskirta Rasa Dikevičienė, o suaugusiųjų mokyklos - Jurgita Švirnienė.

Visi buvusio centro darbuotojai buvo perimti naujai susikūrusių įstaigų.

Dvidešimt aštuoniems darbuotojams atsirado darbo vietos. Išskyrus vieną. Direktorę.

Kur dėti nebereikalingą žmogų?

Sprendimą reorganizuoti Trakų švietimo centrą savivaldybė priėmė gegužės 30 dieną. Tą pačią dieną buvo priimtas nutarimas, kuriame nurodoma, kad iki pertvarkomo Trakų švietimo centro išregistravimo, direktorei N.Lisevičienei reikia pasiūlyti kitas pareigas, atitinkančias jos išsilavinimą ir kompetenciją.

Tačiau šis nutarimas buvo pakeistas. Rugpjūčio 29-ąją priimtas sprendimas, kuriuo numatyta: Trakų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas buvo įpareigotas įteikti įspėjimą apie atleidimą iš užimamų pareigų.

Papildomai buvo parašyta, kad N.Lisevičienei nėra galimybės pasiūlyti kitų pareigų.

Tačiau įspėjime, kurį gavo moteris, paminėta, kad jai darbo vieta gali būti pasiūlyta per keturis mėnesius – iki vasario 28 dienos. Jeigu jokių pareigų nebus pasiūlyta, nebeegzistuojančio centro direktorė bus atleista.

Sušlubavo sveikata

Gavusi žinių, kad centre bus vykdoma reorganizacija, N.Lisevičieė sunegalavo. Nuo birželio 3 dienos ji buvo paguldyta į ligoninę Vilniuje. Moteriai atlikta operacija. Nedarbingumo lapelį ji turėjo iki spalio 28 dienos.

Po daugiau nei keturių mėnesių norėjusi grįžti į darbą, moteris nebežinojo, kur jai eiti. N.Lisevičienė kreipėsi į Trakų savivaldybę. Ten buvo paaiškinta, kad Švietimo centro nebeliko, tačiau jokių kitų pareigų jie negali pasiūlyti.

„Ėjau į savivaldybę paklausti, kur yra mano darbo vieta. Man buvo parodytas tas įspėjimo lapas.“

Neegzistuojančio centro direktorei buvo pasiūlyta rašyti prašymą dėl atleidimo. „Tačiau kodėl aš turiu būti atleista? Kam reikia paskirti laikinus vadovus?“, - piktinosi moteris.

Ką jai daryti toliau, buvo nelabai aišku. Todėl N.Lisevičienė grįžo prie savo buvusio kabineto durų. Nors ir likviduoto centro, tačiau oficialiai vis dar esanti direktorė, N.Lisevičienė tiesiog atsisėdo ant sofos už savo buvusio kabineto durų.

„Spalio pabaigoje dar nešildė, todėl teko sėdėti su striuke. Pradėjau kosėti, pakilo temperatūra, todėl pasiėmiau dvi savaites atostogų“, - pasakojo moteris.

Darbo atžvilgiu, skirtumo tarp to, ar N.Lisevičienė yra atostogose, ar savo apverktinoje darbo vietoje, – nėra. Savo darbo dienomis moteris skaito laikraščius.

Ir taip – kiekvieną dieną. Ji nuo 8 val. ryto iki 17 val. vakaro sėdi ant sofos. Ir nieko daugiau. Jeigu neateis į savo darbo vietą - koridorių, tai bus pravaikšta.

„Už šį sėdėjimą man moka atlyginimą. Galima suprasti, kad taip savivaldybė taupo pinigus? Buvo viena įstaiga, dabar dvi, o atlyginimai mokami trims direktorėms. Kai išeisiu man turės būti sumokėta didelė išeitinė suma, kompensacija už nepanaudotas atostogas. Sudėjus dar šių keturių mėnesių atlyginimą, suma sudaro beveik vienerių metų atlygį“, - skaičiavo N.Lisevičienė.

Moteris kalbėjo su nuoskauda – jai iki pensijos liko treji metai. Anksčiau ji nebuvo gavusi jokių nuobaudų: „Tik padėkos. O dabar - lyg niekur nieko nušalina.“

N.Lisevičienei pikčiausia, kad jai sudaromos tokios sąlygos, jog ji pati turėtų parašyti prašymą dėl atleidimo.

„Jeigu dabartinė direktorė praeina ir net nepasisveikina, tai kas man duos kokį nors stalą ar kėdę? Leis atsisėsti kitur, tai sėdėsiu kitur. Tačiau šiandien situacija yra tokia, kokią matote“, - šyptelėjo moteris.

Švietimo centre moteris dirbo 10 metų. Prieš tai keturiolika – kitoje švietimo įstaigoje, buvo mokytoja. „Labai skaudu, kai šitiek dirbus, iš tavęs yra pasityčiojama“, - kalbėjo N.Lisevičienė.

Darbo sąlygos - neužtikrintos

Trakų meras Vytautas Zalieckas paskambinus portalo lrytas.lt žurnalistais nebuvo labai patenkintas. Meras keletą kartų pakartojo, kad Švietimo centro reorganizacija įvyko teisėtai ir teismo sprendimu.

„Jis buvo įkurtas neteisėtai. Todėl šis centras buvo likviduotas. Mes vykdome teismo sutartį ir viską darome pagal įstatymų numatytą tvarką“, - greitakalbe bėrė V.Zalieckas.

Jis pridūrė, kad daugiau šia tema neturi ko pasakyti ir metė ragelį.

Pavykus dar kartą susisiekti su meru, jis paaiškino, kad buvusio centro direktorei yra pasiūlytos naujos pareigos. Paklausiau, kodėl moteris turi sėdėti koridoriuje ant sofos, jis patikino, kad N.Lisevičienės situaciją išsiaiškins.

Pataria rašyti skundą

„Nepaisant to, kad darbuotojui yra įteiktas įspėjimas dėl atleidimo iš pareigų, darbdavys privalo jam užtikrinti tinkamas darbo sąlygas tiek darbuotojų saugos ir sveikatos, tiek darbo įstatymų požiūriu, nes ir įspėjimo laikotarpiu galioja visi darbo įstatymai“, – sužinojusi apie absurdišką situaciją Trakuose sakė Darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vadovė Gabrielė Banaitytė.

Ji pabrėžė – jei darbuotojo teisės yra pažeidžiamos ir situacijos nepavyksta išspręsti bendru darbuotojo ir darbdavio sutarimu, jis turi teisę kreiptis su skundu į darbo ginčų komisiją prie vieno iš Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių, šiuo atveju – Vilniaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.