Politikos ringe laukia intriguojanti Z.Balčyčio ir D.Grybauskaitės kova

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) į ringą kautis dėl prezidento posto 2014-aisiais su „reitingų karaliene“, juodą karatė diržą turinčia 57 metų Dalia Grybauskaite išleido inteligentišką politikos senbuvį, 60 metų europarlamentarą Zigmantą Balčytį.

Z.Balčytis vertinamas kaip ramaus, bet tvirto būdo politikas.<br>D.Umbraso nuotr.
Z.Balčytis vertinamas kaip ramaus, bet tvirto būdo politikas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 4, 2013, 8:29 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:08 AM

Dauguma politologų kraipo galvas, tiesiai šviesiai sakydami, kad LSDP kandidatas gaus nokautą jau pirmajame raunde. Tačiau yra politikos ekspertų, santūrią kairiųjų politiką vadinančių geriausia alternatyva „geležinio kumščio“ šalininkų dievinamai griežtuolei.

Ilgai blaškęsi, ieškodami kandidato prezidento rinkimams, socialdemokratai pirmadienį apsistojo ties europarlamentaro, buvusio susisiekimo ir finansų ministro Zigmo Balčyčio figūra. Jam kelią užleido premjeras Algirdas Butkevičius, kuris anksčiau užkulisiuose buvo minimas kaip tinkamiausias kandidatas į prezidentus, nes jo reitingai kilo kaip ant mielių.

Atsitraukė ir tokie socialdemokratų politikos grandai, kaip sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, krašto apsaugos ministras Juozas Oleka, Seimo nariai Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis.

Užteks ir Europos Parlamento

Seimo narė, socialdemokratė Birutė Vėsaitė, žurnalisto paklausta, ar nesijaučia įžeista, kad kandidatuoti į prezidentus nebuvo pasiūlyta jai, kaip labai aktyviai ir ambicingai politikei, atsakė: „Ne. Mano ambicijos taip toli nesiekia. Aš tik galvoju iškelti kandidatūrą į Europos Parlamento rinkimus. Būti prezidente mano ambicijos nesiekia. Esu įsitikinusi, kad Z.Balčytis laimės, tikiu mūsų pergale!“ – karštai pareiškė buvusi ūkio ministrė, išskridusi lauk iš posto, kai nuskrido į Kazachstaną verslininkų lėktuvu.

B.Vėsaitė sakė, kad kai kurie skyriai susirungti su D.Grybauskaite siūlė buvusiai socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei, bet šioji atsisakė.

Socialdemokratų partijos senbuvis Bronius Bradauskas apgailestavo, kad jo amžius jau neleidžia realiai galvoti apie prezidento postą.

„Prie geros užstalės su gera kompanija gal ir pabūčiau prezidentu. Bet jei iš tikrųjų – viskam savas laikas, amžius daro savo“, – šmaikštavo 69 metų politikas.

Į Prezidentūrą – jau per vėlu

Paklaustas, ar Z.Balčytis – geriausias socialdemokratų variantas susiremti su tokia stipria varžove, kaip D.Grybauskaitė, B.Bradauskas atsakė: „Gal geriau būtų tikęs premjeras A.Butkevičius, jo reitingai dideli. Bet toks jau partijos sprendimas... Z.Balčytis irgi stiprus politikas, be kovos tikrai nepasiduos“, – užtikrino B.Bradauskas.

Politikos veteranas atskleidė, kokie Z.Balčyčio privalumai bus pabrėžiami per rinkimų kompaniją.

„Atkreipsime dėmesį į jo patirtį, išmintį, gebėjimą išklausyti ir suprasti žmones. Z.Balčytis tikrai nepasakys neapgalvotų dalykų, neužsispirs aklai kur nereikia, nekalbės vieną dieną taip, kitą atvirkščiai“, – aiškino B.Bradauskas.

Įvaizdis – dar ne viskas

Įvaizdžio specialistas Giedrius Drukteinis apie Z.Balčytį taip pat geros nuomonės, bet jo sėkme prezidento rinkimuose labai abejoja.

„Su Z.Balčyčiu viskas gerai – žmogus protingas, išsilavinęs, švariomis panagėmis. Bet baikime vynioti žodžius į vatą – neturi jis daug galimybių įveikti D.Grybauskaitę. Ne įvaizdis svarbu, liaukimės jį pervertinti. Svarbu, ką prezidentas duos žmogui, konkrečiam piliečiui – jums, man, Giedriui Drukteiniui“, – kalbėjo įvaizdžio specialistas.

G.Drukteinio manymu, didžiausias Z.Balčyčio trūkumas yra tas, kad jis ilgą laiką praleido Briuselyje, dingo iš Lietuvos politinės padangės.

„Kas lietuvių politikams yra Europos Parlamentas? Politinis pensionas. Didelė pensija, sotus gyvenimas, Lietuvoje mažai kam rūpi, kas ir ką ten veikia. Z.Balčytis gali tikėtis pasiturinčių inteligentų paramos, bet tautos masių palankumą jam bus sunku užkariauti“, – įsitikinęs G.Drukteinis.

Politologas Vytautas Dumbliauskas pirmajame prezidento rinkimų raunde žada ne daugiau 10 proc. balsų. Politologo nuomone, už jį balsuoti turėtų socialdemokratų rinkėjai, nepatenkinti D.Grybauskaitės valdymu. Tokių galėtų būti maždaug 50 proc. tradicinio LSDP elektorato, o gal ir daugiau.

Geriausia D.Grybauskaitės pamaina

„Vis tik Z.Balčytis stipresnis varžovas D.Grybauskaitei nei Artūras Paulauskas. Pastarasis jau pabuvojo aukštuose postuose, rinkėjams neatrodo pakankamai šviežias. Ir jo atėjimas pas Viktorą Uspaskichą nepridėjo populiarumo taškų. O V.Andriukaitis turbūt nesiryžo kelti kandidatūros: dabar jo pavardė mirgėte mirga žiniasklaidoje, pralaimėjimas jam būtų skaudus smūgis. O kad V.Andriukaitis pralaimėtų D.Grybauskaitei, beveik nėra abejonių“, – kalbėjo politikos ekspertas.

Kitaip galvoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslininkė Jūratė Novagrockienė. Jos manymu, Z.Balčytis yra ne tik socialdemokratų siūloma tinkamiausia kandidatūra, bet ir apskritai būtų geriausia D.Grybauskaitės pamaina.

„Taip, rungtis su vidaus politikos lauke aktyviai žaidžiančia D.Grybauskaite jam, pastaruoju metu kaip europarlamentarui daugiau dirbančiam užsienio politikos srityje, bus nelengva, bet pergalės galimybę Z.Balčytis turi. Jis būtų ne mažiau kompetentingas tvarkydamas užsienio politikos, santykių su ES reikalus, kaip ir D.Grybauskaitė. Z.Balčytis galbūt atkurtų prezidento Valdo Adamkaus puoselėtus Rytų Europos politikos prioritetus, pagerintų santykius su kaimynais“, – teigė J.Novagrockienė.

V.Andriukaitis netinka

Ką turėtų daryti Z.Balčytis, kad pritrauktų daugiau rinkėjų? J.Novagrockienė sakė, kad socialdemokratui patartina kuo dažniau būti ir veikti Lietuvoje, priminti apie save tiems, kurie jį primiršo, kai Z.Balčytis išvyko į Briuselį.

„Jis ir jo įvaizdžio kūrėjai turėtų pabrėžti nuosaikų būdą, ramumą. Z.Balčytis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie pavargo nuo D.Grybauskaitės kategoriškumo, autoritarinio valdymo stiliaus“, – teigė politologė.

Kalbėdama apie Z.Balčytį, kaip tinkamiausią socialdemokratų kandidatūrą, J.Novagrockienė griežtai nesutiko, kad kairiųjų veteranas V.Andriukaitis būtų tinkamesnis variantas.

„Jokiu būdu, V.Andriukaitis susikompromitavo, sukeldamas sąmyšį sveikatos apsaugos sistemoje. Juk ne tik medikai, bet ir eiliniai piliečiai suvokia, kad V.Andriukaitis pradėjo ne iš to galo. Valstybinę sveikatos apsaugą reikia normaliai sureguliuoti, nes ten netvarka, o ne smaugti privatų medicinos verslą. V.Andriukaitis tikrai pralaimėtų prezidento rinkimus“, – įsitikinusi J.Novagrockienė.

Ramus, bet tvirtas

Apžvalgininkai, kalbėdami apie Z.Balčytį, dažniausiai pabrėžia jo santūrumą ir nuosaikumą. Tačiau jį pažinoję, pavardės neskelbti prašę politikai, buvę Susisiekimo ministerijos darbuotojai kalbėjo ir apie kitas galimo kandidato į prezidentus savybes.

„Z.Balčytis atrodė kaip Algirdo Brazausko aplinkos žmogus, bet tikrai nebuvo jo aklas įrankis, nežiūrėjo į prezidentą, premjerą ištikimo šuniuko akimis, kaip ne vienas ano meto socialdemokratų vadukas. Jei manydavo esant reikalinga, ginčydavosi su A.Brazausku, tvirtai laikėsi savo nuomonės, jei turėjo argumentų. Kai kuriems LSDP veikėjams tada ir gal net dabar truputį kliūva Zigmo savarankiškumas ir reiklumas. Kai kada jis būna griežtesnis ir už pačią D.Grybauskaitę“, – pasakojo šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.