D.Grybauskaitė įvertino ES pirmininkavimo darbus

Lietuva ES Tarybai pirmininkauja 2013 metų antrąjį pusmetį.

Kalbėdama apie Vilniaus viršūnių susitikimą prezidentė pabrėžė, kad Rytų partnerystės programa įgavo naują pagreitį.<br>R.Dačkaus nuotr.
Kalbėdama apie Vilniaus viršūnių susitikimą prezidentė pabrėžė, kad Rytų partnerystės programa įgavo naują pagreitį.<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2013, 11:06 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:33 PM

Susitikime su ambasadoriais D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuvos pirmininkavimas yra sėkmingas ir apie 80 procentų užsibrėžtų darbų jau pavyko įgyvendinti, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Pagrindiniais Lietuvos pirmininkavimo rezultatais šalies vadovė įvardino po ilgų derybų pasiektą politinį sutarimą su Europos Parlamentu dėl 2014-2020 metų ES biudžeto ir praėjusią savaitę Vilniuje įvykusį viršūnių susitikimą Rytų partnerystės klausimais.

„Labai svarbu, jog pavyko laiku sutarti dėl septynmečio ES biudžeto. Tai reiškia, kad jau nuo kitų metų pradžios bus galima panaudoti europinę paramą jaunimo nedarbui mažinti, ekonomikos augimui skatinti, strateginiams energetikos projektams įgyvendinti. Šios finansinės lėšos yra labai reikalingos visos Europos konkurencingumui užtikrinti“, - sakė prezidentė.

Kalbėdama apie Vilniaus viršūnių susitikimą prezidentė pabrėžė, kad Rytų partnerystės programa įgavo naują pagreitį. Vilniuje pasirašyti strateginiai ES susitarimai su Rytų partnerėmis, kurių svarbiausias - asociacijų sutarčių su Moldova ir Gruzija parafavimas. Pasak D.Grybauskaitės, Rytų partnerystės šalims tai galimybė kurti geresnę, saugesnę ir demokratinėmis vertybės pagrįstą ateitį. Be to, pasistūmėta ir vizų liberalizavimo srityje: nuspręsta nuo kitų metų pradžios įvesti ES bevizį režimą Moldovos piliečiams, ES pasirašė sutartį su Azerbaidžanu dėl supaprastinto vizų režimo.

Pranešime taip pat pažymima, kad siekiant sukurti ES vidaus energijos rinką pirmą kartą septynerių metų ES biudžete numatyta finansavimo eilutė strateginiams jungčių projektams ir sudarytas bendro ES intereso projektų sąrašas. Į jį pateko 15 projektų iš Baltijos šalių, iš kurių šeši yra Lietuvos projektai.

Pajudėta į priekį ir kuriant Bankų sąjungą - sutarta dėl bankų priežiūros mechanizmo, kuris vykdys finansų ir skolų krizių prevenciją, o gruodžio Europos Vadovų Taryboje tikimasi sutarti dėl bankų pertvarkymo mechanizmo, kuris padės spręsti bankų nemokumo problemas, bendrųjų nuostatų. Prezidentės teigimu, efektyviai veikianti Bankų sąjunga užtikrins atsakingą finansų politiką, padės išvengti finansinių krizių ateityje ir numatys pagalbos priemones sunkumų ištiktoms šalims.

Akcentuojama ir tai, kad Lietuvos pirmininkavimo metu pradėtos ES derybos su JAV dėl laisvosios prekybos sutarties, kuri bus didžiausias prekybinis sutarimas pasaulyje. Nuo liepos mėnesio jau įvyko du derybiniais raundai, šiais metais planuojamas dar vienas susitikimas.

Lietuva ES Tarybai pirmininkauja 2013 metų antrąjį pusmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.