D.Grybauskaitės pranašumas reitingų lentelėje - be konkurencijos

Palankiausiai vertinamų

Apklausos rezultatai džiugina D.Grybauskaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Apklausos rezultatai džiugina D.Grybauskaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 10, 2014, 9:18 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:53 PM

D.Grybauskaitė, jeigu nuspręstų dalyvauti pavasarį vyksiančiuose šalies vadovo rinkimuose, savo potencialius konkurentus - apie kandidatavimą galvojantį Seimo Darbo partijos frakcijos narį ir Darbo partijos pirmininko pavaduotoją Artūrą Paulauską bei europarlamentarą socialdemokratą Zigmantą Balčytį - lenktų kone dvigubai, rodo apklausa.

Z.Balčytis, vertinamas kaip rimčiausias konkurentas D.Grybauskaitei, turįs ambicingų planų dalyvauti Prezidento rinkimų kampanijoje ir nusiteikęs rinkimus laimėti, atsilieka ne tik nuo jos, bet ir nuo A. Paulausko.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu gruodžio 9-17 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ apklausos duomenimis, gruodžio pabaigoje šalies gyventojai palankiausiai vertino prezidentę D.Grybauskaitę - ją palankiai vertino 73 proc. rinkėjų. V.Adamkui savo simpatijas atidavė 65 proc., o A.Butkevičiui - 62 proc. respondentų.

Dar devynis visuomenės veikėjus šalies gyventojai įvertino daugiau palankiai nei nepalankiai. Tai europarlamentarė socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, aplinkos ministras „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Rolandas Paksas, socialdemokratai sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ir užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis, Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys Eligijus Masiulis ir europarlamentaras Z. Balčytis.

Nepalankiausiai 2013-ųjų pabaigoje šalies gyventojai vertino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininką, Seimo opozicijos lyderį Andrių Kubilių (69 proc. įvertino nepalankiai), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininką, europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį (65 proc.), Seimo Pirmininkę, Darbo partijos vadovę Loretą Graužinienę (63 proc. ), Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininką profesorių europarlamentarą Vytautą Landsbergį (61 proc.), sostinės merą politinės partijos „Sąjunga TAIP“ vadovą Artūrą Zuoką (59 proc.), parlamentarus darbietį Viktorą Uspaskichą (57 proc.) ir „tvarkietį“ Petrą Gražulį (53 proc.).

Lyginant su lapkričio mėnesio apklausa, labiausiai (6 procentiniais punktais) pagerėjo Vilniaus mero A. Zuoko vertinimas. 4 procentiniais punktais palankiau gyventojai įvertino Prezidentę D. Grybauskaitę, o 3 procentiniais punktais pagerėjo Seimo Pirmininkės pavaduotojo Vydo Gedvilo vertinimas.

Per paskutinį mėnesį 4 procentiniais punktais pablogėjo Liberalų sąjūdžio pirmininko E. Masiulio vertinimas, o 3 procentiniais punktais sumažėjo palankiai vertinančių Seimo Pirmininkės pavaduotoją Ireną Degutienę. Kitų visuomenės veikėjų vertinimai pakito nežymiai arba liko tokie patys.

Nors oficiali Prezidento rinkimų kampanija prasidėjo prieš porą mėnesių, kol kas norą juose dalyvauti viešai pareiškė tik Z. Balčytis ir A. Paulauskas. Prezidentė D. Grybauskaitė apie savo sprendimą žada pranešti iki vasario vidurio. Pagal dabartinius reitingus, D.Grybauskaitę palankiai vertina 73 proc. rinkėjų, nepalankiai - 20 proc. A.Paulauskas palankiausiai vertinamų visuomenės veikėjų lentelėje užima 11 vietą, politiką palankiai vertina 39 proc., nepalankiai - 45 proc. rinkėjų. LSDP kandidatas į Prezidentus Z.Balčytis, į kurį vilčių nemažai deda ir A. Butkevičius bei tikisi, kad visuomenės nuomonė apie Z. Balčytį gali labai greitai pasikeisti, pagal populiarumą yra 15 pozicijoje. Z. Balčyčiui savo simpatijas atiduoda 34 proc. rinkėjų, neigiamai vertina 32 proc. respondentų.

Neaišku, ar jau šiais metais vyksiančiuose Prezidento rinkimuose galės dalyvauti partijos Tvarka ir teisingumas lyderis R.Paksas, tačiau jo reitingai šiuo metu atrodo konkurencingiausi po D.Grybauskaitės. R.Paksas pagal populiarumą rikiuojasi 7 vietoje, jį teigiamai vertina 43 proc., neigiamai - 42 proc. rinkėjų.

Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) direktorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad LSDP kandidatas į Prezidentus Z.Balčytis galimybių užsidirbti politinių dividendų turįs, bet šiuo metu jo galimybės atrodo panašios į A.Paulausko, tačiau smarkiai menkesnės nei turėtų dabartinė prezidentė D.Grybauskaitė, jeigu dalyvautų rinkimuose.

Tačiau, pasak politologo, negalima teigti, kad A.Paulauskas būtų rimtesnis konkurentas Z.Balčyčiui. Tokiu atveju reiktų atlikti daugiau tyrimų ir respondentų klausti, ką jie rinktųsi iš dviejų pretendentų.

„Visgi visose apklausose, nepaisant nedidelių skirtumų tarp pretendentų Z.Balčyčio ir A.Paulausko reitingų, yra vienas aiškus panašumas, tai, kad dabartinė Prezidentė pirmauja visuose reitinguose be išimties ir, manau, kol kas turbūt tai yra pagrindinis esamos situacijos bruožas, kuriuo remiantis galima teigti, jog jos perspektyvos būtų geriausios, o kas būtų antras pretendentas ir kiek balsų galėtų surinkti, kol kas būtų labai sudėtinga pasakyti“, - sakė R.Vilpišauskas.

Kita vertus, politikos ekspertas atkreipė dėmesį, jog kol kas tebeišlieka galimybė, kad R. Paksas gali dalyvauti rinkimuose, tiesa, jo dalyvavimas rinkimuose susijęs su kai kuriais teisiniais neaiškumais. R.Paksas būtų rimčiausia atsvara D.Grybauskaitei.

„Sudėtinga prognozuoti, bet tai galėtų būti dar vienas kandidatas, kuris pats yra sakęs, jog dalyvautų, o ar atsiras naujų - kol kas sunku pasakyti. Gali būti, kad tie, kurie svarsto, laukia, ką nuspręs Prezidentė ir ką oficialiai paskelbs. Priklausomai nuo to, gali arba atsirasti dar naujų norinčių dalyvauti Prezidento rinkimuose, arba ne“, - kalbėjo pašnekovas.

VU TSPMI direktorius nebuvo linkęs numoti ranka į kalbas, kad Prezidento posto gali siekti ir Seimo pirmininkė, Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė. Kad L.Graužinienė kandidatuos į Prezidentės postą ir euro klausimas bus jos reklaminės kampanijos „arkliukas“, neatmetė galimybės ir Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, nors, pagal naujausias visuomenės apklausas, L.Graužinienę kol kas palaiko tik 25 proc. rinkėjų.

„Tai yra realu. Bent jau taip galima teigti žinant jos tapimo Seimo Pirmininke aplinkybes, kai greitai, be didesnių viešų paaiškinimų, ji pakeitė savo kolegą Vydą Gedvilą šioje pozicijoje, todėl nebūtų nuostabu, jeigu ji pakeistų Darbo partijos kandidatą A. Paulauską rinkimų kampanijos metu. Bet tam, mano nuomone, būtina viena aplinkybė, t.y. jos reitingų didėjimas. Turbūt Darbo partija ir ji pati tikisi, kad jos dabartinis kalbėjimas apie minimalaus mėnesinės algos dydžio kėlimą gali patraukti rinkėjų dėmesį ir jai pelnyti didesnį palankumą. Bet kol kas per anksti spręsti, ar tokia taktika pasiteisins“, - dėstė R.Vilpišauskas.

Pasak politologo, sunku pasakyti, ar L.Graužinienė turėtų didesnį populiarumą nei A.Paulauskas, tačiau pastaroji dėl savo užimamos pozicijos turi daugiau galimybių būtų labiau viešai matoma, ir, akivaizdu, kad tai mėgina išnaudoti.

„Todėl situacija gali keistis, bet gali keistis ir į abi puses tiek tolesnio reitingų žemėjimo, tiek galbūt ir padidėjimo“, - prognozavo politikos ekspertas.

Apibendrindamas R.Vilpišauskas sutiko su daugumos analitikų nuomone, jog yra daugiau ženklų, rodančių, kad D.Grybauskaitė sieks antros kadencijos.

Prezidento rinkimai vyks 2014 m. gegužę. Oficialiai Prezidento rinkimų kampanija prasidėjo lapkričio 11 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.