Dešinieji pratrūko: šalin rankas nuo Dalios!

Visi, kurie stebisi ar piktinasi skandalingai atliekamu tyrimu dėl slaptos informacijos nutekinimo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės bandymais jį užgniaužti, yra Rusijos įrankiai, siekiantys pakenkti Lietuvai. Tokį atradimą padarė du konservatoriai, rašo „Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 15, 2014, 6:39 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:59 PM

D.Grybauskaitės užtarėjai Seimo nariai Mantas Adomėnas ir Liutauras Kazlavickas antradienį išplatino pranešimą, kuriame tvirtina, kad kai kurie žinomi Lietuvos politikai sąmoningai arba nesąmoningai tapo Rusijos specialiųjų tarnybų organizuojamojo informacinio karo prieš Lietuvą bei jos prezidentę įrankiais.

Apie tokias galimas atakas esą buvo įspėjama lapkritį paviešintoje slaptoje Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje.

„Dabar tokį informacinį puolimą prieš prezidentę ir matome, kai bandoma ją kompromituoti dėl tariamo pažymos paviešinimo“, – įžvelgė dešinieji.

Prikelti faktai ir gandai

Anot konservatorių, aktyviausiai šiose informacinėse atakose reiškiasi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas, šio komiteto narys „drąsuolis“ Valdas Vasiliauskas bei Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila.

Du konservatoriai žino ir daugiau atkaklių kovotojų su prezidente, bet jų pavardžių dėl garbaus amžiaus nemini.

Bet, pavyzdžiui, vėl pateikiamas seniai žinomas faktas, kad A.Paulausko tėvas sovietmečiu buvo aukštas KGB pareigūnas. V.Vasiliauskui primenama jo sena kelionė į JAV, kur jis į gastroles lydėjo Jaunimo teatrą, o Z.Vaišvilai prikišami atominės fizikos mokslai, kuriuos jis esą yra baigęs uždarame specialiųjų mokslinių tyrimų centre Dubnoje.

Signataras juokėsi

Bet apkaltą prezidentei rengti siūlantis Z.Vaišvila vakar juokėsi iš konservatorių pastangų apginti D.Grybauskaitę. Signataras pareiškė, kad bandydama slėpti savo biografijos faktus šalies vadovė jau yra pakankamai susikompromitavusi.

Z.Vaišvila taip pat neigė baigęs mokslus Dubnoje. Ten signataras tik stažavosi, o fiziką studijavo Vilniaus universitete kartu su dabartiniu konservatorių vedliu Andriumi Kubiliumi, kuris jo vestuvėse dar buvo ir pirmasis pabrolys.

Argumentai – primityvūs

„Drąsos kelio“ frakcijai priklausantis V.Vasiliauskas teigė, kad rimtai komentuoti konservatorių kaltinimų nėra kaip: „Jų išvedžiojimai juokingi ir primityvūs.

Tai tik patvirtina, kad visa ta nevykusi operacija su VSD pažyma buvo skirta vidaus vartojimui ir viskas sugalvota ne kur nors Maskvoje, o čia, Lietuvoje.“

V.Vasiliauskas įsitikinęs, jog dešiniųjų taikiklyje atsidūrė dėl to, kad kritikuoja jų vykdytą energetikos politiką ir nesėkmingus bandymus pertvarkyti VSD, kurio veikla tapo absoliučiai bergždžia.

O dėl kolegų mestų įtarimų sąsajomis su KGB parlamentaras ketina kreiptis į Seimo etikos sargus.

Įžvelgė senąjį planą

Konservatorių kaltinimai nenustebino ir A.Paulausko, kuris ne kartą viešai kritikavo ir tyrimą atliekančią Generalinę prokuratūrą, ir Prezidentūros elgesį per skandalą.

Nepaisant to, politikas mano, kad demokratinėje valstybėje kritika neturėtų kelti tokių įtarimų, kuriais dabar svaidosi kai kurie konservatoriai: „Bet jų taktika paprasta – teisūs yra tik tie, kurie žaidžia jų komandoje. Visi kiti jau iš anksto yra blogi arba rusų šnipai.“

A.Paulauskas įsitikinęs, jog paviešinta VSD pažyma buvo specialiai sukurta tam, kad būtų galima užčiaupti bet kokią D.Grybauskaitės kritiką: „Toje pažymoje vardijami dalykai yra abejotinos kokybės, bet reikėjo pirmųjų skambių sakinių apie puolimą prieš prezidentę.

Matyt, tikėtasi, jog iš anksto paskelbus apie kylančias grėsmes šalies vadovei visus jos kritikus bus galima pritrėkšti kaip muses laikraščiu. Nors sumanytas planas pakrypo kiek netikėta linkme, kai kas vis dar bando jo laikytis.“

Tai – įžanginė rinkimų kampanijos dalis

Lauras Bielinis

Politologas

„Reikia turėti gerą vaizduotę, kad sugebėtum šitaip argumentuoti kritiką dėl VSD pažymos nutekinimo skandalo, į kurį įsivėlė ir prezidentė.

Bet toks kalbėjimas sukuria palankią terpę šalies vadovei atmetinėti jai metamus kaltinimus.

Akivaizdu, kad rinkimų kampanijos metu ji to neišvengs ir todėl jau dabar, pasitelkus kai kuriuos konservatorius, kuriamas reikiamas fonas.

Prezidentės kritikams mesti kaltinimai yra rinkimų kampanijos sudedamoji dalis. Įžanginė. Vėliau įvairių apsistumdymų bus daugiau ir bus visiškai nesvarbu, kiek minimi faktai yra tikri, kiek – išgalvoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.