Erotinis romanas „Penkiasdešimt atspalvių“ keičia vilniečių seksą ir linksmina ugniagesius 

Erotinę trilogiją perskaičiusių vilniečių žaidimas lovoje baigėsi pagalbos šauksmu – ugniagesiai juos vadavo iš užsikirtusių antrankių. Dėl šiuo metu populiarių romanų darbo padaugėjo ne tik gelbėtojams, bet ir erotinių prekių pardavėjams. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Iš antrankių, įsigytų erotinių prekių parduotuvėse, nesunku patiems išsilaisvinti net kai šie žaislai užsikerta. Tačiau vilniečių porai to padaryti nepavyko.<br>D.Umbraso nuotr.
Iš antrankių, įsigytų erotinių prekių parduotuvėse, nesunku patiems išsilaisvinti net kai šie žaislai užsikerta. Tačiau vilniečių porai to padaryti nepavyko.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jan 19, 2014, 8:24 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:04 AM

Nors ugniagesiai gelbėtojai tampa sukrečiančių įvykių liudininkais, kai kuriuos darbus vyrai atlieka šypsodamiesi.

Taip nutiko ir praėjusį šeštadienį, kai pagalbos šauksmas atskriejo iš vieno Rasose, Kenos gatvėje, esančio namo. Lovoje rankas susirakinę antrankiais du įsimylėjėliai iš jų nepajėgė išsivaduoti.

Panašių iškvietimų Vilniuje daugėja, o Londone jie jau tapo problema, dėl kurios šio didmiesčio ugniagesiams gelbėtojams trūko kantrybė.

Dėl to kalta britės E.L.James erotinė trilogija „Penkiasdešimt atspalvių“, kurios skaitytojai romanuose aprašytas scenas nori patys išbandyti.

Darbo padaugėjo ne tik ugniagesiams, bet ir erotinių prekių pardavėjams. Vilniuje įsikūrusių parduotuvių atstovai pabrėžė, kad prekyba sekso žaislais pagyvėjo nuo praėjusių metų antrosios pusės, kai pasirodė minėta trilogija.

Kaimynai nieko negirdėjo

Gelbėti įsimylėjėlių į Kenos gatvę naktį išskubėjo net penkių ugniagesių gelbėtojų ekipažas. Per pusvalandį jie žirklėmis sukarpė antrankius ir išlaisvino meilės žaidimus žaidusią porą.

Gelbėtojai sunkiai tramdė šypseną – dar nepasitaikė, kad antrankiais būtų susirakinę du asmenys.

Tiesa, žaidžiant lovose po vieną prisirakinusį antrankiais pasitaiko. Ir tokių atvejų daugėja. Tačiau sausa statistika nutyli apie aplinkybes. Dažniau tokios pagalbos prireikia vyrams.

„Oi, ne, ne“, – ketvirtadienį „Sostinei“ pravėrusi duris kartojo Kenos gatvėje gyvenanti viena praėjusio savaitgalio istorijos dalyvių, nenorėjusi atskleisti aplinkybių.

Kas nutiko bute, nežinojo ir kaimynai, nes susirakinę gyventojai ugniagesius kvietė po 1 valandos nakties.

Raktai turi būti po ranka

Londone incidentų su antrankiais padažnėjimas jau vadinamas „Penkiasdešimties atspalvių“ efektu“.

Ugniagesiams jau teko gelbėti 79 žmones, negalėjusius išsivaduoti iš antrankių.

„Neabejoju, kad dauguma žmonių bus penkiasdešimties raudonų atspalvių, kai mūsų komandos atvyks jų vaduoti“, – santūriai juokavo ugniagesių pareigūnas Dave’as Brownas.

Londono ugniagesiai jau ragina antrankius miegamuosiuose naudojančius žmones visuomet laikyti po ranka raktus.

Paaiškėjus, kad vėl teko vaduoti iš antrankių besimylinčiųjų poras, ugniagesiai panašius atvejus pradėjo viešinti, taip stengdamiesi sumažinti jų skaičių.

Mat vieno ugniagesių ekipažo iškvietimas mokesčių mokėtojams atsieina mažiausiai 290 svarų (1189 litus).

Dovanoja kartu su romanu

P.Lukšio gatvėje įsikūrusios erotinių prekių parduotuvės fantazijos.lt atstovė Giedrė patvirtino, kad po trilogijos „Penkiasdešimt atspalvių“ pasirodymo smarkiai padidėjo susidomėjimas antrankiais. Jis juntamas nuo praėjusių metų vidurio.

„Antrankiai meilės žaidimuose – iš užsienio plūstanti mada. Vilniečiai dažniausiai renkasi dviejų rūšių – tvirtesnius metalinius ir papuoštus pūkais“, – dėstė Giedrė.

Pirmieji antrankiai skirti žaidimams, o pūkuoti dovanojami kaip suvenyras. Pasitaiko, kad į parduotuvę užsukęs pirkėjas pasakoja, kad dailius antrankius norėtų pridėti prie dovanojamos minėtos knygos.

Ar pasitaiko, kad pirkėjai skųstųsi dėl antrankių kokybės, kad jie užsikerta?

Giedrė tikino, kad tokių atvejų nepasitaiko, nes jų parduotuvėje prekiaujama antrankiais, kurie turi apsaugos sklendes.

Net pametus raktą tokius antrankius nesunku atrakinti.

„Galbūt pora žaidė su rimtesniais, policininkų naudojamais antrankiais“, – svarstė Giedrė, turėdama galvoje atvejį Kenos gatvėje.

Prilygsta Hariui Poteriui

Trilogijos „Penkiasdešimt atspalvių“ populiarumą tarp vilniečių intymių prekių parduotuvės Švitrigailos gatvėje atstovai palygino su knygomis apie Harį Poterį.

Todėl ši parduotuvė lentynas papuošė išskirtine sekso žaislų kolekcija, sukurta pagal erotiniame kūrinyje minimas sekso scenas.

Anot pašnekovų, nors „Penkiasdešimt atspalvių“ dažniau skaito moterys, sekso prekių parduotuvėse jos lankosi labai retai. Drovios vilnietės siunčia vyrus pirkti žaislų arba užuolankomis užsimena, ko norėtų.

Tada vyrai ateina ir perka dovanas savo moterims.

Parduotuvės darbuotojai pastebėjo, kad į ją užsukę knygą skaitę pirkėjai konkrečiai žino, ko nori.

Iš kitų pirkėjų neretai galima išgirsti sakinį: „Ką nors išbandyti.“ Šioje parduotuvėje viena populiariausių prekių taip pat yra antrankiai. Joje galima įsigyti ir panašius į tuos, kurie aprašyti romane.

„You are mine“ („Tu esi mano“) pavadinti klasikiniai metalo antrankiai vergovės žaidimams arba kaip aksesuaras preliudijos metu kainuoja 87 litus.

Anot pardavėjų, nors antrankiai tiesioginio malonumo nesuteikia, bet judesių suvaržymas sukelia naujų pojūčių.

Kelia bejėgiškumo būseną

Psichoterapeutas, seksologas Andrius Kaluginas antrankius įvardijo kaip antrą pagal populiarumą žaislą žaidžiant meilės žaidimus. Pirmąją vietą užima vibratoriai.

„Žinoma, tokie antrankiai neturi nieko bendra su naudojamais policininkų. Žaidimams erotinių prekių parduotuvėse įsigyti antrankiai dažniausiai būna plastikiniai, juos nesunku įveikti net užsikirtus“, – kalbėjo A.Kaluginas.

Vis dėlto specialistas pripažino, kad yra porų, kurios sadomazochistiniams žaidimams naudoja ir tikrus antrankius ar partneriui tvirtai suriša rankas virve.

Kad ir kaip būtų, bet kurių antrankių naudojimas, A.Kalugino nuomone, yra lengva sadomazochizmo forma.

Kodėl poros naudoja antrankius? „Antrankių naudojimas sukelia bejėgiškumo būseną. Tai sąmoningas noras būti paimtam, išnaudotam, pasipriešinimo imitacija“, – aiškino seksologas.

Vengia dalytis patirtimi

Dažniausiai antrankius naudoja poros, draugaujančios pirmus dvejus metus. Tai pakeliavę po pasaulį jauni žmonės, išlaisvinę savo troškimus.

Taip pat antrankius galima aptikti ir porų, gyvenančių kartu daugiau nei septynerius metus, miegamuosiuose.

Tokiais žaislais jos siekia paįvairinti lytinį gyvenimą.

Ar poros drovisi seksologui prisipažinti, kad naudoja tokius žaislus?

„Mano kabinete niekas nieko nesidrovi. Bet gyvenime žmones, prisipažinusius, kad naudoja antrankius miegamajame, palaikytų iškrypėliais.

Seksualine prasme nesame pati laisviausia tauta“, – samprotavo A.Kaluginas.

Internete yra daugybė fetišistų, sadomazochistų forumų danų, suomių arba rusų kalbomis, kuriuose žmonės kalba apie savo potyrius, dalijasi patirtimi. Bet lietuviai net virtualiojoje erdvėje vengia apie tai kalbėti.

Ar visada reikia pagalbos?

Prisimindama istorijas, susijusias su antrankiais, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Edita Zdanevičienė sakė, kad visai kas kita yra iškvietimai į policijos komisariatus, kur ugniagesiams gelbėtojams tenka vaduoti sulaikytuosius.

O patys rimčiausi atvejai – kriminaliniai. Ugniagesiams tenka išlaisvinti ir nusikaltėlių prirakintus asmenis. Ne kartą gelbėtojams teko pjauti antrankius, kuriais prie radiatorių buvo prirakinti nelaimėliai.

Viena tokia istorija nutiko Salininkuose, Kelmijos Sodų 9-ojoje gatvėje. Tačiau išlaisvintą jauną vyrą tuoj pat sulaikė policijos pareigūnai. Mat jis anksčiau buvo peiliu sužalojęs plaštaką kitam asmeniui.

Ar buvo būtina ugniagesiams gelbėtojams skubėti į Kenos gatvę? „Panašiais atvejais riba būna nedidelė – gresia pavojus žmogui ar ne? Vertinti galima įvairiai. Taip, peržvelgus kai kuriuos ugniagesių atliktus gelbėjimo darbus kartais keliamas klausimas – ar reikėjo?“ – svarstė E.Zdanevičienė.

Pigiausi – už 30 litų

Erotinių prekių parduotuvėse pačių pigiausių meilės žaidimams skirtų metalinių antrankių kaina siekia 30 litų. Už tokią pat pinigų sumą galima nusipirkti ir švytinčius antrankius.

Pūkuoti rožiniai antrankiai tokiose parduotuvėse kainuoja apie 50 litų. Yra ir antrankių pradedantiesiems, kurių kaina – 60 litų.

Už „pirmąjį suvaržymų rinkinį“, kuriame – ne tik antrankiai, tektų pakloti 100 litų. O kai kurių įmantresnių antrankių kaina siekia 200–250 litų.

Mergina bute buvo įkalinusi prancūzą

Kelias dienas prirakintam antrankiais prie radiatoriaus Vilniuje teko pabūti Olivier Mirabet.

Taip baigėsi prancūzų jūreivio ir vilnietės meilės istorija. Ji buvo panaudota kuriant Emilio Vėlyvio filmą „Redirected / Už Lietuvą!“

2007-ųjų spalį ugniagesiai gavo pranešimą apie gaisrą Pylimo gatvėje. Atvykę gaisrininkai pastebėjo, kad pro antro aukšto buto langą veržiasi ne dūmai, o garai. Ant palangės stovėjo smarkiai sumuštas vyras su antrankiais.

Nukeltas žmogus prisistatė esąs Prancūzijos pilietis. Jis pasakojo išsinuomojęs butą Žirmūnuose, tačiau mergina jį pakvietė pas save, kur atvykėlis buvo įkalintas.

Antrankiais prirakintas prie radiatoriaus O.Mirabet bute praleido kelias dienas. Nors ant palangės buvo padėta maisto, vyras jo nepalietė.

Prancūzui pavyko nurauti radiatoriaus vamzdį. Name jau buvo įjungtas šildymas, ant grindų pasipylė karštas vanduo, o pro langus besiveržiančius garus pastebėjo kaimynai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.