Prezidentės pliekiamas V.Andriukaitis dūrė atgal

Sveikatos apsaugos ministras

Ministrą V.P.Andriukaitį prezidentė kritikavo, nors jis nebuvo šalia ir negalėjo atremti D.Grybauskaitės žodžių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrą V.P.Andriukaitį prezidentė kritikavo, nors jis nebuvo šalia ir negalėjo atremti D.Grybauskaitės žodžių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-30 13:38, atnaujinta 2018-02-16 21:56

Pasak V.P.Andriukaičio, investiciniai planai dėl šios ligoninės buvo svarstomi dar praėjusioje Vyriausybėje, ir jiems nepritarta, o šalies vadovės išskirtinį dėmesį šiam objektui ministras sieja su prezidento rinkimų kampanija.

Prezidentė D.Grybauskaitė, ketvirtadienį apsilankiusi Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje Vilniuje, jos situaciją pavadino nusikalstamu aplaidumu. Šalies vadovė kritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją, kad nesiimama realių žingsnių ligoninei perkelti į Santariškių kompleksą, kaip buvo suplanuota.

„Kol kas Sveikatos apsaugos ministerijos aplaidumas ir šio projekto nevykdymas kelia nuostabą ir norėčiau pakviesti sveikatos ministrą, kuris labai daug žada, daug šneka, pradėti realiai dirbti“, - po vizito ligoninėje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

„Labai malonu, kad prezidentė pasirinko infekcinę ligoninę vizitavimui, aš ją pakviesčiau vizituoti tuberkuliozės ligonines, kalėjimų ligonines, ir kitas ligonines, Utenos ligoninę, kuri balkiais paramstyta. Aš džiaugiuosi, kad diskusija yra, ir labai smagu būtų paklausti, kodėl per pastaruosius ketverius metus prezidentei tvirtinant biudžetus, tiek nacionalinį, tiek įvertinant investicinius projektus, ji nematė problemų, kad tokios apleistos ligoninės stovi. Tuo tarpu buvo priimtas sprendimas uždaryti Raudonojo Kryžiaus ligoninę, kuri nebuvo tokia apleista, ir kuri tikrai ne caro laikų kareivinėse pastatyta, ir taip toliau“, - komentuodamas prezidentės pasisakymą BNS sakė V.P.Andriukaitis.

„Mes dabar diskutuojam su Santariškių administracija, matysim. O investiciniai planai dėl infekcinės ligoninės buvo svarstomi 2009-2011 metais, ir jie buvo nepatvirtinti, tai kyla klausimas, kodėl prezidentė tik dabar susirūpino jais? Tai gal čia stimuliuoja rinkimų kampaniją, ką gali žinot. Bet aš rinkimuose nedalyvauju“, - į šalies vadovės kritiką atsakė ministras.

„Konservatorių, liberalų ir prezidentės retorika čia sutampa, bet gal dėl to, kad čia toks prezidentinis rinkimų aljansas formuojasi? Nenuneigčiau ir tokių aplinkybių“, - pridūrė V.P.Andriukaitis.

Jis taip pat tvirtino, jog Žvėryne įsikūrusią ligoninę buvo galima parduoti kur kas anksčiau, didesne kaina. „Žvėryno sklypą parduoti ir tą ligoninę buvo galima iškelti kur kas anksčiau, kada buvo nekilnojamo turto burbulas nesprogęs, kainos aukštos, dabar, kaip žinote, kainos kritusios“, - sakė V.P.Andriukaitis, kartu pažymėdamas, kad sutinka su D.Grybauskaite, jog problemą reikia spręsti.

Prezidentė D.Grybauskaitė, ketvirtadienį apsilankiusi Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje Vilniuje, jos situaciją pavadino nusikalstamu aplaidumu. „Mes esame situacijoje, kurią vadinu nusikalstamu aplaidumu. Lietuvoje, Europoje ir turbūt pasaulyje tokių sąlygų infekcinei ligoninei niekur nerasime, o tai reiškia, kad mes savo žmones gydome rizikingomis gyvybei sąlygomis, o to negali sau leisti jokia valstybė“, - kalbėjo prezidentė.

Ji sakė besistebinti, jog Lietuva savo ar užsienio šalių piliečių nebuvo paduota į teismą dėl gydymo sąlygų šioje ligoninėje.

„Ši ligoninė aptarnauja per metus beveik 17 tūkst. žmonių, o kartais ir 30 tūkst., tarp jų - užsienio svečius. Iš tikrųjų šios sąlygos daro labai blogą įspūdį ir skleidžia žinią pasauliui apie tai, kaip mes rūpinamės savo žmonėmis“, - kalbėjo šalies vadovė.

Ligoninės medikų darbo sąlygas ji pavadino fronto sąlygomis: „Šioje ligoninėje gydytojai dirba kaip fronte, kiekvieną dieną jie rizikuoja ir savo gyvybe“.

Prezidentė pabrėžė, jog ligoninės iškėlimas kainuotų palyginti nebrangiai, o pardavus sklypą prestižiniame Žvėryno rajone beveik atsipirktų.

„Jau kelis kartus viena ar kita Vyriausybė mėgina spręsti šį klausimą, bet vis atidedama. Bet dabar atsigaunant ekonomikai yra daug daugiau galimybių. Šios ligoninės iškėlimas kainuotų palyginti labai nedaug. Tai yra Žvėrynas, du hektarai labai brangios žemės, kurią pardavus šitas projektas beveik nieko nekainuotų“, - kalbėjo prezidentė.

Prezidentės teigimu, dalį ligoninės iškelti į Santariškes būtų įmanoma jau šių metų pabaigoje.

„Aptarėme, kad būtina keisti Vyriausybės nutarimą, galima vykdyti paraleliai du procesus - renovuoti vieną iš pastatų Santariškėse ir paraleliai pardavinėti žemę, ir jau šių metų gale būtų galima iškelti dalį ligoninės iš čia. Reikia noro, politinės valios ir bendradarbiavimo tarp visų tarnybų“, - sakė D.Grybauskaitė.

Vilniaus infekcinių ligų ligoninė dar 2011 metais buvo reorganizuota į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialą. Pačios ligoninės restruktūrizavimas ir gydymo sąlygų pacientams pagerinimas buvo nukeltas jau tris kartus.

Ligoninės direktorius Arvydas Šilys sakė, kad probleminė gydymo įstaigos situacija susiklostė per kelis dešimtmečius.

„Problema prasidėjo ne 2010, ne 2008 metais, o jau kokį 50 metų yra. Kadangi girdėjote, kad dar caro laikais pastatyta ligoninė, ta problema čia visada buvo, bet niekas nežiūrėjo, nes infekcinės ligos, tuberkuliozė, tai pačios neprestižiškiausios ligos, kurios niekam nerūpi, ir pradeda rūpėti tik, kai kažkas atsitinka“, - sakė A.Šilys.

„Yra keturiasdešimties lovų skyrius, mes jame turime tris tualetus, o tas skyrius yra viduriuojančių ligonių skyrius. Įsivaizduojate, ką tai reiškia?“ - prastas higienos sąlygas ligoninėje nusakė jos direktorius.

Jis irgi pažymėjo, kad pardavus prestižinėje vietoje esantį sklypą pakaktų lėšų persikėlimui.

„Sklypo vertė apie 20 mln. litų šiuo metu, pakeitus paskirtį iš visuomeninės į komercinę, dar padidėtų. To projekto, kurio reikėtų mums persikelti, renovacijai, pastatyti priestatą, pilnai užtektų“, - sakė direktorius.

Prezidentė irgi atkreipė dėmesį, kad nors į šią ligoninę guldomi sunkūs ligoniai, jų gydymo sąlygos realiai kelia grėsmę žmonių sveikatai, ligoninės medikai - vieni profesionaliausių, tačiau pati gydymo įstaiga dešimtmečiais nebuvo rekonstruota, nėra užtikrintos elementarios higienos sąlygos.

D.Grybauskaitė su sveikatos apsaugos viceministru ir Santariškių klinikų vadovu aptarė, kokių neatidėliotinų priemonių reikia imtis sprendžiant kritinę padėtį šioje gydymo įstaigoje.

„Sveikatos apsaugai kasmet skiriama beveik puspenkto milijardo litų valstybės lėšų - šie pinigai turi būti paskirstyti taip, kad užtikrintų prieinamas, kokybiškas ir saugias paslaugas. Į ligoninę ir polikliniką atėjęs žmogus turi be pažinčių ir varginančių eilių gauti pagalbą“, - teigia prezidentė.

Prezidentė pabrėžė, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir Vyriausybė turi skubiai spręsti šios ligoninės problemą bei užtikrinti gyventojams sveikatos paslaugų saugumą.

Lietuvoje sergamumas užkrečiamomis ligomis kasmet auga ir sudaro apie penktadalį visų užregistruotų susirgimų. Užleistos tuberkuliozės susirgimo atvejų Lietuvoje fiksuojama daugiausiai visoje Europos Sąjungoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.