Vaizdai Vilniaus ligoninėje siutino prezidentę

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tęsia savo neoficialią rinkimų kampaniją. Ketvirtadienį ji apsilankė Žvėryne įsikūrusioje Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje. Prezidentė teigė pašiurpusi, kai pamatė, kokiomis sąlygomis gydomi ligoniai, dirba gydytojai.

Prezidentę lydėjo Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės direktorius Arvydas Šilys. Jis nuo šalčio gynėsi chalatu.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentę lydėjo Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės direktorius Arvydas Šilys. Jis nuo šalčio gynėsi chalatu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-01-30 11:03, atnaujinta 2018-02-16 22:17

„Tai, kas čia vyksta, yra nusikalstamas aplaidumas. Ligoniai gydomi gyvybei pavojingomis sąlygomis. Gydytojai dirba tarsi fronte, nuolat rizikuodami. Reikia tik stebėtis, kad iki šiol nė vienas pacientas nesikreipė į teismą dėl tokių baisių gydymo sąlygų“, – griežtai rėžė D.Grybauskaitė.

Trūksta tualetų

Prezidentę pribloškė žinia, jog skyriuje, kuriame gydoma apie 40 nuo viduriavimo kenčiančių ligonių, yra tik trys tualetai.

„Ši ligoninė aptarnauja per metus beveik 17 tūkst. žmonių, o kartais ir 30 tūkst., tarp jų – užsienio svečius. Iš tikrųjų šios sąlygos daro labai blogą įspūdį ir skleidžia žinią pasauliui apie tai, kaip mes rūpinamės savo žmonėmis“, – kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė tvirtino, kad laikas vykdyti seniai brandintą planą šią ligoninę iškelti, o sklypą parduoti. Ligoninės vadovus prezidentės vizitas taip sujaudino, kad, lydėdami valstybės vadovę iš vieno korpuso į kitą, jie užsivilko tik lengvus chalatus ant kostiumų, nors lauke spirgino speigas.

„Juk čia yra dviejų hektarų sklypas Žvėryne. Jį pardavus, ligoninę būtų galima iškelti be didelių išlaidų. Jau ne vienos kadencijos Vyriausybė tokį planą svarstė, bet neįvykdė. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis labai daug kalba ir žada. Tikėkimės, pradės ir veikti“, – SAM ministrui socialdemokratui įgėlė D.Grybauskaitė.

Neteisingai paskirstomos lėšos

Ligoninė dar 2011 metais buvo reorganizuota į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialą, tačiau jau tris kartus nukeltas ligoninės restruktūrizavimas ir gydymo sąlygų pacientams pagerinimas.

Pasak prezidentės, nors į šią ligoninę guldomi sunkūs ligoniai, jų gydymo sąlygos realiai kelia grėsmę žmonių sveikatai. Ligoninės medikai – vieni profesionaliausių, tačiau pati gydymo įstaiga dešimtmečiais nebuvo rekonstruota, nėra užtikrintos elementarios higienos sąlygos.

„Sveikatos apsaugai kasmet skiriama beveik puspenkto milijardo litų valstybės lėšų – šie pinigai turi būti paskirstyti taip, kad užtikrintų prieinamas, kokybiškas ir saugias paslaugas. Į ligoninę ir polikliniką atėjęs žmogus turi be pažinčių ir varginančių eilių gauti pagalbą“, – teigia prezidentė.

Siūlo parduoti brangų sklypą

Ligoninės direktorius Arvydas Šilys pabrėžė, kad probleminė gydymo įstaigos situacija susiklostė per kelis dešimtmečius.

„Problema prasidėjo ne 2010, ne 2008 metais, o jau kokius 50 metų yra. Kadangi girdėjote, kad dar caro laikais pastatyta ligoninė, ta problema čia visada buvo, bet niekas nežiūrėjo, nes infekcinės ligos, tuberkuliozė – tai pačios neprestižiškiausios ligos, kurios niekam nerūpi, ir pradeda rūpėti tik tada, kai kas nors atsitinka“, – sakė A.Šilys.

Jis irgi pažymėjo, kad pardavus prestižinėje vietoje esantį sklypą pakaktų lėšų perkelti ligoninę.

„Sklypo vertė – apie 20 mln. litų šiuo metu, pakeitus paskirtį iš visuomeninės į komercinę, dar padidėtų. To projekto, kurio reikėtų mums persikelti, renovacijai, pastatyti priestatą, visiškai užtektų“, – sakė direktorius.

Kartu su prezidente Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę aplankęs sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas pažadėjo, kad  šios gydymo įstaigos iškeldinimo į atnaujinamas Santariškių klinikų patalpas projektas bus parengtas per dvi savaites.

Lietuvoje sergamumas užkrečiamosiomis ligomis kasmet auga ir sudaro apie penktadalį visų užregistruotų susirgimų. Užleistos tuberkuliozės susirgimo atvejų Lietuvoje fiksuojama daugiausia visoje Europos Sąjungoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas