Lenkų politikai mojuoja dokumentais, kurių nėra matę akyse

Ar prezidentė meluoja tvirtindama, kad tarptautinės organizacijos Lietuvai neturi priekaištų dėl tautinių mažumų padėties, ar vis dėlto melo griebėsi Dalią Grybauskaitę viešai išplūdę Lenkų rinkimų akcijos (LRA) veikėjai?

Nors Lenkų rinkimų akcijos veikėjai tvirtina, kad tarptautinių organizacijų ataskaitos įrodo prezidentę melavus, paaiškėjo, kad jie ir patys nėra matę įslaptintų dokumentų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Nors Lenkų rinkimų akcijos veikėjai tvirtina, kad tarptautinių organizacijų ataskaitos įrodo prezidentę melavus, paaiškėjo, kad jie ir patys nėra matę įslaptintų dokumentų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 31, 2014, 12:23 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:59 PM

Bandymas rasti atsakymą į šį klausimą netikėtai atvedė į pinkles, kuriomis sumaniai naudojasi į rinkimų kampaniją pasinėrę politikai. Pasirodo, kad kai kurios tarptautinių organizacijų ataskaitos, kuriomis esą remiasi šios partijos veikėjai yra įslaptintos. Jų LRA atstovai net nėra regėję akyse. Tai pripažino ir Seimo Žmogaus teisių komitetui vadovaujantis šios partijos atstovas Leonardas Talmontas.

Viešai prezidentę melage išvadinusi LRA į energetikos viceministrus deleguota Renatka Cytacka plačiai nuskambėjusiame savo laiške remiasi ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vyriausiojo komisaro tautinių mažumų klausimais Knuto Vollebaeko ataskaita dėl tautinių mažumų padėties Lietuvoje.

Ne tik R.Cytacka, bet ir Lenkų rinkimų akcijai priklausantys parlamentarai, garsiai tvirtina, kad ši ir kitos ataskaitos esą vienareikšmiškai patvirtina faktą, jog tautinių mažumų padėtis Lietuvoje blogėja.

Kas gi šioje ataskaitoje teigiama, jeigu ja remdamasi solidžias pareigas ministerijoje einanti R.Cytacka drįso melu apkaltinti šalies vadovę, kuri neseniai iš Europos Parlamento tribūnos pareiškė, kad nė vienoje tarptautinės organizacijos ataskaitoje nėra minima, jog Lietuva pažeidžia tautinių mažumų teises?

Už tautines mažumas atsakingas ESBO komisaras Lietuvoje lankėsi ne vieną kartą. Lenkų politikų skundų paskatintas K.Vollebaekas prieš kelerius metus apsilankė ne tik Šalčininkų rajone, bet užsuko ir į lietuvišką kraštą Lenkijoje.

Šios kelionės metu komisaras viešai pripažino, kad tarp lietuvių ir lenkų tautinės mažumos jaučiama įtampa, nors konfliktu to pavadinti svečias nedrįso. Tokią nuomonę komisaras išdėstė ir prezidentei D.Grybauskaitei. Tačiau kalbėdamas viešai jis pabrėžė, kad jo rekomendacijos Lietuvai ir Lenkijai yra konfidencialios, jų turinio atskleisti pareigūnas tada nesutiko.

Valdžios įstaigos laikosi nuošalyje

Situacija dėl šių rekomendacijų viešumo nepasikeitė ir praėjus beveik dvejiems metams.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, iš pradžių sutikę komentuoti Lenkų rinkimų akcijos atstovų teiginių pagrįstumą, netrukus pakeitė poziciją. „Minėta ataskaita yra riboto naudojimo ir jos viešinti negalime“, - oficialiai atsakė ministerija.

Ministerijos atstovai tik pažymėjo, kad per 2011 ir 2012 metais vykusius tuometės ministerijos vadovybės susitikimus su komisaru esą nebuvo išsakyta priekaištų, kad tautinių mažumų švietimo padėtis Lietuvoje būtų bloga ar blogėjanti.

Nei apie šią, nei apie kitas tarptautinių organizacijų ataskaitas, kurios, anot lenkų politikų, patvirtina prezidentę melavus, nelinkę kalbėti ir kitų valdžios institucijų atstovai.

Užsienio reikalų ministerijos Žmogaus teisių skyriaus vedėjas Julijus Rakitskis pranešė, kad ministerijai nėra žinoma apie jokius teisinius sprendimus, kuriuose būtų fiksuoti Lietuvos pažeidimai tautinių mažumų teisių apsaugos srityje. Tuo tarpu K.Vollebaeko ataskaitos ministerija nekomentuoja, nes ESBO vyriausiojo komisaro tautinių mažumų klausimais biuras šią ataskaitą yra įslaptinęs.

Užsienio reikalų ministerija taip pat nurodė, kad už tautinių mažumų politiką pagal kompetenciją yra atsakinga Kultūros ministerija.

Šios ministerijos Tautinių mažumų reikalų skyriaus vedėjas Kastytis Minkauskas irgi nesutiko komentuoti, ar, pavyzdžiui, pagrįstai Lenkų rinkimų akcija remiasi ESBO komisaro ataskaita. „Ji – slapta. Aš, tiesą sakant, esu nustebintas, kad jūs galite manęs to klausti“, - nusistebėjo pareigūnas ir pasiūlė kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją.

Lenkų politikai – svaičioja

Galbūt oficialioms valdžios institucijoms nesikišant į jau kelias savaites trunkančią viešą diskusiją, kas vis dėlto meluoja – šalies vadovė ar Lenkų rinkimų akcija ir jai priklausanti viceministrė, ESBO ataskaitos teiginius galėtų paneigti ar patvirtinti buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius?

Parlamentaras paneigė lenkų politikų teiginius, tačiau taip pat neužmiršo paminėti, kad komisaro ataskaita nėra vieša: „Ji apėmė ne tik švietimą, bet ir kitus aspektus, susijusius su vietovardžiais ir panašiai. Bet tikrai negalima būtų tvirtinti, kad komisaras ataskaitoje teigtų, jog kokie nors dokumentai prieštarautų tarptautiniams susitarimams. Vis dėlto komisaro pateikiamos rekomendacijos nebuvo viešos“.

Anot buvusio ministro, tokią praktiką, kai ataskaita neviešinama, suformavo ne pati Lietuva, o ESBO. Be to, šios organizacijos pateikiamos rekomendacijos yra rekomendacinio pobūdžio. „Šis dokumentas neturi jokios teisinės galios, todėl Valdemaro Tomaševskio ar kitų jo vadovaujamos Lenkų rinkimus akcijos atstovų išvedžiojimai yra spekuliatyvūs“, - mano G.Steponavičius.

Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad šios organizacijos veikėjai politinį kapitalą sau kraunasi menkindami šalies tarptautinį prestižą. „Jokių pažeidimų dėl tautinių mažumų padėties, išskyrus Lietuvos lenkų ar Lenkijos politikų priekaištus, oficialiai mūsų šalis, kiek prisimenu, nebuvo gavusi“, - tvirtino G.Steponavičius.

Jam antrino ir buvęs švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys: „Nežinau, kas iš Lenkų rinkimų akcijos turėjo galimybės susipažinti su komisaro ataskaita. Pagal tarptautinio bendradarbiavimo taisykles, ji yra konfidenciali ir Lietuva šiuo požiūriu – ne išimtis, todėl ir aš negalėčiau komentuoti jos turinio. Bet, kiek prisimenu, komisaras turėjo pastabų tik dėl procedūrinių dalykų, jokių pažeidimų nebuvo nustatyta“.

Nematė, neskaitė, bet viską žino?

Įdomiausia, kad ESBO komisaro ataskaitos nėra skaitę ir prezidentę melage išvadinę Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Tai pripažino net ir Seimo Žmogaus teisių komitetui vadovaujantis šios partijos atstovas L.Talmontas.

Parlamentaras, kuris kartu su kitais Seimo Lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariais taip pat kaltina D.Grybauskaitę melu, kaip ir R.Cytacka, remiasi K.Vollebaeko ataskaita. Tačiau komiteto vadovas jos nėra matęs akyse. „Aš paprašiau, kad Užsienio reikalų ministerija man pateiktų šią ataskaitą, tačiau kol kas jos negavau“, - pripažino L.Talmontas.

Nepaisant to, kad nėra matęs konfidencialia laikomos ataskaitos, politikas tvirtino žinąs, kas joje parašyta. „Ministerija ataskaitos neduoda, bet iš tikrųjų ten parašyta, kad situacija Lietuvoje bloga. Turime savo ryšių ir kas ataskaitoje parašyta – man maždaug aišku“, - dėstė politikas.

Paklaustas, ar jo nuomone, to užtenka apkaltinti šalies vadovę melu, LRA atstovas ėmė samprotauti, kad valdžios institucijos tyčia slepia jai esą nepalankius dokumentus. „Jeigu slepia, man tada kyla įtarimų, kad ten negeri dalykai parašyti“, -- samprotavo leidimą susipažinti su slapta informacija turintis parlamentaras.

Nors politikas piktinosi, kad turėdamas tokį leidimą negali susipažinti su konfidencialiu dokumentu, tačiau neslėpė, jog jam ataskaitos nelabai ir reikia. „Man užtenka to, ką aš žinau. Iš kur žinau? Mes prieš porą metų buvome susitikę su komisaru K.Vollebeaku ir jis mums sakė, kad tos blogybės, apie kurias mes tada su juo kalbėjome, bus aprašytos ir jo ataskaitoje. Man to užtenka“, - atkakliai tvirtino lenkų politikas, nors tardamas šiuos žodžius ir pats juokėsi.

Ministras vis dar tyli

Prezidentę melu apkaltinusi viceministrė R.Cytacka nesitraukia iš posto, nors taip pasielgti buvo paraginta ir premjero Algirdo Butkevičiaus. Jis vakar pakartojo, kad nuomonės dėl šios pareigūnės nekeičia ir laukia ministro Jaroslavo Neverovičiaus sprendimo.

Tuo tarpu į kampą įvarytas ministras delsia priimti aiškų sprendimą. Vakar J.Neverovičius toliau kartojo esą R.Cytacka jam paaiškino, kad jos asmeninis elektroninis laiškas į lrytas.lt buvo išsiųstas iš asmeninės elektroninio pašto dėžutės susitikimo, vykusio už ministerijos ribų, pertraukos metu. R.Cytacka esą šiuo laišku neidentifikavo savęs kaip Energetikos ministerijos viceministrės.

„Paprašiau viceministrės atkreipti dėmesį, kad jos viešojoje erdvėje reiškiama kaip pilietės nuomonė gali būti tiesiogiai susiejama su jos valstybės tarnyboje užimamomis pareigomis“, - sakoma ministro pranešime.

„Prezidentė D.Grybauskaitė viešai suklaidino tarptautinę bendruomenę ir Europos Parlamento narius sakydama, kad nė vienoje tarptautinės organizacijos ataskaitoje nėra minima, jog Lietuva pažeidžia tautinių mažumų teises. Prezidentė meluoja“, - buvo rašoma lrytas.lt paskelbtame politikės laiške.

Kaip pranešė „Lietuvos rytas“, gali būti, kad šis laiškas buvo rašomas iš Lenkų rinkimų akcijos lyderio europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio kompiuterio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.