„Berkut“ auka į Druskininkus vyks su prezidentės šlepetėmis

Pirmasis į Vilnių gydytis iš Kijevo atskraidintas Ukrainos sostinėje vykstančių protestų dalyvis Rostislavas Melnykas šiandien turėtų būti išrašytas iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Lazdynuose.  Tęsti reabilitacinio gydymo po patirtų sužalojimų 23 metų Euromaidano dalyvis siunčiamas į Lietuvos kariuomenei priklausantį Karių reabilitacijos centrą Druskininkuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2014, 12:17 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:46 PM

Tai portalui lrytas.lt patvirtino ir Krašto apsaugos ministerijos vadovas Juozas Olekas: “Mes esame pasiruošę tokią pagalbą suteikti”. Šiame centre buvo gydomi ir po karinio konflikto su Rusija nukentėję Gruzijos kariai. Tačiau J.Olekas dar negalėjo pasakyti, ar ir kiti Vilniuje bei Kaune šiuo metu gydomi ukrainiečiai reabilitaciją tęs šiame centre.

Į ligoninę Vilniuje R.Melnykas buvo paguldytas praėjusį trečiadienį. Kaip tvirtino ukrainietį apžiūrėjęs ligoninės Krūtinės chirurgijos skyriaus vedėjas Paulius Gradauskas, vaikinas galėjo būti stipriai sumuštas, jam sulaužyta ranka bei sužalota galva.

Vienoje pogrindinėje ligoninėje Kijeve jis buvo operuotas dėl plaučio plyšimo. Žurnalistams R.Melnykas tvirtino patyręs „Berkut“ smurtą, todėl negalėjęs kreiptis į oficialias Kijevo ligonines, nes iš jų būtų pasiųstas tiesiai į areštinę.

Išleidžiamas iš ligoninės R.Melnykas šįryt portalui lrytas.lt  sakė, kad jaučiasi neblogai. „Buvau sumuštas, todėl jaučiuosi silpnas. Negaliu laisvai judėti. Kadangi sumušta dešinė kūno pusė, sulaužyta dešinė ranka, todėl darbinga tik kairė. Bet bendra savijauta normali“, – kalbėjo ukrainietis.

Už šlepetes - pirštinės 

Jis dar nežino, ar po reabilitacijos grįš į Ukrainą: „Šis klausimas dar lieka atviras. Svarbiausia, kokia situacija tuo metu bus Ukrainoje. Viskas priklausys ir nuo to, kokias galimybes matysiu už Ukrainos ribų, pirmiausia Lietuvoje. Kaip galėsiu save įprasminti, kad būčiau naudingas sau ir šaliai, kurioje galbūt pasiliksiu. Aš tikrai nenoriu švaistyti savo gyvenimo“.

Praėjusį trečiadienį ukrainietį ligoninėje aplankė ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Ji atkreipė dėmesį, kad R.Melnykas neturi atsivežęs šlepečių, tad netrukus per pasiuntinį jas atsiuntė. Šią brangią dovaną jis vežasi ir į kurortą.

Atsidėkodamas už šią dovaną bei jam parodytą dėmesį vaikinas irgi nusprendė kaip nors atsidėkoti prezidentei ir perdavė jai pirštines, kurias dėvėjo per protestus Euromaidane.

Ligoninėje susitiko tautietį

Šiomis dienomis R.Melnykas nemažai bendravo ir su Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje gydomu Ukrainos opozicijos aktyvistu Dmitrijumi Bulatovu.

Į Vilnių iš Kijevo smarkiai sužalotas 35 metų D.Bulatovas buvo atskraidintas vėlų sekmadienio vakarą ir pirmomis dienomis vengė žiniasklaidos dėmesio.

„Žinoma, kad gulėdami vienoje ligoninėje su Dima Bulatovu buvome susitikę. Mes pažįstami tik iš Automaidano. Gyvenimas parodė, kad sunkumai suartina. Tik geriau tokių sunkumų netektų patirti. Juk aš pirmasis atvažiavau į Lietuvą. Pats Petro Porošenko (vienas Ukrainos opozicijos lyderių) pasakė, kad Dmitrijus vyksta pas Melnyką. Bet jei rimtai, šios kelios dienos mus labai suartino, jos nepraėjo veltui“, -portalui sakė iš ligoninės išleidžiamas R.Melnykas.

Nors D.Bulatovą prižiūrintys ligoninės gydytojai jam kol kas rekomenduoja vengti stresinių situacijų ir daugiau ilsėtis, ukrainietis vis dėlto nutarė susitikti su žiniasklaida. Jo spaudos konferencija ligoninėje planuojama ketvirtadienį.

D.Bulatovas buvo dingęs nuo sausio 23 dienos. Smarkiai sumuštas jis buvo rastas tik praėjusį ketvirtadienį netoli Kijevo. Aktyvistas sakė, kad nežinomi pagrobėjai jį smarkiai sumušė, nukryžiavio, nupjovė ausį bei supjaustė veidą.

Vyras žinomas kaip Automaidano judėjimo lyderis organizuojant protestus transporto priemonėmis prie prezidento V.Janukovyčiaus rezidencijos Kijevo pakraštyje.

Ukrainos valdžia jį kaltino nesantaikos kurstymu ir buvo paskyrusi namų areštą, tačiau užsienio diplomatai įtikino jį išleisti.

Pranešimai apie D.Bulatovo kankinimą sukėlė didžiulį prezidento V.Janukovyčiaus kritikų nepasitenkinimą. Lietuvoje šiuo metu gydomi trys sužeisti Ukrainos protestuotojai. Jiems gydyti Lietuvoje Vyriausybė ketina skirti 150 tūkst. litų. Šį klausimą Ministrų kabinetas ketina svarstyti trečiadienį, BNS sakė sveikatos apsaugos ministro atstovas spaudai Julius Naščenkovas.

Lėšas „nukentėjusiųjų nuo neramumų Ukrainoje gydymo ir reabilitacijos Lietuvos gydymo įstaigose išlaidoms padengti“ numatoma skirti iš Vyriausybės rezervo, teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos parengtame projekte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.