D.Grybauskaitė per susitikimą su R.Šadžiumi kirto VMI vadovybei

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pradeda žadėtus susitikimus su ministrais. Pirmasis pasikalbėti pakviestas finansų ministras Rimantas Šadžius. Pokalbis su prezidente truko visą valandą.

D.Grybauskaitė susitiko su R.Šadžiumi.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
D.Grybauskaitė susitiko su R.Šadžiumi.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 3, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:08 AM

D.Grybauskaitė susitikime su R.Šadžiumi pareiškė poziciją, kad krašto apsaugos finansavimą reikia didinti neatidėliojant, ir sukritikavo mokesčių administratorius dėl mokesčių surinkimo.

Prezidentė pareiškė nepasitenkinimą Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbu, nes prastai surenkami kai kurie mokesčiai, pirmiausia – pridėtinės vertės mokestis (PVM).

R.Šadžius susilaikė nuo komentarų, ar bus keičiamas VMI vadovas.

Reikia didinti finansavimą

„Prezidentė akcentuoja, kad valstybės saugumui grėsmės kyla jau dabar, dėl to reikia didinti krašto apsaugos finansavimą neatidėliojant, jau šiemet. Mūsų ekonomikos augimas leidžia suderinti visus valstybei svarbius sprendimus ir gynybos poreikius.

Esame pajėgūs ir įsivesti eurą, ir pasirūpinti sunkiausiai besiverčiančiais žmonėmis. Priešinti socialinių poreikių ir gynybos finansavimo neturėtume“, – teigė valstybės vadovės D.Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas po antradienį vykusio D.Grybauskaitės susitikimo su R.Šadžiumi.

Prezidentės patarėjo vertinimu, gynybos finansavimas galėtų būti didinamas „pasitelkiant vidinius išteklius, mažinant šešėlinę ekonomiką, efektyviau surenkant valstybės biudžetą“.

Sukritikavo VMI

Valstybės vadovė, pasak N.Udrėno, atkreipė dėmesį į prastą biudžeto, ypač PVM, surinkimą.

„Pagal tokį, koks yra Lietuvos, ekonominį lygį, akivaizdu, kad turėtume surinkti PVM daugiau. Per keturis mėnesius vėluojama surinkti beveik 200 mln. litų PVM ir tikrai kyla klausimų, ar ir toliau nesusitvarkoma su tomis užduotimis ir biudžeto surinkimo rodikliais, ar vadovybė sugeba spręsti šituos reikalus tinkamai“, – sakė N.Udrėnas.

Prezidentė taip pat pažymėjo, kad būtina mažinti socialinę atskirtį: „pensininkai, mažiausiai uždirbančių žmonių atlyginimai turėtų būti Vyriausybės dėmesio centre“.

„Turime ruoštis sklandžiam ir efektyviam euro įvedimui“, – sakė N.Udrėnas.

Kalbėjo apie biudžetą

Finansų ministro R.Šadžiaus teigimu, su prezidente daugiausia aptarti biudžeto klausimai.

„Kitų metų biudžetas pradedamas formuoti jau šiuo metu. Būtina tinkamai pasirinkti prioritetus pačioje proceso pradžioje. Tai aišku ir iš mano pokalbio su valstybės vadove – vienas svarbiausių mūsų prioritetų yra saugumas“, – sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, „sklandus krašto apsaugos finansavimas yra ir bus vienas Vyriausybės prioritetų“.

„Aš informavau prezidentę, kad kitais metais planuojame reikšmingai padidinti krašto apsaugos finansavimą, nes šiuo metu jo lygmens skirtumas nuo mūsų partnerių NATO organizacijoje yra gana didelis“, – sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, Vyriausybė svarsto įvairius variantus, kaip iš vidinių rezervų dar šiemet didinti finansavimą krašto apsaugai 130 mln. litų.

Finansų ministras teigė esąs pasiryžęs užtikrinti ir finansinį saugumą.

„Finansų sistemos tvarumą turime užtikrinti tęsiant tas priemones, kurių mes jau ėmėmės – fiskalinės drausmės laikymosi ir priežiūros tobulinimo. Detaliai aptarėme Vyriausybės pasiūlyto ir Seimui pateikto institucinio įstatymą dėl fiskalinės sutarties įgyvendinimo. Prezidentė žadėjo paremti svarstant šį įstatymą“, – sakė R.Šadžius.

Naujų mokesčių įvesti neplanuojama

Reaguodamas į prezidentės pastabas dėl PVM surinkimo, ministras sakė, kad norint daugiau surinkti šio mokesčio reikalingos dviejų rūšių priemonės: pirmiausia – tai įstatymų projektai, kurie jau yra pateikti, dėl ne tik pirkėjo, bet ir pardavėjo atsakomybės už galimai neteisėtą sandorį, taip pat – sklandesnis pasikeitimas informacija su finansų institucijomis, kitomis ES valstybėmis.

„Kasdienė PVM surinkimo apskaita taip pat yra labai svarbus darbo baras, ir prezidentė išsakė nemažai kritikos Valstybinei mokesčių inspekcijai šiuo požiūriu“, – sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, naujų mokesčių įvesti kol kas neplanuojama.

Ministras viliasi, kad jau trečiadienį Europos Komisija uždegs žalią šviesą euro įvedimui Lietuvoje.

„Jau rytoj laukiame Europos Komisijos rekomendacijų. Tikėkimės, kad jos bus teigiamos. Euro įvedimui jau esame pradėję ruoštis. Manau, kad euro įvedimas Lietuvoje pavyks lygiai taip pat sklandžiai, o gal net dar sklandžiau nei mūsų kaimynėje Latvijoje“, – sakė R.Šadžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.