Juodasis Dalios Grybauskaitės sąrašas gali smogti ir jo kūrėjai

Jei apie juodąjį ministrų ir viceministrų sąrašą prakalbusi šalies vadove perrinkta Dalia Grybauskaitė neištrauks daugiau įrodymų, ji gali susidurti su valdančiosios koalicijos blokada.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 10, 2014, 7:16 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:41 AM

Valdantieji yra pasiryžę blokuoti prezidentės D.Grybauskaitės teikiamas aukštų pareigūnų, kuriems paskirti reikalingas Seimo pritarimas, kandidatūras, rašo „Lietuvos rytas".

Šaltinių teigimu, skelbti tokį ultimatumą šalies vadovei tarp gausybės kitų pasiūlymų nuskambėjo valdančiosios koalicijos politinėje taryboje penktadienį. Tada buvo svarstoma, kaip reaguoti į prezidentės pareiškimus apie vadinamąjį juodąjį sąrašą.

Apie jį prezidentė atvirai prakalbo valdančiųjų pasitarimo išvakarėse.

Šalies vadovė leido suprasti, kad jos sudaromame sąraše bus ir viceministrų, ir net ministrų pavardžių.

„Dabar vardais nebaksnosime. Tačiau yra rengiamas sąrašas, taip pat su tam tikromis struktūromis tikriname, kur yra mestas šešėlis. Jau turime įvairią įtartiną veiklą vykdančių ministrų.

Toks sąrašas bus pateiktas ir premjerui, ir būsimiems ministrams“, – paklausta apie galimas permainas dabartinėje Vyriausybėje rėžė D.Grybauskaitė.

Išsikvietė STT vadovą

Penktadienį susirinkusius valdančiųjų partijų lyderius premjeras Algirdas Butkevičius informavo, kad po šio prezidentės pareiškimo jis kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą Saulių Urbanavičių.

Šios tarnybos vadovas esą patikino A.Butkevičių neturįs jokios informacijos apie jo vadovaujamoje Vyriausybėje dabar dirbančių politikų šešėlius.

„Mano kabinete apsilankęs STT vadovas informavo, jog nė vienam iš ministrų nėra priekaištų dėl veiklos skaidrumo, nėra jokios pažymos, kurioje būtų informacijos apie kokią nors riziką“, – teigė premjeras.

Tiesa, socialdemokratų išplatintame pranešime nekalbama, kad A.Butkevičius su STT vadovu būtų kalbėjęs apie viceministrus.

Kiek anksčiau ir pats premjeras buvo užsiminęs, kad kai kurie jų gali būti pakeisti.

Drąsinosi būsią ryžtingesni

Sutarę savaitę palaukti, kol D.Grybauskaitė baigs rengti ir pateiks juodąjį sąrašą, valdantieji prisiminė ir ankstesnį konfliktą su šalies vadove dėl Darbo partijai mestų įtarimų.

Prezidento rinkimų kampanijos pradžioje D.Grybauskaitė šios partijos vadovus apkaltino galimais ryšiais su Kremliumi.

Valdantieji tada reikalavo, kad prezidentė pagrįstų savo žodžius, ir net grasino apkalta, tačiau ultimatumo laikas išseko, o D.Grybauskaitė tylėjo.

Todėl praėjusį penktadienį kai kurie valdančiųjų atstovai karščiavosi, kad šįkart reikėtų elgtis principingai, – esą prezidentė teisėsaugai turi arba pateikti konkrečių įtarimų dėl Vyriausybėje dirbančių politikų, arba liautis apie tai viešai kalbėjusi.

Jeigu per savaitę šalies vadovė nepakeistų bendravimo su valdančiąja koalicija taktikos ir toliau be pagrindo rutuliotų šešėlių Vyriausybėje temą, pasiūlyta susitikus su D.Grybauskaite priminti, kad Seimo narių balsų prezidentei gali prireikti tvirtinant aukštus pareigūnus.

Netrukus tokių paskyrimų numatyta bent keli.

Šalies vadovė turėtų apsispręsti, ką siūlys skirti naujuoju Konstitucinio teismo vadovu, taip pat turės kreiptis į Seimą dėl naujo Aukščiausiojo teismo pirmininko, Valstybės saugumo departamento direktoriaus kandidatūros.

Tarp radikalių siūlymų buvo ir raginimas Seime sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuriai prezidentė D.Grybauskaitė turėtų atskleisti savo įtarimus dėl neskaidria veikla užsiimančių Vyriausybės politikų.

Aptartų planų neišduoda

Bet ugningais pareiškimais už uždarų durų apsikeitę valdančiosios koalicijos vedliai viešai savo užmojų komentuoti vakar neišdrįso.

Politinės tarybos pasitarimui pirmininkavęs Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis pripažino, kad penktadienį buvo tartasi, kaip reaguoti į prezidentės pareiškimus apie juodąjį sąrašą: „Bet mes sutarėme, kad savo pamąstymų viešai nekomentuosime.“

Nekalbus buvo ir pasitarime dalyvavęs Seimo Darbo partijos frakcijos vadovas Vytautas Gapšys: „Konkrečiai, kokių veiksmų bus imtasi, jei prezidentė nepateiks įrodymų, nebuvo sutarta.

Bet sutarta, kad tuo atveju teks priimti tolesnius sprendimus. Kokius? Dabar nenorėčiau komentuoti.

Kai bus aišku, kaip pasielgs prezidentė, tada susirinksime ir kalbėsimės.“

Vis dėlto jis nepaneigė buvus siūlymų sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją arba blokuoti prezidentės teikiamas kandidatūras.

„Aš nesu tas asmuo, kuris dabar turėtų plačiau komentuoti visus tolesnius veiksmus“, – išsisuko „darbietis“.

Nori išstumti Darbo partiją?

Darbo partijos atstovas taip pat nenorėjo komentuoti valdančiųjų pasitarime nuskambėjusios versijos, esą kalbomis apie šešėlius D.Grybauskaitė siekia įgyvendinti savo planą iš valdžios išstumti „darbiečius“.

Šaltinių teigimu, šios versijos laikėsi ir socialdemokratų lyderis A.Butkevičius.

Tvirtinama, esą premjeras koalicijos partneriams pranešė, kad antrajai kadencijai perrinkta šalies vadovė vietoj Darbo partijos valdančiojoje koalicijoje vis dar pageidauja matyti Liberalų sąjūdį.

Kalbėta, kad paremti tokią koaliciją Seime yra pažadėję ir konservatoriai.

Tačiau valdantieji penktadienį suskubo deklaruoti, kad dabartinė valdančioji koalicija nepajudinama.

„Koalicija sutarė, kad ir toliau bus politiškai stabili. Jokių pokyčių, Vyriausybei grąžinus įgaliojimus, politiniu lygiu negali būti“, – po penktadienį vykusio valdžios viršūnių pasitarimo tikino premjeras A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.