Rinkimų rezultatai rinkėjų akimis: kas liko nusivylę?

Pusė – 50 proc. – apklaustų suaugusių šalies gyventojų (18 metų ir vyresnių) buvo patenkinti prezidento rinkimų pirmo turo rezultatais, keturi iš dešimties – 39 proc. – atsakė esą nepatenkinti, o dešimtadalis – 11 proc. – neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 10, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:07 AM

Pirmo turo rezultatais daugiau už kitus patenkinti respondentai, turintys aukštąjį išsilavinimą, vadovai, specialistai ir tarnautojai, dirbantys valstybiniame sektoriuje, dešiniųjų pažiūrų rinkėjai, o santykinai kiek daugiau nepatenkinti respondentai, turintys vidurinį išsilavinimą, rusų ir lenkų tautybių gyventojai, kairiųjų pažiūrų rinkėjai.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu gegužės 14–23 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, šeši iš dešimties (58 proc.) gyventojų, kurie dalyvavo šiuose rinkimuose, nurodė, kad yra patenkinti jų rezultatais, o nepatenkinti atsakė keturi iš dešimties (38 proc.). Gyventojai, kurie nedalyvavo rinkimuose, atsakė kitaip: pirmo turo rezultatais patenkintas tik vienas iš keturių (23 proc.), o kiti, nedalyvavę rinkimuose gegužės 11 d., rinkimų rezultatais yra nepatenkinti (42 proc.) arba neturi nuomonės apie šiuos rinkimus (35 proc.).

Prezidento rinkimų pirmo turo rezultatais patenkinti yra trijų kandidatų rinkėjai – tie, kurie balsavo už Dalią Grybauskaitę (77 proc. patenkinti ir 21 proc. nepatenkintas), už Zigmantą Balčytį (64 proc. patenkinti ir 29 proc. nepatenkinti) bei už Bronį Ropę (53 proc. patenkinti ir 47 proc. nepatenkinti). Rinkėjai, kurie pirmame ture balsavo už kitus 4 kandidatus, rezultatais yra daugiau nepatenkinti nei patenkinti (septyni iš dešimties balsavusių už Artūrą Paulauską, Naglį Puteikį, Valdemarą Tomaševskį bei Artūrą Zuoką liko nepatenkinti rinkimų rezultatais).

Į klausimą, kaip ketino balsuoti, rinkėjai, kurių remiami kandidatai neišėjo į antrą prezidento rinkimų turą, atsakė taip: daugiau nei pusė (57 proc.) A.Paulausko rinkėjų (balsavusių už jį pirmame rinkimų ture)  nurodė antrame ture ketiną balsuoti už Z.Balčytį, penktadalis (19 proc.) žadėjo paremti D. Grybauskaitę, kas dešimtas (10 proc.) neketino ateiti į rinkimus gegužės 25 d. ir dar 14 proc. buvo neapsisprendę, ką palaikys.

N.Puteikio rinkėjai – didesnė dalis (45 proc.) antrame ture ketino balsuoti už Z.Balčytį, trys iš dešimties (31 proc.) už D.Grybauskaitę, dešimtadalis (11 proc.) neketino ateiti į rinkimus, 13 proc. buvo neapsisprendę.

V.Tomaševskio rinkėjai – dauguma (84 proc.) antrame ture ketino balsuoti už Z.Balčytį, tik 6 proc. ketino paremti D.Grybauskaitę, o 10 proc. dar buvo neapsisprendę.

Didesnė dalis A.Zuoko (58 proc.) ir B.Ropės (45 proc.) rinkėjų antrame rinkimų ture ketino balsuoti už Prezidentę D.Grybauskaitę, o už LSDP kandidatą Z.Balčytį gegužės 25 d. balsuoti ketino mažesnė dalis (28 proc. B.Ropės bei 25 proc. A.Zuoko rinkėjų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.