Aiškėja STT juodojo sąrašo pavardės

Krenta paslapties skraistė nuo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) juodojo sąrašo. Televizija „TV3” skelbia, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės prašymu STT pateiktame sąraše yra įvardinti devyni pareigūnai iš penkių ministerijų.

Ž.Pinskuvienė, R.Šatkauskas ir L.Počikovska. Kokios dėmės metamos ant šių valdininkų - kol kas neaišku.
Ž.Pinskuvienė, R.Šatkauskas ir L.Počikovska. Kokios dėmės metamos ant šių valdininkų - kol kas neaišku.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:32 PM

Pasak „TV3” šaltinių, daugiausiai susitepusių valdininkų rasta Žemės ūkio ministerijoje. STT sąraše - visi keturi žemės ūkio viceministrai. Juodajame sąraše atsidūrė „darbietis“ Rytis Šatkauskas, Živilė Pinskuvienė, Leokadija Počikovska ir Mindaugas Kuklierius.

Į sąrašą įtrauktas ir buvęs STT vadovas Žimantas Pacevičius bei vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius. Kokios dėmės metamos ant šių valdininkų - neaišku.

Regi J.Stalino šešėlį

Tuo tarpu Darbo partijos, ant kurios atstovų ministerijų vadovybėse iš Prezidentūros ir metamas didžiausias šešėlis, patriarchas ir tikrasis lyderis Viktoras Uspaskichas, komentuodamas padėtį, sunkiai valdė emocijas.

„Tai – kažkoks stalinizmas, stalininiai laikai. Tuomet irgi buvo vadinamosios „troikos“, kurios be teismo šaudydavo pagal tokius pačius „juoduosius sąrašus“. Dabar tas pats. Matyt, prezidentė kitaip nemoka ir negali, nes pati yra iš tų laikų – pagal mąstymą ir supratimą.

Apskritai, laimėjus rinkimus juk gali nusišypsoti, pasidžiaugti kartu su žmonėmis, net ne – tai vėl kažkokios amžinos kovos su kažkuo, kažkokie oligarchai, kažkokie sąrašai. Kaip vėl vaizduojama visa mūsų valstybė?, - lrytas.lt dėstė V.Uspaskichas.

Vėl į Europos parlamento kėdę atsisėdęs politikas piktinosi tuo, kad viskas vyksta užkulisiuose, paslaptingai ir net aiškiai nežinoma, kuo yra kaltinami žmonės, kurių pavardės kol kas mirga tik žiniasklaidos pranešimuose.

„Tai kodėl negali viskas vykti normaliai, įprasta, aiškia tvarka? Jeigu kas nors yra, tai dėk ant stalo, aiškink, argumentuok ir pagrįsk, kodėl tas ar kitas žmogus kažkuo netinka. Kodėl, jei kas nors tikrai iš teisėsaugos pusės yra, to negalima buvo daryti anksčiau, pagal įstatymuose numatytas procedūras?“, - piktinosi V.Uspaskichas.

Politikas teigė, jog jis pats ir jo partija ir negali kaip nors reaguoti į kaltinimus būtent dėl to, kad nieko aiškaus nežino, o informacijos apie „juodąjį sąrašą“ „darbiečiams“ esą neteikė net premjeras, kuris su prezidentė ir yra vieninteliai politikai, kurie turi šį „sąrašą“.

Nori paaiškinimų

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė tvirtina ketinanti susitikti su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu, kad šis paaiškintų, kuo kaltinami partijos deleguoti viceministrai.

„Pagal įstatymus, STT teikia informaciją premjerui kas tam tikrą laikotarpį – aš neturėjau tokio poreikio. Bet jei dabar yra viešoje erdvėje kalbama ta tema, taip – aš susitiksiu su STT vadovu kaip partijos pirmininkė ir paklausiu, kuo mūsų deleguoti viceministrai yra įtariami. Nes tai yra mestas šešėlis viešai ant žmonių – kaip atrodys, jei tai yra netiesa?“, – interviu „Žinių radijui“ trečiadienį sakė L.Graužinienė.

L.Graužinienė dar kartą pakartojo, jog prezidentės kalbos apie iš STT gautą „juodąjį“ sąrašą „yra šantažas“. Ji sakė, kad nepriimtinos yra ne pačios prezidentės Dalios Grybauskaitės pretenzijos viceministrams, o „pareiškimo forma“. Ji taip pat tikino, kad jei STT mato problemas, ji turi pareikšti įtarimus, o ne „nunešti pažymas prezidentei“.

„Mes partijų pirmininkai, ministrai turbūt priimtumėme sprendimus, jei būtų pasakyta, kad žmogui neužtenka kompetencijos ar jis netinkamai atlieka savo pareigas. O jei tikrai yra problemų ir STT turi atitinkamos medžiagos, Lietuvos įstatymuose parašyta, kaip kas turi elgtis“, – sakė ji.

Pateikė pažymą

Prezidentė D.Grybauskaitė antradienį sakė, kad STT jai ir premjerui pateikė pažymą apie įtartinus viceministrus.

Pasak prezidentės, šiame sąraše be kitų yra ir finansų bei aplinkos viceministrai – sprendimą dėl viceministrų esą turės priimti „bet kuris ministras“, kurių kandidatūroms po inauguracijos pritars prezidentė.

Paklausta, ką darys, jei ministrai neatsižvelgs į jos siūlymus, prezidentė tvirtino, kad tuomet išvadas darys ne tik Lietuvos žmonės, „bet ir teisėsaugos institucijos taip pat“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.